Nαι σε νέα Διάσκεψη για την Κύπρο αρκεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, λέει ο γ.γ. του ΟΗΕ




Ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν απέκλεισε νέα διάσκεψη για την Κύπρο, όταν τα μέρη είναι πεπεισμένα ότι θα διεξαχθεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες, ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ο ρόλος των ΗΕ είναι υποστηρικτικός ώστε τα μέρη να μπορέσουν να έρθουν σε συμφωνία για επανένωση.

Σημείωσε πως η συμφωνία πρέπει να έχει τη στήριξη των εγγυητριών δυνάμεων και έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό λέγοντας πως τους επεσήμανε ότι απαιτείται δημιουργική και ευέλικτη προσέγγιση για αποτελεσματικό χειρισμό του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που είναι κυρίαρχο για τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Είπε ότι ο ειδικός του απεσταλμένος εργάζεται στενά με τους ηγέτες για να διευκρινιστεί αν τα εναπομείναντα ζητήματα που σχετίζονται περισσότερο με εσωτερικές πτυχές μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Για το ενδεχόμενο νέας διάσκεψης, ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε ότι δεν υπονοεί πως ο ΟΗΕ συγκαλεί διάσκεψη μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας γιατί αυτός δεν είναι ο μοναδικός του ρόλος.

« Τα ΗΕ έχουν υποχρέωση να ενεργούν όχι μόνο όταν υπάρχει προοπτική επιτυχίας αλλά να δρουν παντού για να προωθούν την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση», επεσήμανε.

Γι αυτό, συνέχισε, εργαζόμαστε με τα μέρη και όταν αυτά πιστεύουν ότι υπάρχει πεδίο για επανασύγκληση της διάσκεψης με στόχο να επιτευχθεί συνολική λύση σε όλα τα εναπομείναντα ζητήματα, θα το πράξουμε γιατί ελπίζουμε να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή.

ΚΥΠΕ Κυριακή Χριστοδούλου – Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 17/05/2017 14:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: