Με την άφιξη αμάχων στη Λάρνακα συνεχίστηκε σήμερα η πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2017»




Με την εκκένωση αμάχων από γειτονική περιοχή κρίσης και άφιξη τους στην Κύπρο συνεχίστηκε σήμερα η δεύτερη μέρα της ετήσιας πολυεθνικής άσκησης πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2017».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων» και σ’ αυτήν συμμετείχαν 18 συνολικά χώρες και διάφορες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Αμυνα, η Πολιτική Αεροπορία και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του ο Σμηναγός Ανδρέας Ζαχαρίου, αξιωματικός επιχειρήσεων του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ανέφερε ότι «η σημερινή δεύτερη μέρα της άσκησης διεξάγεται σε δύο φάσεις, που αφορούν εκκένωση αμάχων από γειτονική περιοχή κρίσης και υποδοχή των αμάχων στην Κύπρο και προετοιμασία επαναπατρισμό τους μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές καταφύγιο. Στις πρώτες δύο φάσεις της άσκησης συμμετέχουν 18 συνολικά χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, και η Γαλλία ενώ συμμετέχουν και εκπρόσωποι από άλλα κράτη όπως είναι η Αυστραλία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «η Κύπρος διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία ειδικά φέτος με τη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων» που παρέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό στους συμμετέχοντες. Ενας από τους σκοπούς της λειτουργίας του Κέντρου είναι να δέχεται όλες αυτές τις χώρες, οι οποίες θα συνεργάζονται με στόχο να καταστεί επιτυχής η εκκένωση και η υποδοχή των αμάχων στη Κύπρο».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «τα σχόλια που έχουμε για το Κέντρο «Ζήνων» από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση είναι κολακευτικά και όλοι έχουν να τονίσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης ενώ είναι εξίσου σημαντικές οι υποδομές και οι υπηρεσίες που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν τη σημαντική ανθρωπιστική αποστολή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου «μετά τα αποτελέσματα και τα μαθήματα που πήραμε το 2006 με την εκκένωση του Λιβάνου είχε γίνει προετοιμασία στη Κυπριακή Δημοκρατία, είχαν εκπονηθεί κατάλληλα σχέδια, τα οποία δοκιμάζονται και εφαρμόζονται σε τέτοιου είδους ασκήσεις. Τα αποτελέσματα των ασκήσεων βελτιώνονται ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι ως Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθούμε όλες αυτές τις χώρες και στη συνέχεια τους αμάχους που θα εκκενωθούν από γειτονική περιοχή κρίσης».

Ο Mathieu Smith, αντισμήναρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας ανέφερε ότι «οι εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου ήταν πολύ καλές και ήταν μια εξαιρετική άσκηση τουλάχιστον από την πλευρά της Αυστραλίας και έχουμε .. με άλλες χώρες. Η φιλοξενία της Κύπρου ήταν πάνω και πέρα από αυτό που αναμέναμε όταν φτάσαμε εδώ, οι εγκαταστάσεις είναι παγκοσμίου κλάσης και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλες χώρες, έχει αποδείξει το γεγονός ότι το Κέντρο κατάφερε να εκπαιδεύσει το τμήμα σχεδιασμού και την μελλοντική του ικανότητα».

Εξάλλου ο Michael Kaizer, αντισυνταγματάρχης της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε ότι «μετά από την εμπειρία που αποκτήσαμε στην Κύπρο με όλες τις άλλες χώρες στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», πιστεύω ότι η Κύπρος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο και θα είναι ένας καλός ασφαλής προορισμός σε περίπτωση που υπάρξει πιθανή κρίση στην Μέση Ανατολή. Ολοι μαζί θα καταφέρουμε να συντονιστούμε και να φέρουμε πρόσφυγες ή ανθρώπους που θέλουν να φτάσουν σε ένα ασφαλή προορισμό».

Σημειώνεται ότι η άσκηση «Αργοναύτης» συνεχίζεται αύριο με την τρίτη φάση που χωρίζεται σε δύο περιστατικά. Το πρωινό σενάριο αφορά βύθιση επιβατηγού σκάφους που εκκένωνε αμάχους από περιοχή κρίσης ενώ το βραδινό σενάριο αφορά προσθαλάσσωση επιβατηγού αεροσκάφους που επίσης συμμετείχε σε εκκενώσεις αμάχων.

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 31/05/2017 13:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: