Ο πολιτικός κρετινισμός του Robert Kaplan είναι απύθμενος: Το ΝΑΤΟ, οι πολιτικές και ηθικές ιδέες




Του Μάριου Ευρυβιάδη

Ο πολιτικός κρετινισμός των Αμερικανών αναλυτών δεν έχει όρια. Τίποτα όμως που έχει γραφτεί μέχρι τώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον κρετινισμό του γνωστού νεοσυντηρητικού γεωπολιτικού αναλυτή Robert Kaplan.

Το Center for American Progress έδωσε στη δημοσιότητα, στις 12 Μαίου, την τελευταία μελέτη του μέλους του και γνωστού γεωπολιτικού γκουρού Robert Kaplan “The Return of Marco Polo’s World and the U.S. Military Response.” Στο εισαγωγικό κεφάλαιό του, “The Dispersion of the West”, ο Kaplan γράφει μεταξύ άλλων και το εξής:

“Ποτέ στην ιστορία δεν έχει φτάσει ο Δυτικός πολιτισμός σε τέτοιο γεωπολιτικό σημείο εξειδικευμένης ωμής ισχύος όπως στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και της αμέσως μετά περιόδου. Για μισό και πλέον αιώνα η Βορειο-ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) συμπύκνωσε μια μακρά παράδοση χιλίων ετών σε πολιτικές και ηθικές αξίες -τη Δύση δηλαδή- σε μια εύρωστη στρατιωτική συμμαχία. Το ΝΑΤΟ υπήρξε πολιτισμικό φαινόμενο προτού υπάρξει κάτι άλλο. Οι πνευματικές ρίζες του ΝΑΤΟ πάνε πίσω στις φιλοσοφικές και διοικητικές κληρονομιές της Ελλάδας και της Ρώμης, στην εμφάνιση του Χριστιανισμού (πολιτισμού), στις απαρχές του Μεσαίωνα, και στο Διαφωτισμό του 17ου και 18ου αιώνα- από όπου και προέρχονται και οι ιδέες της Αμερικανικής Επανάστασης”.

Όλα αυτά από το ΝΑΤΟ του φασίστα Σαλαζάρ της Πορτογαλίας, της Χούντας των Συνταγματαρχών της Ελλάδας, του ΝΑΤΟ των επιδρομικών πολέμων σε Γιουγκοσλαβία και σε Λιβύη, εκεί όπου ο κόσμος έγινε μάρτυρας του λυνσαρίσματος του Μουαμάρ Καντάφι- συνεργάτη του ΝΑΤΟ από το 2003- από Λίβυους συμμάχους του ΝΑΤΟ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: