Ο καπετάν Μιχάλης από τη Φολέγανδρο εξομολογείται: Όταν έχει 10 και 11 μποφόρ…




“Όταν έχει 10 και 11 μποφόρ, αισθάνεσαι μεγάλη ανασφάλεια, ειδικά όταν είσαι γέρος και έχεις παιδιά» εκμυστηρεύεται στο www.praktoreio-macedonia.gr , ο καπετάν Νικόλας, ένας από τους περίπου 200 μόνιμους κατοίκους της Φολεγάνδρου και συνεχίζει: “Λες τώρα εάν αρρωστήσω τι θα γίνει … ούτε ελικόπτερο δεν έρχεται εδώ, τίποτα δεν έρχεται. Άρα πρέπει να τα έχεις καλά με τον Άγιο Πέτρο. Εάν δεν τα έχεις καλά μαζί του, σε παίρνει γρήγορα”.

Η ομάδα εθελοντών της Axion Hellas, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις της περιοχής, επισκέφθηκε το νησί της Φολεγάνδρου και μετέτρεψε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, σε ιατρεία όπου είχαν την δυνατότητα όλοι οι κάτοικοι να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις. Ο καπετάν Νικόλας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και ανακούφιση την αποστολή. “Αυτές οι πρωτοβουλίες που γίνονται, με τους γιατρούς είναι πολύ καλές. Και μόνο που έρχονται οι γιατροί και έχουν διάφορες ειδικότητες αισθάνεσαι καλύτερα, άνετα. Ακόμα και εάν έχεις κάτι, η αλήθεια είναι, ότι όλο το αφήνεις, όταν ζεις στο νησί και αυτό είναι άσχημο”.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο 74χρονος ψαράς μας συστήνεται: “Γεννήθηκα στην Αθήνα, μέχρι 10 ετών ήμουν στο Βοτανικό, μόνο μάγκας δεν έγινα, και ύστερα ήρθα με την οικογένεια μου στη Φολέγανδρο, είχαμε ένα πατρικό. Από τότε έφυγα μόνο 27 μήνες που ήμουν στρατιώτης. Αθήνα πηγαίνω μόνο για τους γιατρούς» λέει και χαμογελά όταν αναφέρεται στο παρατσούκλι που του έδωσαν Φολεγανδρινοί, άλλωστε γνωρίζει καλά ότι, νησιώτης δίχως παρατσούκλι, δεν υπάρχει. “Είμαι ο καπετάν Νικόλας, ο χοντρός και μου αρέσει πολύ. Μου αρέσει πολύ να με φωνάζουν έτσι, διότι στο σπίτι του χοντρού τα πιάτα να πλένεις, θα βρεις να φας. Εάν πας όμως στο σπίτι του αδύνατου, δεν βρίσκεις τίποτα να φας. Ο χοντρός είναι πάντα καλοφαγάς. Αυτό το τραπεζάκι εδώ συνηθώς είναι γεμάτο κακαβιές και κρασάκια, οι αρχαίοι έλεγαν «ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω» όποιος δεν εργάζεται δεν τρώει”.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο καπετάν Νικόλας είναι πολλές, ωστόσο δεν χάνει το χιούμορ του, παρά τη χαμηλή σύνταξη που εισπράττει όπως λέει. “Είμαι ψαράς δεν βγαίνει μεροκάματο. Παίρνω 460 ευρώ σύνταξη του ΟΓΑ, τρώω τις ελιές το μεσημέρι, τα κουκούτσια το βράδυ, “φαγί” δεν περισσεύει, πίνω και ένα ποτήρι νερό και είμαι εντάξει” και συνεχίζει, “Έχω και το γιο μου κοντά, ασχολήθηκε με το ψάρεμα, αν και εγώ δεν ήθελα καθόλου. Του ζήτησα να μην ασχοληθεί με τη θάλασσα αλλά δεν άκουσε και τώρα παιδεύεται”.

Το πρόσωπο του καπετάν Νικόλα είναι συνέχεια χαμογελαστό, η φωνή του ζεστή και τα σχόλια του δεν αφήνουν κανέναν ήσυχο, ούτε την “κυρά” του. “Πενήντα χρόνια είμαι με την κυρά μου. Εμείς οι παλιοί δεν χωρίζουμε και έτσι και εγώ, έχω μείνει μονογαμικός . Δεν μπορώ να κάτσω στο σπίτι όμως, το χειμώνα δεν έβλεπα την ώρα να στρώσει ο καιρός, όλο για τα παπούτσια και τα ρούχα μου, μου κάνει παρατηρήσεις” λέει και με πονηρό βλέμμα αναφέρεται στα σχόλια του ιερέα που ζούσε κάποτε στο νησί: “Είχαμε έναν παπά που έλεγε ότι ο γάμος είναι ένα βάζο γεμάτο με μέλι πάνω πάνω και κάτω ακαθαρσίες. Όταν το τρως λίγο λίγο θα σωθεί το μέλι, εάν το τρως γρήγορα, φτάνεις στις ακαθαρσίες. Οπότε όσο λιγότερο είσαι στο σπίτι τόσο το καλύτερο”.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: