Ο Σόιμπλε υποχρεωμένος να συμβιβαστεί άμεσα με ΔΝΤ για χρέος, υποστηρίζει ο Παπαδημούλης




«Ο κ. Σόιμπλε είναι υποχρεωμένος να βρει άμεσα το συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να εφαρμοστούν αμέσως μετά το τέλος των μνημονίων», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Όπως εξήγησε, «ο κ. Σόιμπλε είναι υποχρεωμένος να το κάνει διότι είναι αυτός που επιμένει περισσότερο από όλους για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και έχει γίνει σαφές σε όλους στον πλανήτη ότι το ΔΝΤ τώρα πια ρίχνει το βάρος της πίεσης και των απαιτήσεών του στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, άρα προς το Βερολίνο».

Ενισχυτικά στον παραπάνω συλλογισμό ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε το γεγονός ότι: «Εκτός από το ελληνικό χρηματιστήριο όλοι οι διεθνείς οίκοι και φορείς, που αξιολογούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προεξοφλούν το θετικό σενάριο, γι’ αυτό και παρακολουθούμε αυτό το ράλι στην πτώση των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα του Δημοσίου, που καθιστά ρεαλιστικό και το στόχο μιας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2017.

Όλα αυτά μπορούν να ολοκληρωθούν -και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο- στις 22 Μαΐου. Εναλλακτικό σενάριο, επίσης καλό, είναι να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση στις 22 Μαΐου στο Eurogroup και μέσα στον Ιούνιο να ολοκληρωθεί κι ο προσδιορισμός και η περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι έχει αλλάξει το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» και έχει διευρυνόμενη υποστήριξη και συμμαχίες, με θλιβερή εξαίρεση «ελάχιστους Έλληνες ευρωβουλευτές», όπως είπε, και παρατήρησε: «Το βέβαιο είναι ότι τώρα πια οι πάντες ομολογούν ότι η ελληνική οικονομία τα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις και ότι μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ αναμένουμε -στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- και την απόφαση της Κομισιόν για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Στις Βρυξέλλες έχει αλλάξει τελείως το κλίμα. Πριν από δύο χρόνια ήμασταν το “μαύρο πρόβατο”, ενώ αυτήν την περίοδο έχουμε διευρυνόμενη υποστήριξη και συμμαχίες. Αυτό καθρεφτίστηκε πολύ καθαρά στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα στήριζε την προσπάθεια της Ελλάδας και πίεζε τον Σόιμπλε, με θλιβερή εξαίρεση ελάχιστους Έλληνες ευρωβουλευτές. Τώρα πια, μόνος του ο Σόιμπλε δεν μπορεί να αναβάλλει για πολύ καιρό αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί από τον Μάιο του 2016: Ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα προβλέπουν έναν κόφτη χρέους, προκειμένου να είναι διατηρήσιμη και διαχειρίσιμη -σύμφωνα με τη σχετική μελέτη- η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Καταφέραμε δηλαδή στο θέμα αυτό, αντί να είναι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα απομονωμένες, τώρα η πίεση να κατευθύνεται στην κυβέρνηση του Βερολίνου. Και στο θέμα του χρέους είναι επιπλέον θετικό ότι οι σοσιαλδημοκράτες, που είναι κυβερνητικοί εταίροι, πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση με την Κομισιόν, την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ».

Για τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι βρίσκεται σε «στρατηγικό βέρτιγκο», επειδή δεν της βγήκε «το γιουρούσι για να ρίξουν τον Τσίπρα», κι έτσι στενοχωριέται που υπάρχουν καλές ειδήσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

12/05/2017 14:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: