Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ασκεί πίεση




Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ασκεί πίεση και αυτό το Σαββατοκύριακο στον Πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο, με νέες διαδηλώσεις να είναι προγραμματισμένες, παρά τα βίαια επεισόδια που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 36 ανθρώπων.

Μια πορεία γυναικών ντυμένων στα λευκά είναι προγραμματισμένη για σήμερα με στόχο να καταγγείλει “την άγρια καταστολή” που υφίσταται η αντιπολίτευση.

“Το καθεστώς πέφτει. Δεν έχει δύναμη και έχει αρχίσει να δείχνει το χειρότερό του πρόσωπο χρησιμοποιώντας όπλα”, δήλωσε η Λίλιαν Τιντόρι, η σύζυγος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, μπροστά από τη φυλακή του Ράμο Βέρντε όπου κρατείται ο άνδρας της από το 2014, νέα του οποίου δεν έχει λάβει εδώ και 33 ημέρες.

Στην πόλη Ροζάριο ντε Περίχα στη δυτική Βενεζουέλα διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες, που κυβέρνησε από το 1999 ως τον θάνατό του το 2013.

Διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, έκαψαν το άγαλμα και στη συνέχεια το έριξαν στο έδαφος όπου το θρυμμάτισαν, σύμφωνα με τις εικόνες που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη σε όλη τη χώρα.

Το τελευταίο θύμα των βίαιων επεισοδίων ήταν ένας νεαρός άνδρας 22 ετών που υπέκυψε χθες Παρασκευή μετά τον τραυματισμό του την Πέμπτη στη Βαλένσια την ώρα που σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο Καράκας μια ομάδα φοιτητών διαδήλωσε χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να προσπαθήσει να προσεγγίσει το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα. Στη συνέχεια η πορεία εξελίχθηκε σε επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στη Βενεζουέλα, που έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση, οι αντίπαλοι του Μαδούρο διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά από την 1η Απριλίου ζητώντας την παραίτησή του, πριν το τέλος της θητείας του τον Δεκέμβριο του 2018. Ο απολογισμός των κινητοποιήσεων αυτών είναι ο πιο βαρύς από τις πορείες του 2014, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι κινητοποιήσεις σημειώνονται την ώρα που η πετρελαιοπαραγωγός χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση εξαιτίας και της πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου. Στη Βενεζουέλα υπάρχει έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 720% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δυσαρέσκεια των κατοίκων έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδο, με επτά τους δέκα να επιθυμούν την άμεση παραίτηση του Μαδούρο, όπως αναφέρει δημοσκόπηση του Venebarometro.

06/05/2017 12:00 – ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Βενεζουέλα/Καράκας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: