“Θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια”, είπε ο Τσίπρας σε ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ενόψει μέτρων




Την πεποίθηση ότι «το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα βρίσκεται οριστικά εκτός μνημονίων και εκτός της ταπεινωτικής πολλές φορές επιτροπείας», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνά το στόχο και την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό και την εμπιστοσύνη που έδειξε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερθείς στη συμφωνία σημείωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά διαβεβαίωσε πως εμπεριέχει τις λιγότερες δυνατές πληγές, ενώ μίλησε για τη στάση που κράτησε η αντιπολίτευση -και ειδικά η αξιωματική- καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, λέγοντας: «Θέλω να θυμηθείτε τι μας έλεγε η αντιπολίτευση. Κλείστε τώρα έλεγαν, ενώ γνώριζαν ότι όταν μας ζητούσαν να υπογράψουμε δεν υπήρχαν στο τραπέζι ούτε αντίμετρα, ούτε χρέος ούτε τα εργασιακά».

Ο πρωθυπουργός είπε, μάλιστα, ότι «ορισμένοι από τη ΝΔ -όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, έλεγαν στα κανάλια να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα την κλείσουμε εμείς την αξιολόγηση ακόμα και με περισσότερα μέτρα εάν χρειαστεί». «Εμείς όμως δεν χάσαμε τη στοχοπροσήλωση, όσο και αν τα μίντια και το κατεστημένο οργίαζαν, εμείς πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση, τη βγάλαμε από το Χίλτον και την πήγαμε στις Συνόδους, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, και ζητήσαμε να εκφραστεί ρητά ότι δεν είναι ανεκτό να εξαιρείται χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, και συμπλήρωσε «πήγαμε τη διαπραγμάτευση στο Ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούσαν τις Βρυξέλλες ότι μας κάνουν πλάτη και ότι μας στηρίζουν».

«Δημιουργήσαμε συμμαχίες είχαμε σχέδιο και πήγαν και πολύ καλά τα οικονομικά στοιχεία, καταφέραμε να πιάσουμε πλεόνασμα μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζαν οι θεσμοί» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Μας λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι πιάσαμε το πλεόνασμα γιατί είναι πολύ σκληρά τα μέτρα που φέρατε. Δηλαδή τα προηγούμενα πέντε χρόνια τα μέτρα ήταν ελαφριά -61 δισ. δημοσιονομικής προσαρμογής έφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 6,5 δισ. εμείς».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στα δυο χρόνια «της δικής μας διακυβέρνησης πιάσαμε τους στόχους γιατί κόπηκε η φοροδιαφυγή, η «λαμογιά», η σπατάλη του δημόσιου χρήματος». «Γι΄ αυτό εμείς περάσαμε πάνω από τον πήχη ενώ εκείνοι περνούσαν από κάτω» σημείωσε.

Αναφερθείς στα αντίμετρα σημείωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με δημοσιονομικό ουδέτερο αντίκτυπο, ωστόσο υπογράμμισε πως τα στοιχεία που καθιστούν ισορροπημένη τη συμφωνία είναι όσα πέτυχε η κυβέρνηση για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας -σύντομα, όπως είπε-, αλλά και τα μέτρα για το χρέος. «Σε κάποια σημεία κερδίσαμε ανάσες για εκατομμύρια συμπολίτες, σε κάποια υποχωρήσαμε, το σημαντικό όμως είναι ότι μετά από χρόνια υποσχέσεων, ήδη από 2012, για πρώτη φορά οι δανειστές μας βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν στα μέτρα για το χρέος που θα το καταστήσουν βιώσιμο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρούσε το χρέος βιώσιμο. «Αυτοί που έλεγαν υπογράψτε ό,τι σας δώσουν άρχισαν από τις 20 Φλεβάρη, να αμφισβητούν τη συμφωνία, μετά άρχισαν να αμφισβητούν ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος. Ποιοι; αυτοί που έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θέλει κάποια πιστοποιητικά μάλλον από τον κ. Σόιμπλε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως η ΝΔ αμφισβήτησε τα ισόποσα αντίμετρα και εν συνεχεία άρχισε να υποτιμά τα αντίμετρα, προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και καταλήγοντας είπε «από εκεί και πέρα έχουν αρχίσει να χάνουν τη μπάλα», η αξιωματική αντιπολίτευση «αγγίζει πλέον την αυτογελοιοποίηση».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή και αναλυτική αναφορά στα αντίμετρα, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, μείωση στον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης, επέκταση των σχολικών γευμάτων και προκάλεσε τη ΝΔ να υπερψηφίσει τα μέτρα, αφού θα έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μέσα στην απελπισία του λέει ψέματα για το εάν και πώς θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα, «επειδή δεν μπορεί να αλλάξει το επιχείρημα ότι τα μέτρα είναι φάντασμα αλλάζει την αλήθεια, έχοντας και τα ΜΜΕ με το μέρος του». «Ο άνθρωπος που καταψήφισε την 13η σύνταξη, ζητά τώρα από την κυβέρνηση να επιστρέψει μέρος του πλεονάσματος άμεσα», «μας ζητά να εγγράψουμε δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2017 ώστε να τον υπονομεύσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Να μην ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης, όταν έρθει η ώρα, στο τέλος του 2017, η κυβέρνηση αυτή θα διανείμει το πλεόνασμα όπως το έκανε το 2016- ας φροντίσει να μην το καταψηφίσει όπως έκανε το 2016».

«Τα αντίμετρα εμείς τα καταφέραμε, εμείς τα φέραμε, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εμείς τις καταφέραμε, εμείς τις φέραμε και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Και θα πάμε ανοιχτά και καθαρά να συγκριθούμε στις εκλογές στο τέλος της 4ετίας, απέναντι σε αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει έναν κύκλο της διακυβέρνησης μας, από την επόμενη μέρα είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό, με χρονικό σημείο τα δύο χρόνια μέχρι το 2019», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον εθνικό μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό, που αφορά μεταξύ άλλων στην υγεία, στην παιδεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη συνταγματική αναθεώρηση, «για να πάει η χώρα στην επόμενη ημέρα». «Χρειάζεται σκληρή δουλειά, ιεραρχήσεις και συγκρούσεις. Υπάρχει μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Επιδιώκουμε να βάλουμε τις βάσεις για την Ελλάδα μια άλλης εποχής. Με δίκαιη ανάπτυξη, να χαράξουμε τη νέα πορεία έχοντας στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, να δώσουμε ουσιαστικό ρόλο στις παραγωγικές δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις νέες και τους νέους ως πολύτιμο κεφάλαιο του τόπου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Κάθε δύσκολη απόφαση που πήραμε μας έβγαζε πιο κοντά στο στόχο. Αυτή η συμφωνία μας βγάζει -όπως αρέσει και στον Ευκλείδη να λέει- σε ένα καθαρό διάδρομο. Είναι στα χέρια μας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός. Παρά τα λάθη μας, δεν κρύβουμε πως είμαστε κομμάτι της κοινωνίας που μας ανέδειξε, δεν είμαστε πορφυρογέννητοι δεν είμαστε κολλητοί του κ. Χριστοφοράκου, δεν είμαστε αυτοί που λεηλατήσαμε χρεοκοπήσαμε και βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια. Σε λίγο θα είναι σε όλους διακριτό ότι είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» το μήνυμα του πρωθυπουργού.

05/05/2017 15:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: