Στην Τουρκία του Ερντογάν το “1984” του Όργουελ δεν είναι μυθοπλασία αλλά ντοκιμαντέρ




«Στην Τουρκία, το “1984” του Τζορτζ Όργουελ (σ.σ. όπου το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού σε παρακολουθεί συνεχώς) δεν είναι μυθοπλασία αλλά ντοκιμαντέρ».
«Στην Τουρκία, ο Σαίξπηρ, ο Τσέχωφ και ο Ντάριο Φο έχουν λογοκριθεί, με τον τελευταίο να δηλώνει λίγο πριν από το θάνατό του πως είναι πολύ τυχερός που είναι …στο ίδιο καλάθι με τους υπόλοιπους».«Στην Τουρκία, η πρόσβαση στη wikipedia έχει κοπεί, ενώ ακαδημαϊκοί, δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι πολίτες υφίστανται διώξεις».

Τρεις Τούρκοι διανοούμενοι, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ragip Duran, η μεταφράστρια Lale Alatli και η ανθρωπολόγος Nese Ozgen, ξεδίπλωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη, πτυχές -όπως οι παραπάνω- της δύσκολης, για τους ανθρώπους του πνεύματος, πραγματικότητας στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα και το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Αυτοεξόριστοι και οι τρεις, ήταν προσκεκλημένοι, στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του περιοδικού/ εκδοτικού οίκου ΕΝΕΚΕΝ σε μια εκδήλωση με τίτλο “Η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα: ελευθεροτυπία και διανοούμενοι στο στόχαστρο;”, και περιέγραψαν, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση στη “δημοκρατία αλά Ερντογάν” στην πατρίδα τους.

«Γιατί αγαπάμε τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα, την ποίηση; Γιατί τα βιβλία μάς δίνουν έναν κόσμο ξεχωριστό. Η μυθοπλασία είναι ένας κόσμος ευτυχισμένος, ένας κόσμος της ελπίδας, ένας κόσμος διαφορετικός από αυτόν που ζούμε. Στην Τουρκία, το “1984” του Τζορτζ Όργουελ δεν είναι μυθοπλασία, αλλά ντοκιμαντέρ», είπε ο Ραγίπ Ντουράν, ο οποίος εξήγησε πως δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου για να μιλήσει για την κατάσταση στη χώρα του, αλλά για το επάγγελμα του δημοσιογράφου στη σημερινή Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: