Ο Σουλτάνος της Τουρκίας βάζει φωτιά και στο …Κασμίρ: Τον πείραξε η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Ινδία




Φαίνεται πως βάζει φωτιά και στις σχέσεις του με την Ινδία ο υπερφίαλος «σουλτάνος» της Τουρκίας. Αν και επιφανειακά οι διπλωματικές σχέσεις της χώρας του και της Ινδίας είναι καλές υπάρχουν πολλές εστίες έντασης έτοιμες να εκραγούν. Μια από αυτές είναι οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το Κασμίρ. Άλλη είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Νέο Δελχί.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε μια «πολύπλευρη» λύση για το Κασμίρ που όπως είναι γνωστό αποτελεί το μήλο της Έριδος μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν και την αιτία δύο μεταξύ τους πολέμων.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε και άλλους νεκρούς. Αυτό θα γίνει με πολύπλευρο διάλογο στον οποίο η Τουρκία μπορεί να εμπλακεί. Μέσω του πολύπλευρου διαλόγου θα βρούμε, πιστεύω, τρόπο, να κλείσουμε το θέμα οριστικά», είπε.

«Το ζήτημα του Κασμίρ μας λυπεί βαθιά και επηρεάζει τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. Η επίλυσή του θα συμβάλει τα μέγιστα στην παγκόσμια ειρήνη», κατέληξε.

Η Ινδία όμως πάντοτε ήταν αντίθετη στη μεσολάβηση τρίτων για τις διαφορές της με το Πακιστάν, την ώρα που το Ισλαμαμπάντ την επιζητούσε πάντοτε.

Ο Ερντογάν έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν πως υποστηρίζει την ένταξη του Πακιστάν στην πυρηνική «λέσχη» NSG (Nuclear Suppliers Group), λέγοντας μάλιστα ότι το Δελχί δεν έχει αντίρρηση επί του προκειμένου.

«Αμφότερες οι χώρες, Ινδία και Πακιστάν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στην NSG… Aν είναι δίκαιο για την Τουρκία να υποστηρίξει το Πακιστάν, είναι δίκαιο να υποστηρίξει και την Ινδία», είπε.

Η NSG είναι μια ομάδα 48 κρατών που έχει ως αποστολή τον έλεγχο διάδοσης των πυρηνικών υλικών και όπλων. Ινδία και Πακιστάν είναι μη ενεργά μέλη στην Συνθήκη για μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και φιλοδοξούν να ενταχθούν στην NSG. Το Δελχί όμως έχει αντίρρηση για την ένταξη του Πακιστάν.

Η Ινδία αντέδρασε διπλωματικά στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κασμίρ. Πηγές όμως του ινδικού ΥΠΕΞ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους.

Αναλυτές πάντως δήλωσαν έκπληξη από τις δηλώσεις Ερντογάν που έγιναν πριν το ταξίδι του στην Ινδία, το οποίο ακολουθούσε εκείνο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Η Ινδία έχει φιλικές σχέσεις με την Κύπρο, όπως και με την Τουρκία. Η Τουρκία όμως που έχει υπό την παράνομη κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως πριν την επίσκεψη του Ερντογάν, η Ινδία, μέσω του αντιπροέδρου Ανσάρι, τίμησε τα θύματα της Αρμενικής γενοκτονίας, θέματος ταμπού για την Άγκυρα.

«Ο Ερντογάν μιλά για διάλογο και δημοκρατία στον έξω κόσμο αλλά δεν τα παρέχει στους Τούρκους πολίτες. Έφτασε η ώρα η Ινδία θα θέσει εν υπνώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και ενεργά να αγκαλιάσει Αρμενία και Κύπρο. Η Τουρκία είναι σημαντική για την Ινδία. Ο Ερντογάν όχι», δήλωσε κορυφαίος Ινδός αναλυτής.

«Πρέπει να προσέχουμε τον Ερντογάν και τις δηλώσεις του», δήλωσε άλλος αναλυτής, πρώην μέλος του ινδικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν ως σημαιοφόρος του ισλαμικού συντηρητισμού είναι απέναντι από τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι. Το διμερές εμπόριο ανέρχεται σε όγκο 6,5 δισ. δολαρίων, κυρίως προς όφελος της Ινδίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: