Ο Τραμπ ως “καταναλωτής” των πληροφοριών ασφάλειας που λαμβάνει από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες




Στη βιασύνη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όταν λαμβάνει την καθημερινή ενημέρωσή του για θέματα εθνικής ασφάλειας και διαβαθμισμένων πληροφοριών, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post”.

Τα περισσότερα πρωινά, γύρω στις 10:30 ή μερικές φορές νωρίτερα, ο Τραμπ καθισμένος στο προεδρικό γραφείο κι απολαμβάνοντας ένα αναψυκτικό διαίτης έχει μπροστά του έναν σωρό από έγγραφα, ενώ λαμβάνει την ενημέρωση του για τις τελευταίες εξελίξεις στις περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διακόπτει συχνά την ενημέρωση κάνοντας ερωτήσεις, αλλά κάποιες φορές και τυχαίες παρεμβάσεις. Ο ίδιος απαιτεί την παρουσία της ηγεσίας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στις ενημερώσεις αυτές τονίζοντας ότι πρέπει να είναι σύντομες.

Καθώς οι συμμετέχοντες βρίσκονται γύρω από το γραφείο όπου γίνεται η ενημέρωση, ο Τραμπ αρέσκεται να έχει και οπτική άποψη για τις εξελίξεις, μέσω χαρτών, διαγραμμάτων, φωτογραφιών και βίντεο,” σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο.

“Αυτή δεν είναι η αποστολή μας; Να παρουσιάζουμε το υλικό με τέτοιον τρόπο, ώστε ο πρόεδρος να κατανοεί όσο το δυνατό πιο σωστά τις πληροφορίες που προσπαθούμε να του επικοινωνήσουμε,” δηλώνει ο Πομπέο συμπληρώνοντας ότι και ο ίδιος “προτιμά να φτάνει γρήγορα στην ουσία των ζητημάτων.”

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τραμπ δεν συγκρατεί το σύνολο των πληροφοριών που λαμβάνει δεν κατανοεί την ουσία και τις διαφορές μεταξύ των καταστάσεων και ζητημάτων που αναλύονται ή δεν έχει αίσθηση του ειδικού χαρακτήρα ασφαλείας των πληροφοριών, αλλά και των μεθόδων που εφαρμόζονται για την συλλογή τους.

Η εφημερίδα αναφέρει το περιστατικό το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμά της, συνέβη στις αρχές του μήνα, όταν ο Τραμπ καυχήθηκε σε υψηλόβαθμους Ρώσους διπλωμάτες σχετικά με την ποιότητα των πληροφοριών ασφάλειας που λαμβάνει.

Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να γνωστοποίησε (στην ρωσική πλευρά) απόρρητες πληροφορίες για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους τις οποίες είχε μοιραστεί με χώρα-σύμμαχο των ΗΠΑ.

“Λαμβάνω φοβερές πληροφορίες. Έχω ανθρώπους που με ενημερώνουν καθημερινά,” φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρεσβευτή της Μόσχας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Οβάλ γραφείο (10 Μαΐου), σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που έχει γνώση για το περιεχόμενο της συνάντησης.
Ο ίδιος, πρόσφατα -παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο- δήλωσε ότι ίσως η Κίνα κι όχι η Ρωσία, προσπάθησε να επηρεάσει την προεδρική εκλογή του 2016, στις ΗΠΑ.

Στην διάρκεια της συνάντησης του στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ φαίνεται να επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες, τις οποίες διαβίβασε στην ρωσική πλευρά, είχαν προέλθει από το Ισραήλ.

“Όπως καταλάβατε, δεν ανέφερα ποτέ το Ισραήλ, είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ένα θέμα που δεν είχε τεθεί από κανέναν. “Δεν το ανέφερα στην διάρκεια της συζήτησης,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το Μάρτιο, ο ίδιος φέρεται ν’ άσκησε πιέσεις στην ηγεσία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να τερματιστεί η έρευνα του FBI για πιθανή συνωμοσία μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η παραπάνω συμπεριφορά του Τραμπ έναντι των απόρρητων πληροφοριών που λαμβάνει, αλλά κι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τις πληροφορίες αυτές, συνθέτουν το πορτρέτο ενός προέδρου “καταναλωτή” πληροφοριών.

Οι πληροφορίες για τις αντιδράσεις του Τραμπ, αλλά και για την διαχείριση των πληροφοριών ασφάλειας από τον ίδιο, προέρχονται από συνεντεύξεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι συμμετέχουν συχνά στις προεδρικές ενημερώσεις.

Μερικές από τις συνεντεύξεις αυτές των αξιωματούχων παραχωρήθηκαν στις αρχές Μαΐου πριν από την πραγματοποίηση της προεδρικής συνάντησης με τους Ρώσους αξιωματούχους στο Οβάλ Γραφείο.

Ωστόσο, η στάση του Τραμπ έναντι της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αλλά και της δουλειάς τους, έχει μεταβληθεί κατά τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την προεδρική ορκωμοσία του.

Πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ο Τραμπ μιλούσε με περιφρόνηση για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Μέσω αναρτήσεων του, στο Twitter είχε καταγγείλει τα στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την συμπεριφορά τους, καταλογίζοντας τους ότι δρούσαν σαν να βρίσκονταν στη “Ναζιστική Γερμανία.”

Παράλληλα, είχε επιτεθεί φραστικά κατά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις “απαράδεκτες” διαρροές στα ΜΜΕ΅ γύρω από το ζήτημα εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Τα στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή ημερήσιων ενημερώσεων του Τραμπ κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, ενώ ο (τότε) εκλεγμένος πρόεδρος, απέρριπτε την προσφορά τους, καθώς δέχονταν να ενημερωθεί μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
“Ξέρετε, είμαι έξυπνος. Δεν χρειάζεται να μου λένε το ίδιο πράγμα με τις ίδιες λέξεις κάθε ημέρα για τα επόμενα οκτώ χρόνια,” είχε δηλώσει ο Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει ενημερώσεις για θέματα ασφάλειας σχεδόν καθημερινά.

30/05/2017 09:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ The Washington Post
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: