Μέτρα καλής θέλησης μετά από αίτημα Τραμπ ενέκρινε το Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους




Οι Ισραηλινοί Υπουργοί ενέκριναν μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της παλαιστινιακής οικονομίας και τη διευκόλυνση της μετακίνησης από τις διόδους διέλευσης, σπάνιες κινήσεις που λέγεται ότι έγιναν μετά από αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου.

Ισραηλινός αξιωματούχος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του ότι οι Υπουργοί ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του Τραμπ να του παρουσιάσουν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» προτού έχει ο ίδιος συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την Τρίτη.

Σε ανακοίνωση της, η Κυβέρνηση Τραμπ χαιρέτισε τις κινήσεις, λέγοντας ότι «είναι ενθαρρυντικό ότι και οι δύο πλευρές κάνουν βήματα για να βελτιώσουν το περιβάλλον για τη δημιουργία ειρήνης».

«Έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνουν βήματα για βελτίωση της παλαιστινιακής οικονομίας στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σε μια κίνηση, που ο ίδιος αξιωματούχος περιέγραψε ως μια χειρονομία καλής θέλησης «για την επίσκεψη Τραμπ, η οποία δεν βλάπτει τα συμφέροντα του Ισραήλ», το Συμβούλιο Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την Κυριακή την επέκταση παλαιστινιακής βιομηχανικής ζώνης στην άκρη της νότιας Δυτικής Όχθης.

Ανέφερε επίσης ότι το ενδεχόμενο επέκτασης των υπηρεσιών των Ισραηλινών Σιδηροδρόμων στη βόρεια πόλη της Δυτικής Όχθης Τζενίν μπορεί να εξεταστεί.

Οι Υπουργοί έδωσαν επίσης την έγκρισή τους για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών διέλευσης στο Σάαρ Εφραίμ, σημείο διέλευσης από όπου περνάει πολύς κόσμος στο βόριο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης για τους Παλαιστίνιους εργάτες με άδεια εργασίας στο Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ώρες λειτουργίας του σημείου διέλευσης στην κύρια γέφυρα του Ιορδάνη Ποταμού, η οποία συνδέει τα εδάφη της Παλαιστίνης με το γειτονικό βασίλειο θα επεκταθούν σε εικοσιτετράωρη βάση.

Θα γίνουν επίσης μεταρρυθμίσεις στη χρήση γης σε αστικές περιοχές σε 60% της Δυτικής Όχθης που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των Ισραηλινών.

Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες αλλά η καθημερινή εφημερίδα Haaretz γράφει ότι η πρόθεση είναι να επιτραπεί η κατασκευή «χιλιάδων σπιτιών Παλαιστινίων» στην περιοχή όπου για χρόνια είναι σχεδόν αδύνατον για Παλαιστίνιους να πάρουν ισραηλινές άδειες για να χτίσουν στην γη τους. Η εφημερίδα προσθέτει ότι στην σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής ο Υπουργός Παιδείας Ναφταλί Μπένετ και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ, του εθνικιστικού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτέινου «αντιτάχθηκαν έντονα» στους οικοδομικούς σχεδιασμούς.

Σε μια προσπάθεια να κατευναστεί, όπως φαίνεται, η αντιπολίτευση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου, ο οποίος θεωρείται ο πιο δεξιός στην ιστορία της χώρας, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε επίσης τη σύσταση επιτροπής που θα εργαστεί για το θέμα της αναδρομικής νομιμοποίησης ισραηλινών παράνομων οικοδομών στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Ισραήλ/ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 23/05/2017 20:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: