Σε τεντωμενο σκοινί οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας: Σε απολογία ο Τούρκος πρέσβης για δηλώσεις Ερντογάν




Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ Κεμάλ Οκέμ κλήθηκε στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αντίδραση του Ισραήλ δόθηκε γραπτώς στον Τούρκο Πρέσβη.

Χθες αργά το απόγευμα ο κ. Ερντογάν επέκρινε τη νομοθεσία που προωθείται στο Ισραήλ για απαγόρευση του ακούσματος της μουσουλμανικής προσευχής από τους μιναρέδες.

“Προκαλεί ντροπή η νομοθεσία για την προσευχή. Δεν θα επιτρέψουμε να σιγήσει η προσευχή στους ουρανούς της Ιερουσαλήμ”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται συχνά το τέμενος Μεστζιτί Ακσά στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι πρέπει να πηγαίνουν εκεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε επίσης ρατσιστική την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους και διερωτήθηκε ‘ποια η διαφορά μεταξύ των σημερινών πράξεων της ισραηλινής διοίκησης και των ρατσιστικών και μεροληπτικών πολιτικών που εφάρμοσαν απέναντι στους μαύρους η Αμερική στο παρελθόν, και νωρίτερα η Νότια Αφρική”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Ιερουσαλήμ είναι υπό κατοχή και εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα της περιοχής χωρίς τη λύση του Παλαιστινιακού. Για το εμπάργκο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει θέση στη σημερινή ανθρωπότητα.

“Είναι καθήκον του κάθε μουσουλμάνου να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ. Η υπόθεση της Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο υπόθεση των Παλαιστινίων αδελφών μας”, ανέφερε.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ… ΜΙΛΑΣ ΕΣΥ;

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 09/05/2017 13:59

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: