Που το πάει η Κριστίν Λαγκάρντ και γιατί πιέζει τη Γερμανία για τα ελληνικά πλεονάσματα




Αξιόπιστες υποθέσεις για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδος ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τους Ευρωπαίους και προς την κατεύθυνση αυτή κορυφώνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο για μια στρατηγική που θα διασφαλίζει αφενός την «αναπτυξιακή χρήση» του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργήσουν τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα και θα οδηγεί αφετέρου σε βιώσιμο χρέος, γράφει η ιστοσελίδα CNN Greece (Θανάσης Κουκάκης).

Όπως διαφάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν για την συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών και ειδικά από την επιμονή του στην ορθή χρήση του δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα παράξουν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν σε φορολογία και συντάξεις, το Ταμείο θέλει να τεθούν οι βάσεις για άμεση επιστροφή της Ελλάδος σε βιώσιμη ανάπτυξη και στη βάση αυτή θέλει οι στόχοι για τα πλεονάσματα να καταστούν ρεαλιστικοί το συντομότερο δυνατόν.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν στο CNN Greece πως καθώς είμαστε στην έναρξη της συζήτησης αυτή το ΔΝΤ εμφανίζεται με μαξιμαλιστικές διαθέσεις. «Το ΔΝΤ εμφανίζεται να διεκδικεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων χαμηλότερα του 3,5% του ΑΕΠ ήδη από το 2019. Αλλά το κάνει σε απάντηση της γερμανικής επιμονής για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2028. Ουσιαστικά θέτει τις βάσεις ενός συμβιβασμού από θέση ισχύος», επεσήμαναν στο CNN Greece οι σχετικές πηγές.

Κατά πληροφορίες ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ προσπάθησε στη χθεσινή του συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον να διαγνώσει τις προθέσεις του ΔΝΤ επί του θέματος.

Καλούμενες να σχολιάσουν ευρωπαϊκές διαρροές που ομιλούν για συμβιβαστική φόρμουλα που προβλέπει τη διατήρηση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η μείωση των πλεονασμάτων να ξεκινήσει από το 2020 ή από το 2021 το αργότερο. «Σε αυτή τη κατεύθυνση προσβλέπει και η πίεση του ΔΝΤ προς τη Γερμανία. Αναμένουμε να δούμε κλιμάκωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης έως τις 22 Μαΐου, πριν τελικά επέλθει συμβιβασμός», ανέφεραν.

Στελέχη των Ευρωπαϊκών θεσμών αναφέρουν στο CNN Greece πως η δομή της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί διασφαλίζει απόλυτα την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις 3,8 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικό και φορολογικό είναι παρεμβάσεις με μόνιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, οι οποίες θα επιφέρουν τη ζητούμενη εξοικονόμηση. Ωστόσο, σημειώνουν πως το προϊόν της εξοικονόμησης αυτής θα πρέπει να κατευθυνθεί για τη μείωση φόρων και παραγωγικές επενδύσεις και πως προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να επέλθει το συντομότερο αποκλιμάκωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε ερώτηση για το εάν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που διεκδικεί το ΔΝΤ να εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος του προγράμματος, συσχετιστούν με τη «μεταρρυθμιστική συνέπεια» της Ελλάδος, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει επισήμως μπει στο τραπέζι, ωστόσο δεν απέκλειαν να τεθεί είτε από τους Γερμανούς, είτε από το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος θα επανέλθει κανονικά στους μηχανισμούς δημοσιονομικής επιτήρησης της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα ήταν παράδοξο να της τεθεί ένα πρόσθετο πλαίσιο εποπτείας που δεν θα ισχύει για άλλες χώρες εκτός προγράμματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι προαναφερόμενες πηγές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: