Ο Τραμπ και ο Ερντογάν “συμφώνησαν στα θέματα που δεν συμφωνούν”, λένε οι αναλυτές




Εντάσεις αλλά χωρίς κορύφωση προβλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έπειτα από την προχθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ  Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Οι Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν ότι η χημεία τους ταίριαξε, αν και τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά αφού οι δύο πρόεδροι συγκρούστηκαν για το θέμα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας (YPG). Η Τουρκία τους θεωρεί “τρομοκράτες” και η Αμερική “συμμάχους” της στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πολιτικός αναλυτής Οζγκιούλ Ουνλουχισαρτσικλί σχολιάζει πως οι δύο χώρες συμφώνησαν στα θέματα που δεν συμφωνούν. Αναφέροντας ότι η συνάντηση ήταν σημαντική, σημειώνει ότι ‘ως αποτέλεσμα ο Τραμπ δεν είπε τίποτα’. Για τον Τούρκο Πρόεδρο σχολιάζει πως ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς και καθαρά στα αιτήματα της Τουρκίας δεν κατηγόρησε για τίποτα τον Τραμπ. “Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι σταθερά. Ο Τραμπ δεν τα εκπληρώνει αλλά η Τουρκία δεν αντιδρά σκληρά επειδή οι ΗΠΑ δεν τα εφαρμόζουν”, αναφέρει ο Ουνλούχισαρτσικλί.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κουλτούρ Μπόρα Μπαϊρακτάρ σχολιάζει ότι το γεγονός ότι έγινε η συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντηση με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών σημαίνει ότι δεν ήθελαν να βγει προς τα έξω πιθανόν διαφωνία τους ή αρνητικό κλίμα που θα ακολουθούσε στο κύριο μέρος των επαφών.

“Έγινε μια ελεγχόμενη συνέντευξη τύπου”, σχολιάζει. Εκτιμά ότι η επόμενη περίοδος θα είναι προβληματική, με σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η εκτίμησή του είναι ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να καθησυχάσουν την Τουρκία δίνοντάς της πληροφορίες εναντίον του ΡΚΚ.

Σχολιάζει ακόμη ότι η θερμή υποδοχή ικανοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που δέχεται μεγάλες επικρίσεις από το δυτικό Τύπο. “Η χημεία των δύο ταίριαξε”, λέει ο Μπαϊρακτάρ. Προβλέπει ότι η ένταση δεν θα κορυφωθεί πολύ αν και η Τουρκία σε κάποιες περιπτώσεις θα κάνει επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του PYD.

Με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: