Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Αναστασιάδη στο Αμάν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ




Σειρά συναντήσεων με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ενεργειακά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος είχε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Αμάν της Ιορδανίας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του Φόρουμ με θέμα τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Στη συζήτηση θα λάβουν επίσης μέρος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας, η Ύπατη Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και άλλοι.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε συναντήσεις με τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας, τον Βασιλιά της Ισπανίας, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Κατά τη συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Βασιλιά να εκφράζει την εκτίμηση της Ιορδανίας για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε ότι υπάρχει τώρα μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη είπε ότι «η φωνή σας, ιδιαίτερα εντός της Ευρώπης, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία, δεν περνά απαρατήρητη από εμάς και με αυτή την ευκαιρία ευχαριστώ και εσάς και την Κυβέρνησή σας για την όλη υποστήριξη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο βασιλιάς της Ιορδανίας αποφάσισαν κατά τη συνάντηση τους όπως συγκληθεί τριμερής διάσκεψη Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας, στο ανώτατο επίπεδο, το φθινόπωρο, στην Κύπρο.

Με τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας συζήτησαν το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, τις διμερείς σχέσεις, οικονομικά θέματα, θέματα επενδύσεων, και ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην περιοχή μας.

Με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το Παλαιστινιακό, αλλά και θέματα ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή για τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε για Κυπριακό και την πρότασή του σε ό,τι αφορά τη σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη, ενώ οι δύο τους συζήτησαν επίσης τα ενεργειακά και άλλα θέματα της περιοχής. Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος θέλει να αγοράσει φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 και το τεμάχιο Αφροδίτη και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί να επισπευθεί αυτή η διαδικασία.»

Κατά τη συνάντηση με τον Βασιλιά της Ισπανίας, η οποία έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρόεδρος είχε σε βάθος συζήτηση για το Κυπριακό και διμερή θέματα.

Κατά τη συνάντηση του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Αναστασιάδης αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό και το ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, «ώστε να έχουμε ένα κράτος λειτουργικό, στα πλαίσια της ΕΕ και με όλο το κεκτημένο να διέπει τη λύση του κυπριακού προβλήματος,» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος εξήγησε στην κ. Μογκερίνι την πρότασή του για επανάληψη της Γενεύης, με τον κ. Παπαδόπουλο να χαρακτηρίζει πολύ ικανοποιητική την ανταπόκριση που βρήκε ο Πρόεδρος από ηγέτες σε ό,τι αφορά την πρόταση που υπέβαλε την Τετάρτη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται απολύτως κατανοητός, βρίσκει απόλυτη κατανόηση όταν εξηγεί την πρότασή του και όταν εξηγεί πώς ο ίδιος βλέπει ότι μπορεί να κάνει το βήμα προς τα εμπρός η διαδικασία, ώστε να έχουμε επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.

21/05/2017 11:59 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: