Τετραήμερος μαραθώνιος από σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων για τη ψήφιση των νέων μέτρων




Στη Βουλή των Ελλήνων αρχίζει σήμερα η διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και τελικά ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης της οικονομίας. Η 1η αξιολόγηση εγκρίθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο.

Το νομοσχέδιο αριθμεί 941 σελίδες, βρίσκεται εδώ και τρεις μέρες στα χέρια των 300 εκπροσώπων της Βουλής, και φέρει το μακρύ τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Έχει εισαχθεί από την κυβέρνηση ως κατεπείγον νομοθέτημα, και ήδη εκφράζονται ενστάσεις από βουλευτές που δηλώνουν ότι είναι αδύνατον κάποιος να διαβάσει και, κυρίως, να μελετήσει ένα πολύπλοκο σχέδιο νόμου περίπου χιλίων σελίδων.

Η ίδια, πάντως, διαδικασία, του κατεπείγοντος, ακολουθήθηκε και σε όλες τις μέχρι τώρα αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, από το 2010 που μπήκε η Ελλάδα στην επιτήρηση.

Εισάγεται στη μία το μεσημέρι, για επεξεργασία και εξέταση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές αρμοδίων με τα προτεινόμενα μέτρα υπουργείων. Το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 8 το βράδυ της Τρίτης, 16 Μαΐου, και την Τετάρτη θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτησή του. Η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ το βράδυ της Πέμπτης.

Η κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αριθμεί 153 βουλευτές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές εκτροπές από την επίσημη γραμμή των κομμάτων, που είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ούτε όμως και για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης που, με βάση τα σημερινά δεδομένα (που προκύπτουν από δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις), φαίνεται πως όλοι θα το καταψηφίσουν.

Η έγκριση από την πλειοψηφία της Βουλής εκτιμάται πως θα ανοίξει το δρόμο για την θετική εισήγηση από τους εταίρους στο Eurogroup της 22ας Μαΐου στις Βρυξέλλες, γεγονός που θα σημάνει και το τυπικό και το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και την εκταμίευση ποσού περίπου 7 δις ευρώ στην Ελλάδα. Ποσού, που θα της επιτρέψει να αποπληρώσει ως τον Ιούλιο δάνειά της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και σε άλλους φορείς.

Η αντιπαράθεση, ωστόσο, για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου έχει αρχίσει πριν από τη συζήτησή του στη Βουλή – κυρίως από τη στιγμή που το έλαβαν στα χέρια τους οι βουλευτές.

Στην αντιπολίτευση, αλλά και σε μεγάλη μερίδα του Τύπου, κυριαρχεί η άποψη ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι φορτωμένο με μέτρα αξίας 5 δις ευρώ, από τα οποία φέρεται να πλήττονται περισσότερο οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, κυρίως οι συνταξιούχοι που θα υποστούν περαιτέρω μείωση των συντάξεών τους.

Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία επισυνάπτεται με το πολυνομοσχέδιο, τα αρνητικά μέτρα (όπως ονομάζονται εκείνα που θα έχουν κόστος), ξεπερνούν τα αντίστοιχα θετικά (τα λεγόμενα αντισταθμιστικά) κατά 1,357 δισ. ευρώ, καθώς τα μεν διαμορφώνονται στα 5,396 δισ. ευρώ και αφορούν την περίοδο 2018-2021, ενώ τα αντίμετρα περιορίζονται στα 4,039 δισ. ευρώ για την τριετία 2019-2021.

«Υπέγραψαν και ψηφίζουν αδίστακτα μνημόνιο 4, με 5 δισ. νέα μέτρα που πλήττουν κάθε Έλληνα. Κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κοροϊδία τους δεν περνάει», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter.

Όμως το Μέγαρο Μαξίμου, με εκτενές, άτυπο σημείωμά του το πρωί σήμερα, απαντά ότι Μέσα Ενημέρωσης και ΝΔ που προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο, «λένε συνειδητά ψέματα», σημειώνοντας ενδεικτικά ότι «στο μεσοπρόθεσμο είναι σαφέστατα καταγεγραμμένα τα θετικά μέτρα που έχουν, μάλιστα, συνολικό ύψος 7,559 δισ. ευρώ το 2021». Ουσιαστικά δηλαδή, συμπληρώνει το Μαξίμου, με την πολιτική της κυβέρνησης δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση παραθέτει στοιχεία που, όπως λέει, δείχνουν ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια και εμφανίζει σημαντική υπεραπόδοση από το 2019 και μετά, φτάνοντας το 5,50% του ΑΕΠ το 2021. Αυτά τα υψηλά πλεονάσματα, συμπληρώνει στο non paper που απέστειλε στα ΜΜΕ, δείχνουν τις προβλέψεις της στις οποίες όπως λέει έχει ενσωματωθεί η απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Επομένως, καταλήγει το Μαξίμου, «το ισοζύγιο μέτρων και αντιμέτρων είναι σχεδόν ουδέτερο το 2019 και γίνεται επεκτατικό το 2020 και ακόμα περισσότερο το 2021», και όσον αφορά, προσθέτει, «τη νέα… ανακάλυψη του αντιπολιτευόμενου τύπου περί επιπλέον περικοπών 500 εκ. από τις συντάξεις το 2019, διευκρινίζουμε ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτυπώνεται το μικτό και όχι το καθαρό ποσό που θα προκύψει ως εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019».

15/05/2017 10:16 – ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: