Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης …«ξέχασε» την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου;




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάστηκε από πολλούς, ανάμεσα τους και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο οποίος υπέδειξε ότι o Τσαβούσογλου «επιλέγει να ξεχνά ότι η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο».

Ορθώς τα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά ο Τσαβούσογλου «επιλέγει να ξεχνά» επειδή εκπροσωπεί την Τουρκία που διενήργησε την εισβολή το 1974 και έκτοτε κατέχει παράνομα διά των στρατευμάτων της έδαφος της Κύπρου. Πως αξιολογείται ο Πρόεδρος ευρωπαϊκού κράτους που υπέστη την εισβολή και βρίσκεται έκτοτε υπό κατοχή, αλλά «επιλέγει να ξεχνά»;

Μόλις δύο μέρες πριν την συνέντευξη, ο Νίκος Αναστασιάδης «επέλεξε να ξεχάσει» την τουρκική εισβολή και κατοχή, που περιέγραψε ως «τραγικά γεγονότα του 1974». Μιλώντας από γραπτό κείμενο στην Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο, έκανε ό,τι και ο Τσαβούσογλου! Από γραπτό κείμενο, που δεν μπορεί να αποδοθεί σαν «δήλωση του ποδαριού», όπως έγινε ξανά. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος του μοναδικού κράτους της ΕΕ που υπέστη εισβολή και βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή «επέλεξε να τα ξεχάσει» ενώπιον δεκάδων εκπροσώπων Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων. Όμως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επέλεξε να στιγματίσει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών… Όταν ως ευρωβουλευτές μαχόμαστε να αναδείξουμε την ουσία του Κυπριακού λόγω της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, ο Πρόεδρος επιλέγει να το ξεχνά αλλά το Προεδρικό στιγματίζει τον Τσαβούσογλου!

Παρεμπιπτόντως, «τραγικά γεγονότα του 1974» αντί για εισβολή και κατοχή, «απώλειες» αντί για σκοτωμένοι και εκτελεσθέντες, «βόρειο μέρος» αντί για κατεχόμενο μέρος και άλλες τέτοιες «ουδέτερες» αναφορές, πρωτο-εμφανίστηκαν στα λεγόμενα επαναπροσεγγιστικά σεμινάρια επειδή «διευκολύνουν την κατανόηση και τον διάλογο». Τα σεμινάρια λειτούργησαν με χρηματοδότηση εξωτερικού και αρχικά με ξένους διδάσκοντες. Ακολούθως, επίλεκτοι εγχώριοι απόφοιτοι των «σεμιναρίων» ανέλαβαν δράση ως διαμορφωτές κοινής γνώμης (opinion leaders), όπως χαρακτηρίστηκαν από τους χρηματοδότες και διοργανωτές των «σεμιναρίων» στην αποτυχημένη προώθηση του Σχεδίου Ανάν. Το θέμα έχει την νομική του πλευρά αφού ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι διαπράττουν ποινικό αδίκημα όσοι επιλέγουν να υποβαθμίζουν εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσβολή διαπράττουν εκείνοι που «επιλέγουν να ξεχνούν» την τουρκική εισβολή και κατοχή, αλλά τα θυμούνται στις κηδείες των αγνοουμένων και στα μνημόσυνα των ηρώων μας.

Οι μεταλλάξεις του Προεδρικού είναι φαινόμενο. Άλλοι φόρεσαν φουστανέλλες κι άλλοι τις ανεμίζουν. Συγκεκριμένα, για δύο χρόνια κάθε κριτική και επιφύλαξη προς την διαδικασία και τους χειρισμούς που ακολουθούσε ο Νίκος Αναστασιάδης στις διαπραγματεύσεις (λόγω και έκδηλης αναξιοπιστίας του), αντιμετωπιζόταν από το Προεδρικό με ένα επιχείρημα: «η τελική συμφωνία λύσης θα τεθεί ενώπιον του λαού να αποφασίσει». Σήμερα, ο Πρόεδρος προτάσσει στην διαδικασία (και ο περίγυρος επαναλαμβάνει) την ασφάλεια, τον ρόλο της Τουρκίας και θεωρεί την διαδικασία όχι μόνο σημαντική -όπως του υποδεικνύαμε- αλλά και θέμα ουσίας.

Πριν μήνες, μετά την συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Γιούγκερ (της Κομισιόν), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κομισιόν υιοθέτησε τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη απορρίπτοντας το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους και αναμεταδόθηκε ως πρώτη είδηση τότε. Για μέρες επιμένουμε ότι η Κομισιόν ουδέποτε υιοθέτησε τις θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη και επιπλέον προέβηκε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τους άμεσα εμπλεκόμενους για ψευδή είδηση. Η διαμαρτυρία και διάψευση αποσιωποιήθηκαν. Απόλυτη σιωπή. Φανταστείτε το λυντσάρισμα εναντίον κάποιου που δεν θα έλεγε την αλήθεια! Στο μεσοδιάστημα, ο Πρόεδρος και κυβερνητικοί αξιωματούχοι «επιλέγουν να ξεχνούν» την τουρκική εισβολή και κατοχή, που όμως θυμούνται στις κηδείες και τα μνημόσυνα των ηρώων.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: