Θρίαμβος για το CDU της Μέρκελ, κόλαφος για το SPD του Σουλτς οι εκλογές στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν




Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα, το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν φαίνεται ότι θα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Τα πρώτα exit polls δείχνουν μια σαφή νίκη για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, που κατάφεραν να αυξήσουν τη δύναμή τους κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες, λαμβάνοντας το 33% των ψήφων. Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αντίθετα, που κυβερνούσαν μέχρι πρότινος στο κρατίδιο, οι εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν συνιστούν κόλαφο καθώς χάνουν 3 έως 4 μονάδες και υπολείπονται πλέον 7 μονάδων των συντηρητικών.

Οι Χριστιανοδημοκράτες θα έχουν λοιπόν τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης και θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που είδαν επίσης τα ποσοστά τους να αυξάνονται. Οι Grüne έλαβαν 13,3% (+0,3%) ενώ το FDP 11,5% (+3,3%).

Στους κερδισμένους όμως συγκαταλέγεται και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που φέρεται να ξεπέρασε οριακά το εκλογικό όριο του 5%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα exit polls, τότε το ξενοφοβικό κόμμα θα εκπροσωπείται πλέον για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή του Κιέλου.

Το μήνυμα της κάλπης

Με μόλις 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους οι εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θεωρούνται ήσσονος πολιτικής σημασίας και δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα. Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου ωστόσο αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή-συμβολική σημασία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο παράγοντας Σουλτς δεν φαίνεται να διαδραματίζει πλέον τόσο μεγάλο ρόλο. Η δυναμική που είχε προσδώσει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία φαίνεται αν όχι να υποχωρεί, τουλάχιστον να μην λειτουργεί πλέον τόσο καταλυτικά υπέρ του SPD. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς και μέχρι και τα μέσα Μαρτίου οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν δει να εκτοξεύονται τα ποσοστά τους και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και είχαν βάσιμες ελπίδες να αναδειχθούν ακόμη και πρώτη δύναμη. Τελικώς όμως δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικώς υψηλά ποσοστά.

Οι σημερινές εκλογές λοιπόν συνιστούν αναμφίβολα ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ και ψυχρολουσία, αντίθετα, για το SPD, που όμως δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στις κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας από τις οποίες μπορούν να αντληθούν ουσιαστικά συμπεράσματα και για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Κώστας Συμεωνίδης, DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: