Με το βλέμμα στραμμένο στη διαπραγμάτευση τα πολιτικά μηνύματα για την Πρωτομαγιά




Αναφορές στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και στις σκληρές επιπτώσεις της για τους εργαζόμενους, και κατ’ επέκταση για όλη τη κοινωνία, περιλαμβάνουν τα μηνύματα για την εργατική Πρωτομαγιά, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανατρέχει στο 1886, στο Σικάγο των ΗΠΑ, όταν οι εργάτες αγωνίστηκαν για οκτώ ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες, για να πει ότι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, η εργασία βάλλεται από την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού που αποθεώνει το κέρδος, και στο βωμό αυτού απαιτεί πολιτικές συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους με κάθε τρόπο.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, στην Ελλάδα η χρεοκοπία και η κρίση, με τις υφεσιακές πολιτικές των μνημονίων που την ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας, τη διεύρυνση της επισφάλειας αλλά και την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Εν συνεχεία εξήρε το έργο της κυβέρνησής του τα τελευταία δυο χρόνια που, παρά την ασφυκτική επιτροπεία και τους εκβιασμούς, όπως είπε, αγωνίζεται για την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, έχοντας καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

«Δώσαμε με επιτυχία την πιο δύσκολη διαπραγματευτική μάχη με τους δανειστές μας, αυτή για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας», επεσήμανε, τονίζοντας ότι χάρη στις συμμαχίες που εδραίωσε η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, και παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης, καθώς και την αξιοσημείωτη, όπως είπε, αδιαφορία της εγχώριας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, «κατορθώσαμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη προς όφελος των εργαζομένων».

Ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «αποτρέψαμε τις παράλογες απαιτήσεις για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, για το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία, επαναφέρουμε σύντομα την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ δίνουμε συντονισμένα τον καθημερινό αγώνα κατά της αδήλωτης εργασίας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται εντός του πλαισίου των εγγυήσεων του κράτους».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, γεγονός που πιστεύει ότι «μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από τα μνημόνια», τίθεται ως στρατηγικός πλέον στόχος «η δίκαιη ανάπτυξη». Δηλαδή, «οι βάσεις για την μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπώς αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης”, όπως σημείωσε.

Για «εμπαιγμό» των εργαζομένων κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς «συμπίπτει ουσιαστικά με το τέταρτο μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα – Καμμένου».

«Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της πατρίδας μας. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, από τότε που ανέλαβε την εξουσία τους επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι φανερό ότι αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό» αναφέρει η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της.

Χαιρετίζοντας, τη σημερινή ημέρα, η ΝΔ δηλώνει ότι «μόνο με αλλαγή πορείας η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα, θα διασφαλισθούν οι υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στο δικό του μήνυμα ότι «οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι. Σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», αναφέρει.

Και οι συγκυβερνώντες των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), βλέπουν το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς ως «αγώνα για την οριστική ρύθμιση του χρέους, ζήτημα που αποτελεί κομβική και αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση ζωτικών επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά στην ανάπτυξη, αγώνα για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, και για την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας».

Κατά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), στην αναμενόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση, «όποια ‘αντίμετρα’ υπάρξουν, το πολύ – πολύ να οδηγήσουν σε μια αναδιανομή της φτώχειας, δηλαδή ο λιγότερο φτωχός να ‘πληρώνει’ για τον περισσότερο φτωχό. Το βασικό μέρος των ‘αντιμέτρων’ περιλαμβάνει μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με τη μείωση της φορολογίας του και την επιδότηση του μισθολογικού κόστους, για να έχει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη, με απευθείας χρηματοδότηση».

Το ΠΑΣΟΚ, δια της Προέδρου του Φώφης Γεννηματά, παρατηρεί ότι «όσοι θεωρούν πως η επιμονή στη λιτότητα είναι η μόνη απάντηση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο” να μην ξεχνούν ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετίζονται πρωτίστως με πολιτικές επιλογές.

Προσθέτει πως “δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε ξανά για την πλήρη εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία». Μόνο έτσι, καταλήγει, θα ανακόψουμε το λαϊκισμό και τις ακροδεξιές φωνές που τρέφονται από την ανασφάλεια και τρέφουν με τη σειρά τους το διχασμό.

Το Ποτάμι, με δήλωση του βουλευτού του Γιώργου Μαυρωτά, απαντώντας στην ανακοίνωση-κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σημειώνει πως θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα «άργησε ένα μήνα», διότι «κανονικά θα έπρεπε να καλεί τον κόσμο να γιορτάσει την Πρωταπριλιά, αυτή είναι η γιορτή του, με την συνέπεια έργων και λόγων που έχει».

Το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων δηλώνει ότι «όσοι ακόμη και σήμερα υπόσχονται βολέματα, ρουσφέτια και συνεργούν σε κράτος βαθύ και αναποτελεσματικό ζημιώνουν τη χώρα και ναρκοθετούν το μέλλον της», και καλεί τους εργαζόμενους «να μην εμπιστεύονται πια τους εργατοπατέρες, και να ξεχωρίζουν ποιοι τους αγαπούν και ποιοι καπηλεύονται τους αγώνες τους».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 01/05/2017 15:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: