Με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συναντηθεί ο Τσίπρας στο Πεκίνο: Υπάρχει θέμα με τις φιλοτουρκικές θέσεις Άιντα




Στο Πεκίνο θα βρίσκεται από την Πέμπτη 11 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός, και εκεί αναμένεται, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, να συζητήσει μαζί του και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή του ΚΥΠΕ στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας έχει λάβει γνώση και των δηλώσεων Αναστασιάδη που αφορούν τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό,  και δεν αποκλείεται να θέσει και αυτός το πρόβλημα που προκαλείται με «εκτός αρμοδιότητας πρωτοβουλίες» του Νορβηγού αξιωματούχου κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Παρόλο που τα παράπονα για τον Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, έχουν διατυπωθεί και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά, σε επιστολή που εστάλη τον περασμένο μήνα στον Αντόνιο Γκουτέρες και άρα, σύμφωνα με την πηγή, «η Αθήνα έχει κάθε λόγο να επαναλάβει τις ενστάσεις της μέσω του πρωθυπουργού στον ΓΓ του ΟΗΕ στην Κίνα», είναι πιθανότερο «να γίνει αυτό μόνο εάν υπάρξει προσυνεννόηση με τη Λευκωσία».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ διατύπωσε την άποψη ότι ο κ. Έϊντε έφτασε στο σημείο να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για λογαριασμό της Άγκυρας, προωθώντας τη θέση τη Τουρκίας υπέρ των «4 ελευθεριών» – θέμα που η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει ασυζητητί.

Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ αυτές είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, αίτημα να ισχύσουν, μετά από πιθανή λύση, και για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, οι 4 ελευθερίες διακίνησης προσώπων, αγαθών, εγκατάστασης, και απόκτησης περιουσίας που αφορούν πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή Κοτζιά, αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε πει πριν μερικές εβδομάδες, δίχως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη λήψη της,  ότι ο Γενικός Γραμματέας περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον ειδικό του σύμβουλο, «ο οποίος κάνει πολύ καλή δουλειά».

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του για ενέργειες του κ. Έϊντε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενημέρωση που λαμβάνει από αυτόν ο Γενικός Γραμματέας για το Κυπριακό δεν είναι αντικειμενική και επαρκής.

Στη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες, εκτός από το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει και για την κρίση στα Βαλκάνια, για την οποία η Αθήνα δεν κρύβει την ανησυχία της, και για το προσφυγικό.

Στο Πεκίνο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υπογράψει σημαντικές συμφωνίες για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο «Belt and Road Forum» για την αναβίωση του χερσαίου και θαλάσσιου «Δρόμου του Μεταξιού», που προωθεί η Κίνα.

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.

Στο Πεκίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ίσως με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόλο που αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ 08/05/2017 17:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: