Ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί απέρριψε πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες;




Μετέωρο παραμένει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό μετά την απόρριψη από μέρους του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετέφερε απόψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς. Παρόλο που ο κατοχικός ηγέτης άφησε ανοικτό παράθυρο, προβαίνοντας σε διαφοροποίηση σε επιμέρους ζητήματα, επί της ουσίας παραμένει αρνητικός.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, προνοεί όπως συγκληθεί νέα διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό, για να συζητήσουν τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, με απώτερο στόχο να επιτευχθεί συμφωνία.

Σε περίπτωση που θα συμφωνήσουν στα θέματα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τότε οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων θα παρέμεναν στη Γενεύη για συζήτηση του Εδαφικού. Εάν και εφόσον θα συμφωνούσαν και στο Εδαφικό, τότε θα επέστρεφαν
στην Κύπρο για συζήτηση επί θεμάτων εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Τα θέματα αυτά θα συζητούνταν παράλληλα σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Το τελευταίο που θα επιδίωκα είναι το αδιέξοδο είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερωθεί για τη συνάντηση που είχε αργά απόψε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ
του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο και ερωτηθείς αν βαίνουμε προς αδιέξοδο στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε ότι «το τελευταίο που θα επιδίωκα είναι το αδιέξοδο όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι όταν υποβάλλεις κάτι θετικό που μπορεί να υποβοηθήσει στην άμεση λύση, στη συντομότερη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίσεις την ίδια τακτική που για 43 τώρα χρόνια αντιμετωπίζουμε, να μην αγγίζεται ποτέ το θέμα του εδαφικού.

Στην παρούσα περίπτωση οφείλω να πω ότι κατατέθηκαν χάρτες, υπάρχει μια ακτίνα συμφωνίας, υπάρχει μια διαφορά, αλλά είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, όμως ουδέποτε προηγουμένως στα 43 χρόνια δέχθηκε ή ηγέρθη από δικής μας πλευράς ή η
και άλλη πλευρά αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης των συνομιλιών να αγγίξουμε το θέμα των εγγυήσεων κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον Κυπριακό Ελληνισμό θέμα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: