Συνθήματα εναντίον λιτότητας, μνημονίων και κυβέρνησης την Πρωτομαγιά: συλλαλητήρια




Με τέσσερις διαφορετικές συγκεντρώσεις τίμησαν φέτος στην Αθήνα την Εργατική Πρωτομαγιά συνδικάτα, φορείς και διάφοροι σύλλογοι.

«Δεν είναι αργία, είναι απεργία», τονίζουν σε ανακοινώσεις τους συνδικάτα όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ΓΣΕΕ, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας που καθιερώνει την Πρωτομαγιά ως υποχρεωτική αργία κατά τα πρότυπα της κυριακάτικης αργίας, τροπολογία στην οποία αντίκεινται.

Η ΑΔΕΔΥ, που είναι το γενικό συνδικάτο όλων των δημοσίων υπαλλήλων,  η ΓΣΕΕ, που εκπροσωπεί όλους τους εργάτες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, ΕΚΑ, που ανήκει στην ΓΣΕΕ και είναι η μεγαλύτερη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στη χώρα, πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, και πορεία προς τη Βουλή, η οποία και ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

Το ΠΑΜΕ, που είναι το εργατικό συνδικάτο που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, έκανε τη δική του συγκέντρωση στη Πλατεία Συντάγματος. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντας σε αυτήν πορεύτηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας αντικαπιταλιστικά συνθήματα. Μεγάλη περιγράφεται και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία οι επικεφαλής της πορείας κρατούσαν μεγάλα στεφάνια από λευκά και κόκκινα γαρύφαλλα.

Άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα, καθώς και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στη περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου, κοντά στο Πολυτεχνείο, και κινήθηκαν έπειτα και αυτοί προς το Σύνταγμα. Μέλη του κόμματος Λαϊκή Ενότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Παναγιώτη Λαφαζάνη, συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον των Αθηνών, και φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, των δανειστών και των μνημονίων. Την ίδια στιγμή συνεχίζονταν μέσα στο ξενοδοχείο οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των δανειστών με κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας για την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Και στα τρία αυτά μέτωπα συλλαλητηρίων, κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, των μνημονίων και της λιτότητας.

Εντυπωσιακή, τέλος, σε όγκο περιγράφεται από όλους τους συντάκτες των μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν τις σημερινές εκδηλώσεις, η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο City Plaza, στην περιοχή Αχαρνών, που έχει τώρα μετατραπεί σε χώρο στέγασης πολλών εξ εκείνων που ήρθαν στη χώρα με τα τελευταία, μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.

Κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ανοίξτε τα σύνορα», «Δώστε μας άσυλο και ελευθερία», και «δεν θέλουμε να πεθάνουμε μέσα σε αντίσκηνα».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 01/05/2017 23:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: