Στη γενέτειρα του Γεροσκήπου κηδεύτηκε ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος Μιχάλης Xριστοφή Κυπριανού. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.

Στη γενέτειρα του Γεροσκήπου κηδεύτηκε ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος Μιχάλης Xριστοφή Κυπριανού

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Γεροσκήπου του η κηδεία των οστών του τέως αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας Μιχάλη Xριστοφή Κυπριανού από τη Γεροσκήπου, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.

Της νεκρώσιμης ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στον επικήδειο του και απονέμοντας το ύστατο χαίρε και τον προσήκοντα φόρο τιμής στον 19χρονο τότε συγχωριανό του, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για ένα ακόμη θύμα της τουρκικής επιθετικότητας που χάθηκε στον απρόκλητο εκείνο πόλεμο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το δράμα των αγνοουμένων μας συνθέτει ίσως την πιο τραγική ,την πιο άδικη την πιο πονεμένη πτυχή της τραγωδίας του κυπριακού λαού.

Ένα δράμα συνέχισε, χωρίς τέλος που συνεχίζεται και κορυφώνεται ακόμα και την ώρα που υποτίθεται πως φθάνει στο τέλος του με την ταυτοποίηση των νεκρών μας.

Συνιστά συνέχισε, μέγιστη αισχύνη για την διεθνή κοινότητα και την ανθρωπότητα μετά από 43 χρόνια να αναζητούμε ακόμα τα 2/3 των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής και εντελώς απάνθρωπο και άπονο να παραδίδονται στους συγγενείς των αγνοουμένων μόνο ελάχιστα και μικρά οστά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αυτή η πατρίδα πέρασε και περνάει από συμπληγάδες και κύκλωπες.

Ποτέ δεν της έλειψαν οι δοκιμασίες ο πόνος και η πίκρα προσθέτοντας ωστόσο, πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την γνώση και τιμή στην ιστορία μας αλλά και σκληρή δουλειά και ελπίδα για το μέλλον μας.

Ορθώς είπε, δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε πως μπορούμε να πετύχουμε την ιστορική μας συνέχεια και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας, πως μπορούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως σαράντα τρία χρόνια μετά, το συρματόπλεγμα εξακολουθεί να χαρακώνει το παρόν και να απειλεί το μέλλον μας.

Σαν μικρό αντίδωρο της θυσίας σου, η γενέτειρά σου η Γεροσκήπου, είπε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου “ θα τοποθετήσει προτομή σου για να μπορούν οι επόμενες γενιές να δουν το βλέμμα ενός ήρωα. Το γήπεδο της Γεροσκήπου ήδη φέρει το όνομα σου. Κανείς μας δεν ξέχασε την αγάπη σου για το άθλημα, ειδικά εμείς που παίζαμε μαζί σου στις αλάνες του χωριού μας”.

Ο Μιχάλης Χριστοφή Κυπριανού στρατιώτης του 286 Μ.Τ.Π. έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 15 Αυγούστου του 1974 στο Ύψωμα Λαπάτσα στην περιοχή βορείως της Σκυλλούρας κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ- 1974 Χρίστος Τουφεξής ανέφερε μεταξύ άλλων πως η εκταφή των οστών του Μιχάλη πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2005, 2008 και 2010 στο ύψωμα Λαπάτσα στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Ελάχιστα από τα μαρτυρικά οστά του Μιχάλη κηδεύουμε σήμερα είπε ο κ. Τουφεξής προσθέτοντας πως οι συμπολεμιστές του απαιτούν από την ΔΕΑ όπως συνεχίσει τις προσπάθειες για να απαντηθούν τα ερωτήματα και να εντοπιστούν τυχόν οστά που έχουν μετακινηθεί από τους βάρβαρους κατακτητές όπως και η πρόσφατη διακήρυξη της .

Απευθυνόμενος στον συμπολεμιστή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ- 1974 ανέφερε πως η θυσία του Μιχάλη γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία σημειώνοντας παράλληλα πως η θυσία του αποτελεί παράδειγμα και φωτεινό φάρο για τις νεότερες γενιές.

Ο παιδικός του φίλος Ανδρέας Σιήκκης ανέφερε “ σε καλωσορίζουμε με τις πρέπουσες τιμές που αρμόζουν σ’ ένα ήρωα που έδωσε τη ζωή του στην πατρίδα.

Μεγάλος ο πόνος και η βαθιά η θλίψη μας σ’ αυτό τον ύστατο αποχαιρετισμό. Γιατί είχες το χάρισμα του ξεχωριστού ανθρώπου ”.

Οι γονείς του Μιχάλη, Χριστοφής και Χρυσάνθη έφυγαν εδώ και καιρό για το μακρινό ταξίδι χωρίς να μάθουν για την τύχη του. Τραγικές φιγούρες οι αδερφές του Ασπασία, Σκεύη και Ρούλα καθώς και τα αδέλφια του Βαρνάβας, Κύπρος και Κωνσταντίνος .

Η αδερφή του Ασπασία με βαθιά συγκίνηση μίλησε για τον αδερφό της εκ μέρους της οικογένειας. Για τον πόνο που βίωσε η οικογένεια αλλά και οι γονείς τους Χριστοφής και Χρυσάνθη που έφυγαν χωρίς να μάθουν τίποτα για τον γιό τους. Για τη σημερινή μέρα που ο αδερφός της επιστρέφει στην γενέτειρα του .Έφυγες είπε, σαν ένας απλός στρατιώτης και επιστρέφεις με τα λάβαρα της τιμής του γενναίου και αθάνατου πολεμιστή. Του πολεμιστή που ύψωσε το ανάστημα του στο βάρβαρο εισβολέα.

O Kυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης παρέδωσε το μετάλλιο της ελευθερίας και της Δημοκρατίας στην αδερφή του πεσόντα Ασπασία Χατζηκυριάκου.

ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 21/05/2017 18:32