Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν, λέει ο Αναστασιάδης




Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν (η τουρκική πλευρά) να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, είπε ότι «ενημέρωσα για τις προτάσεις που έχω υποβάλει. Είμαστε σε πλήρη σύμπλευση με την Ελληνική Κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για την πρόταση που έκανε και στην οποίαν αναφέρθηκε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «έκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση. Αλλά η λύση δεν είναι με το να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και να εμμένουμε στις διαφορές που έχουμε. Μου μιλούν για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων κλπ. Ποιοι είναι εκείνοι που αρνούνταν μέχρι σήμερα να αγγίξουμε, μέχρι τουλάχιστον το Μοντ Πελεράν, το εδαφικό ή τις εγγυήσεις;. Ακόμη και brain storming δεν δέχονταν. Απέκλειαν τα δύο για να μείνουν στο τέλος”.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, συνέχισε, που πρέπει να δοκιμαστούμε όλοι αν εννοούμε αυτά που λέμε ή όχι. “Συνεπώς αν όντως εννοούν και θέλουν λύση ας επιτέλους ουσιαστικά εργαστούμε. Να πάμε στη Γενεύη, έχω κάνει συγκεκριμένη πρόταση που θα δώσω στη δημοσιότητα, κάνω υπομονή απλούστατα διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία του κ. Άιντε και εν συνεχεία θα προβώ σε δηλώσεις διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτή η ακατανόητη στάση ιδιαίτερα δε οι εχθρικές δηλώσεις”, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι χθες είχαμε συμφωνήσει, είπε, ότι δεν θα γίνονταν δηλώσεις εξ ου και τίμησα και τήρησα αυτό που είχαμε πει.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί είπε ποια είναι η πρόταση, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι μόνο αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι περίεργη και ότι τρέχει πίσω από τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άλλοι τρέχουν να κρυφτούν πίσω από σκοπιμότητες να βρεθούμε στη Γενεύη, να επαναλάβουμε εαυτούς για τα γνωστά θέματα για να αποδώσουν στον Αναστασιάδη ότι τάχα δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια, να μην αγγίξουν τις εγγυήσεις που δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να πράξουν για να αποδώσουν τη διακοπή του διαλόγου στην υπαιτιότητα του Αναστασιάδη λόγω εκλογών. Εγώ τους προκαλώ».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο τροποποίησης της πρότασης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνω δηλώσεις και ούτε η πρόταση μου θα γνωστοποιηθεί, επαναλαμβάνω.

“Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι εμείς εννοούμε αυτά που λέμε, θέλουμε τη λύση αρκεί και η άλλη πλευρά να συνεργαστεί. Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας, η οποία κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη λύση και θα συμβάλει και είναι ένα βήμα πιο μπροστά, αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/05/2017 20:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: