Πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι έμειναν στα σπίτια τους: Πολύ μπροστά στα exit polls ο Εμάνουελ Μακρόν

File Photo: το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί το 2022. Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν αναμένεται να αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. EPA, SEBASTIEN NOGIER
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με αντιπάλους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Σημειώνουμε ότι ο Εμάνουελ Μακρόν θα υπερβεί το 60% με βάση τα exit polls που έχουν ως τώρα πραγματοποιήσει τέσσερις εταιρίες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλόφωνη βελγικη εφημεριδα Le Soir. ΕΔΩ

Το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει μεγάλη πτώση τόσο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%).

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 τοπική ώρα από το 1969, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το 2002, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντιπάλους τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν σε 67,60%.

Έχοντας επικρατήσει της αντιπάλου του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, θεωρείται φαβορί για τον προεδρικό θώκο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 61,5%- 63% των ψήφων έναντι 37- 38,% της Λεπέν.

Ωστόσο η απόφαση- έκπληξη των Βρετανών υπέρ του Brexit ή η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, επιβάλλουν να είναι κανείς επιφυλακτικός, ειδικά καθώς οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις πιθανές επιπτώσεις της «λευκής ψήφου» και της αποχής, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συμμετοχή άλλωστε αποτελεί ένα από τα στοιχήματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, όπου για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια, τα δύο παραδοσιακά κόμματα της πολιτικής σκηνής, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Από το 1969 η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

07/05/2017 18:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Παρίσι, France

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: