O Γκουτέρες στο ΕΚ στο Στρασβούργο την Τετάρτη, οι Ευρωβουλευτές συζητούν και Brexit




Πανηγυρική συνεδρίαση διεξάγεται την Τετάρτη, 17 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στη διάρκεια της οποίας ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα απευθύνει επίσημη ομιλία στους Ευρωβουλευτές κατά την οποία αναμένεται να αναφερθεί στην κατάσταση στη Συρία, την προσφυγική κρίση και το ρόλο της ΕΕ στην υλοποίηση των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του EK Αντόνιο Ταγιάνι, και ο κ. Γκουτέρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την πανηγυρική συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Συναφής με την προσφυγική κρίση στην Συρία είναι και η συζήτηση που θα διεξαχθεί για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Το ΕΚ θα επαναλάβει τις εκκλήσεις του προς τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με τη μεταφορά των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Παρά τη δέσμευση των κρατών μελών να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο από τις χώρες πρώτης γραμμής, την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι στιγμής μόνο 18.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 11% του συνόλου.

Μέχρι στιγμής, μόνο η Μάλτα και η Φινλανδία έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο και αναμένεται να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους τόσο απέναντι στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία, έχουν προχωρήσει σε περιορισμένο αριθμό μετεγκαταστάσεων. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα τις μετεγκαταστάσεις, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, τους τρόπους και τα πιθανά μέσα για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ, οι προκλήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η εθνική συμφιλίωση και η αξιόπιστη πολιτική μετάβαση συγκαταλέγονται στα ζητήματα που θα συζητηθούν.

Η ΕΕ είναι ένας από τους κύριους δωρητές στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, παρέχοντας ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια ύψους 9,4 δισ. ευρώ η οποία περιλαμβάνει επείγουσες επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, παροχή πόσιμου νερού, υποδομών αποχέτευσης, καταφυγίων και τροφίμων στους πρόσφυγες στη Συρία και στις γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους αποχώρησής του από την ΕΕ. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

Την Τρίτη η Ολομέλεια θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Οι προτάσεις για την παγκοσμιοποίηση αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε με ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από το ΕΚ τον Φεβρουάριο και τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία περιγράφονται πέντε πιθανά σενάρια για τη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ.

Οι Ευρωβουλευτές αναμένεται εξάλλου να προτείνουν μέτρα για τη μείωση, έως το 2030, κατά 50% των 88 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων που πετιούνται ετησίως στην ΕΕ.

Εξάλλου την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που προβλέπει ότι οι πολίτες της ΕΕ με συνδρομές σε online ταινίες και τηλεοπτικές σειρές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο όταν βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό (εντός ΕΕ).

Με το νέο κανονισμό οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτούς του είδους το διαδικτυακό περιεχόμενο όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ για διακοπές, σπουδές ή επιχειρηματικούς σκοπούς.

Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί μόνο για υπηρεσίες που βασίζονται σε συνδρομές μέσω διαδικτύου, όπως είναι το Netflix, το HBO Go, το Amazon Prime, το Spotify, το Deezer κα. Οι διάφοροι πάροχοι δωρεάν υπηρεσιών θα έχουν, ωστόσο, τη δυνατότητα να καταστήσουν το περιεχόμενο που προσφέρουν προσβάσιμο σε όλη την ΕΕ.

Το ΕΚ θα εγκρίνει την Τετάρτη ψήφισμα με το οποίο θα αξιολογήσει την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης που έγινε στην προηγούμενη σύνοδο ολομέλειας.

ΚΥΠΕ Κυριακή Χριστοδούλου – Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 15/05/2017 07:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: