Προειδοποιεί ο Αναστασιάδης: Όχι σε πρόνοιες μιας λύσης που την επομένη θα καταρρεύσει




Είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να δώσει τη μάχη για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρώτιστα για εκείνην που εκπροσωπεί, την ελληνοκυπριακή κοινότητα, και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τέτοιες πρόνοιες μιας λύσης που την επομένη θα καταρρεύσει.

Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Εργατικού Πάρκου της ΣΕΚ, «Μιχαλάκης Ιωάννου», στο Στρόβολο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι με πολλή ανησυχία που παρακολουθεί “κάποιους να επείγονται άρον άρον, όχι γιατί ο χρόνος δεν μετρά, αλλά να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα, γιατί έτσι φημολογείται ή έτσι λέγεται από κάποιους”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θέλει να κάνει ξεκάθαρο πως “δεν εργαζόμαστε ή ο αγώνας δεν θα πρέπει να είναι για την όποια λύση. Για αυτό και την ίδια ώρα θέλω να στείλω ένα μήνυμα και προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αλλά και προς κάποιους που είτε μονίμως ανησυχούν είτε την ίδια ώρα έχουν την εντύπωση πως όταν προβάλλεις αντιστάσεις είναι διότι δεν θέλεις λύση”, ανέφερε.

`Οπως είπε “θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους – και το μήνυμά μου δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό αλλά και προς τους Τουρκοκύπριους – (πως) όπως εμείς έχουμε δείξει ευαισθησίες για τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, την ίδια αξίωση και απαίτηση έχουμε και εκείνοι να επιδείξουν ως προς τις ανησυχίες, τις εύλογες μάλιστα ανησυχίες, των Ελληνοκυπρίων. Όταν παρακολουθούμε ιδιαίτερα πολλές φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί των δικαίων του κυπριακού λαού να προβάλλονται αξιώσεις τρίτων”, ανέφερε.

“Επιτέλους θα πρέπει όλοι μαζί (να είμαστε) ενωμένοι με ένα στόχο: την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, τη δημιουργία βιώσιμης λύσης και έχει σημασία αυτό που λέω”, σημείωσε.

“Πολλά ακούω να λέγονται από πολλούς και διάφορους. Δεν θα υποκύψω. Είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να δώσει τη μάχη για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρώτιστα εκείνη που εκπροσωπεί, την ελληνοκυπριακή κοινότητα και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τέτοιες πρόνοιες μιας λύσης που την επομένη θα καταρρεύσει”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είναι με πολλή ανησυχία, πρόσθεσε, “που παρακολουθώ κάποιους να επείγονται άρον άρον, όχι γιατί ο χρόνος δεν μετρά αλλά να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα γιατί έτσι φημολογείται ή έτσι λέγεται από κάποιους. Δεν θα πω περισσότερα. Για ένα θα σας διαβεβαιώσω, πως θα συνεχίσω με αποφασιστικότητα να συμμετέχω στον διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί αυτό που όλοι επιδιώκουμε: μια λύση που να είναι βιώσιμη, να δίδει διάρκεια, να δίδει προοπτική, να δίδει μέλλον στα παιδιά και στα εγγόνια μας”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο πάρκο τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “πρόκειται για ένα πάρκο, που με την τιμητική αναφορά στο όνομα του Μιχαλάκη Ιωάννου, θα υπενθυμίζει σε όλους την αξία των αγώνων χάριν των οποίων επιτεύχθηκαν οι εργασιακές κατακτήσεις στην Κύπρο”.

“Ιδιαιτέρως σήμερα, μέρα που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται παγκοσμίως ως η Ημέρα των Εργατών, θεωρώ διπλά τιμητική την πρόσκληση και την παρουσία μου εδώ”, ανέφερε, προσθέτοντας πως ο Μιχαλάκης Ιωάννου υπήρξε πρωτοπόρος και πρωτοστάτης των αγώνων που συνδέουν το εργατικό κίνημα με τις κατακτήσεις του και συνέδεσε το όνομα του με την κατάκτηση σημαντικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και κυριότερα με την εμπέδωση θεσμοθετημένων εργασιακών σχέσεων.

“Από τα νεανικά του χρόνια φύσει ανήσυχο και δραστήριο πνεύμα δεν περιόρισε τη δράση  του μόνο στον ευρύ εργασιακό τομέα, αλλά ασχολήθηκε και γενικότερα με τα κοινά της πατρίδος, αναπτύσσοντας ενεργό συμμετοχή και πλούσια δράση στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-‘59”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η άμεση εργοδότησή του το 1955, πρόσθεσε, “στη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα της ΣΕΚ στο μεταλλείο Αμιάντου, οι σπουδές και η εκπαίδευση του καθώς και η προσήλωση του στη βάση μίας σωστής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων, του επέτρεψαν να ενεργεί αποφασιστικά και να συμβάλλει καθοριστικά στα συνδικαλιστικά δρώμενα της πατρίδας μας”.

“Ο Μιχαλάκης Ιωάννου ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης του εργατικού κινήματος. Υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και αξιώματα τους εργαζομένους και τον Συνδικαλισμό και δεν είναι τυχαίο πως από το 1973 μέχρι το 1999 που αφυπηρέτησε ήταν ο αδιαμφισβήτητος ΓΓ της ΣΕΚ, αλλά και η εμβληματική προσωπικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Για αυτό και δικαιολογημένα, απευθυνόμενος στα παιδιά του θα ήθελα να πω απλά, σεμνά, πως θα πρέπει να νιώθετε ιδιαίτερη τιμή γιατί είστε απόγονοι ενός μεγάλου εργατικού ηγέτη”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πέτυχε, ανέφερε, με την ηγετική του φυσιογνωμία να ανδρώσει τη ΣΕΚ και να γίνει ο εκπρόσωπος της σε διάφορα συμβούλια, συνέδρια και Σώματα Λήψης Αποφάσεων τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, διεκδικώντας δυναμικά και θέτοντας σαν αδιαπραγμάτευτο στόχο την κατοχύρωση συνθηκών ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης για όλους τους εργαζόμενους.

Έτσι είναι που πέτυχε να αποτυπώσει ανεξίτηλα τη δική του σφραγίδα, στον τρόπο της διαμόρφωσης των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο, ιδιαίτερα ως ένας εκ των εμπνευστών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πρόσθεσε πως τις παρακαταθήκες, τη δράση και το παράδειγμα του ακολούθησαν και οι διάδοχοι του Δημητράκης Κιτένης, Νίκος Μωυσέως και ο σημερινός ΓΓ, εμπνευσμένοι από τη μεγάλη ηγετική του φυσιογνωμία, τον τρόπο αντιμετώπισης των εργασιακών θεμάτων και τον τρόπο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Θέλω να εξάρω αυτές τις παρακαταθήκες, γιατί μέσα από τη δράση των διαδόχων του που με την υπεύθυνη στάση που ακολούθησαν την ώρα της οικονομικής κρίσης έγινε κατορθωτό να σωθεί η πατρίδα μας από μια βέβαιη χρεοκοπία.  Άλλωστε προς τους σκοπούς αυτούς είναι που εργάζετο ανέκαθεν η ΣΕΚ, η οποία από της ιδρύσεως της υπήρξε η προμετωπίδα της συνδικαλιστικής γένεσης στην Κύπρο, με εξαίρετη προσφορά και στον εθνικό και τον κοινωνικό στίβο της πατρίδος, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε πως η συνέχιση της ύπαρξής της και η ενίσχυση του ρόλου της σε καιρούς χαλεπούς μέσα από αντίξοες και δύσκολες συνθήκες είναι που την επιβεβαιώνουν ως δύναμη αξιοπρέπειας και διεκδίκησης και την αναδεικνύουν ως έναν άξονα σημαντικό της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής έπαλξης στην Κύπρο.

Ευχήθηκε η ΣΕΚ να συνεχίσει τον αγώνα της και να εργάζεται με το ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, ούτως ώστε να επικρατούν συνθήκες εργασιακής ομαλότητας στη χώρα, για να πετύχει ακόμη περισσότερες κατακτήσεις προς όφελος όλων των εργαζομένων του νησιού μας, αλλά και για να αποτελεί έναν άξιο πρεσβευτή της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα.

Διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση, μέσα από την πολιτική που υιοθέτησε όσον αφορά τους εργαζόμενους από την αρχή της θητείας της, “θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα αυτό της ανεργίας, αλλά και αποκαθιστώντας όσα εξ ανάγκης ήταν υποχρέωση του κράτους να λάβει, όσον αφορά μέτρα, προκειμένου να σωθεί”.

“Την ίδια ώρα, θέτοντας ασπίδες προστασίας των συνδικαλιστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από συγκεκριμένα νομοθετήματα, για τα οποία δεν θεωρώ ότι η αναφορά είναι της παρούσης, θέλω να σας βεβαιώσω ότι είναι και χάρη της δικής σας υπεύθυνης στάσης, του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα, που έγινε κατορθωτό ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης να παρακολουθούν και να καταγράφουν την ανάπτυξη που παρατηρείται ύστερα από τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε και είναι μέσα από αυτή την ανάπτυξη που σας βεβαιώ πως θα αποκατασταθούν, όπως η υπόσχεση της Κυβέρνησης, και τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως είναι μέσα στα ίδια πλαίσια, τα πλαίσια του αγώνα για καλύτερες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες που δίδουμε και τη μάχη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

Ο Πρόεδρος Αναστασίαδης συνεχάρη εξάλλου τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου που πήραν την απόφαση της ονοματοδοσίας του πάρκου, καθώς και τη ΣΕΚ που συνεργάστηκε για τη διαμόρφωση του χώρου, τιμώντας με τον τρόπο τούτο τον Μιχαλάκη Ιωάννου.

Ανέφερε πως το πάρκο θα αποτελεί υπενθύμιση για τους δημότες όχι μόνο του Στροβόλου, και της Ιστορίας και της εξέλιξης όλων των εργατικών αγώνων και κατακτήσεων που πέτυχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου.

“Αναμφιβόλως, η ανάπλαση τέτοιων χώρων, αλλά ιδιαίτερα η τιμητική απόδοση του ονόματος ενός καταξιωμένου ηγέτη του συνδικαλιστικού κινήματος, τιμά όσους είχαν την πρωτοβουλία και έχουν πάρει την απόφαση να αποδώσουν το ελάχιστο που οφείλουμε σε όσους μας έχουν προσφέρει τόσα πολλά”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: