Νέα Γενεύη πρώτα για ασφάλεια, εγγυήσεις και κατόπιν εδαφικό με σκοπό τη λύση, η πρόταση Αναστασιάδη




Την πρότασή του προκειμένου, όπως είπε, όχι απλά να υπάρξει πρόοδος αλλά ακόμη και συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, παρουσίασε σε διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση αυτή, αν όντως επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι στόχος του δεν είναι να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ή να σχολιάσει τα όσα του αποδίδονται είτε από τουρκοκυπριακής πλευράς, είτε από Ελληνοκυπρίους πολιτευμένους, αλλά στόχος του είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για μια πρόταση η υιοθέτηση της οποίας «θα δημιουργήσει τις βάσιμες προοπτικές για να υπάρχει δυνατότητα αισιοδοξίας για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, στο αποψινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η πρότασή του, η οποία υπεβλήθη λόγω της «κρισιμότητας των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψει ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο», προνοεί άμεση μετάβαση στη Γενεύη ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση του υπεβλήθη, αφού απέρριψε την αξίωση της τ/κ πλευράς για αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ήταν απόλυτα συνεπής με όσα από κοινού συμφωνήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη και την 1η Φεβρουαρίου στην Κύπρο.

Ειδικότερα, όπως είπε, η πρόταση προνοεί:

Πρώτον: Να συνέλθει η Διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Δεύτερον: Εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη να προχωρήσει αμέσως η συζήτηση και επίλυση του Εδαφικού, και
Τρίτον: Εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί όχι μόνο ουσιαστική πρόοδος άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού.

«Καλώ την Τουρκία και τον Μουσταφά Ακιντζί, εάν πράγματι επιθυμούν, όπως ισχυρίζονται, την λύση του κυπριακού προβλήματος, να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση που υπέβαλα η οποία θεωρώ πως μπορεί να δώσει απάντηση στα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στον διάλογο», είπε.

Απηύθυνε έκκληση για «υστάτη φορά» προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, λέγοντας ότι πρέπει να κατανοήσουν «πως οι προκλήσεις, οι απειλές, αλλά και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πέραν και πάνω από σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι επειδή από τουρκικής και τ/κ πλευράς-και από κύκλους της ε/κ κοινότητας- προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η πρότασή του είτε αποτελεί τάχα πρόταξη, είτε επικεντρώνεται σε θέματα διαδικασίας, τόνισε ότι είναι απόλυτα συνεπής με όσα έχουν από κοινού συμφωνηθεί με τον Ακιντζί όπως καταγράφονται στα ανακοινωθέντα των ΗΕ της 1ης Δεκεμβρίου 2016, της 12ης Ιανουαρίου του 2017 και της 1ης Φεβρουαρίου του 2017.

«Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά προς όλους την αποφασιστικότητά μου να προχωρήσω μέσα από έναν διάλογο ουσίας και μακριά των οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων σε μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη επικρατούσα σήμερα κατάσταση», ανέφερε. Μια λύση, πρόσθεσε που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και θα επιτρέπει μέσα από συνθήκες ασφάλειας την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία Ε/κ και Τ/κ.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κατά την τελευταία τους συνάντηση της 17ης Μαΐου, όταν ο Τ/κ ηγέτης επικαλούμενος την έλλειψη προόδου, ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους προκειμένου να σημειωθεί μέσα από τη διαδικασία πάρε-δώσε πρόοδος. Ταυτόχρονα, είπε, αξίωσε όπως ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος ανέφερε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα 5 Κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Περιουσιακού, Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού με την ανταλλαγή Χαρτών – για πρώτη φορά – επί συμφωνημένου πλαισίου, παραμένουν διαφωνίες ή και καταγράφονται υπαναχωρήσεις επί των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Είπε επίσης ότι ένα σημαντικό Κεφάλαιο που αποτελεί και την κύρια πηγή της επικρατούσας απαράδεκτης κατάστασης, είναι η συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων όπως και η Συνθήκη Εγγυήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στις συζητήσεις στο Mont Pelerin και στη Γενεύη.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τη σύσκεψη των τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου 2017, οι δύο ηγέτες, συνεπείς στα συμφωνηθέντα της Γενεύης, αποφάσισαν την 1η Φεβρουαρίου 2017 να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν, σε συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι εισηγήθηκε την καταγραφή επί ενός τριπτύχου:
(α) των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που είχαν μέχρι εκείνη την στιγμή επιτευχθεί,
(β) των εκκρεμοτήτων που η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μικρή, όπως επίσης
(γ) των θεμάτων εκείνων που όπως προέκυπτε από την μέχρι τότε συζήτηση, υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Την ίδια στιγμή, πρότεινα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όπως προχωρήσουμε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη και με απόλυτο σεβασμό στην αρχή ότι, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, να ενημερώσουμε σχετικά τον Κυπριακό λαό για την πρόοδο που είχε μέχρι τότε επιτευχθεί. Η αντίδραση της Τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αρνητική και στα δύο αιτήματα», ανέφερε ο Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/05/2017 22:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: