Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολουθεί την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κύριε Τσακαλώτε, εσείς σπρώξατε τους Έλληνες στο Survivor …to survive! Γιατί μόνο ένας έβλεπε Βουλή;

Του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

«Μόνοι μας είμαστε. Αυτή τη στιγμή, οι εννιά στους δέκα στην Ελλάδα βλέπουν Survivor. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν εντάσεις»! Λόγια του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Ευκλείδη Τσακαλωτού, από το βήμα της Ελληνικής Βουλής. (Δέστε το σχετικό βίντεο):

Κάποιοι γέλασαν, κάποιοι συμφώνησαν, κάποιοι αδιαφόρησαν. Η σημασία όμως αυτής της (ομολογουμένως) επικής ατάκας είναι τεράστια. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους, με πρώτους από όλους την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας (και της Κύπρου).

Κύριε Τσακαλωτέ, όταν τα εκατομμύρια των Ελλήνων πεινάνε, ποιος «άλλος» τρόπος θα μπορούσε να τους «απαλύνει» το στομάχι και το νου για να μην τρελαθούν;

Όταν εκατομμύρια Έλληνες βλέπουν τη χώρα τους να «χαροπαλεύει» όλα αυτά τα χρόνια, ποιος «άλλος» τρόπος θα τους έκανε να ξεχάσουν και να ξεχαστούν;

Υπάρχει σωρεία ερωτημάτων που θα μπορούσα να θέσω. Όμως θα τα συνοψίσω όλα στο πιο κάτω:

Κύριε Τσακαλωτέ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναλάμβανε την ανώτατη καρέκλα του κράτους, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και εμένα (έστω κι αν είμαι Ελληνοκύπριος) «επένδυσε» στη διαφορετικότητα, στην «αλλαγή», στα αγνά πιστεύω της αριστεράς, μιας αριστεράς που θα εξίσωνε όλους τους Έλληνες, από όποιο χώρο κι αν προέρχονταν και θα έδινε το λόγο στον ίδιο τον Έλληνα πολίτη. Κάτι που «έκανε», δίνοντας του λόγο μέσα από το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, αν θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.).

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γνωστό, με την απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%. Ο κόσμος είχε μιλήσει, ο κόσμος έδωσε βροντερά τη στήριξη του στην κυβέρνηση, ο κόσμος αξιοποίησε το «λόγο» που του δώσατε.

Εσείς όμως τι κάνατε; Πώς σεβαστήκατε το λόγο του, έναν λόγο που, σωστά, (εσείς) του δώσατε; Πώς δείξατε την «διαφορετικότητα» σας, μια διαφορετικότητα που ο κόσμος είχε ανάγκη να νιώσει «κι ας συνέχιζε να πεινά», «κι ας συνέχιζε χωρίς στέγη», αλλά με «φαγητό» και «στέγη» την αξιοπρέπεια του;

Αυτή την αξιοπρέπεια ζήτησε από εσάς. Την αξιοπρέπεια που έχασε λόγω της ανάγκης του, της κουλτούρας του («και της «κακομάθειας» του φυσικά) για να ζήσει, να διασκεδάσει, να χορέψει σαν Έλληνας, έχοντας όμως πάνω από το κεφάλι του τους Γερμαναράδες, κ.λ.π. αρπακτικά να εκμεταλλεύονται αυτή την κουλτούρα και να τον «γονατάνε», γεμίζοντας τον με δάνεια για να «χορέψει» πιο πολύ!

Αυτή την αξιοπρέπεια που θα την βρει; Ίσως μέσα από το Survivor βλέπει τον εαυτό του; Ίσως μέσα από το Survivor «βιώνει» τον δικό του προσωπικό γολγοθά, με τρόπο που δεν θα τρελαθεί, με τρόπο που θα του δώσει μια «αναπνοή» για να αντέξει την επόμενη μέρα;

Μετρήσατε ποτέ πώς πανηγυρίζουν οι Έλληνες ένα αθλητικό τρόπαιο; Μετρήσατε ποτέ πώς αγκαλιάζουν οι Έλληνες αυτούς τους μεγάλους αθλητές που τους τιμούν; Μποτείτε να αντιληφθείτε πώς θα αγκάλιαζαν κι εσάς, μέχρι και σήμερα; Και δεν θα ήσασταν «μόνοι», γιατί οι Έλληνες, όταν βρουν ηγέτη να τους ενθαρρύνει, να τους συσπειρώσει, να τους ανεβάσει το ηθικό, να τους θυμίσει πως είναι Έλληνες, μέσα από πράξεις και όχι μέσα από κούφια λόγια, ξέρουν να αναγνωρίζουν! Και τότε, η πλειοψηφία σταματά να «χλευάζει» τα κούφια λόγια και τις λαϊκίστικες εξαγγελίες και γίνεται συνοδοιπόρος σας στο Σύνταγμα και όχι διαδηλωτής «εναντίον» σας!

Εξαγγελίες του τύπου: «Ας πατήσουν οι Τούρκοι στα Ίμια να δούμε πως θα φύγουν» ή «Αν ανέβει κάποιος Τούρκος σε Ελληνικό έδαφος, θα έχουμε άμεσα εμπλοκή και… Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση και να νικήσουν οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» (Πάνος Καμμένος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας).

Κύριε Καμμένε, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω όσα λέτε. Όμως, μου δημιουργείται η εύλογη απορία: αφού είναι έτσι, τότε, γιατί η Ελλάδα σιωπά και αφήνει απροστάτευτη την ΑΟΖ, τις θάλασσες μας, μπροστά στα δόντια του Τούρκου, αντί να στήσει πόδι και να βάλει αυτή το «συρματόπλεγμα» διαχωρισμού των θαλάσσιων οικοπέδων της περιοχής (μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο), βοηθώντας παράλληλα και την Κύπρο να προχωρήσει (πιο) αναπόσπαστη στις εξορύξεις Ιουλίου, χωρίς να πρέπει να δικαιολογεί τα αυτονόητα, μέσα από επιστολές στον ΟΗΕ; Μια απόφαση που έμεινε στα συρτάρια και οι Τούρκοι το εκμεταλλεύονται, «διεκδικώντας» την ίδια τη θάλασσα μας; Δηλαδή, η άμυνα αφορά μόνο το έδαφος; Η άμυνα δεν αφορά τον αέρα και τις συνεχείς παραβιάσεις των Τούρκων αλλά ούτε και την ΑΟΖ με τις συνεχείς δεσμεύσεις της από την Τουρκία;

Όχι, δεν λέω να αναχαιτιστούν πλοία ή αεροπλάνα. Δεν λέω να μπούμε σε ουσιαστικό πόλεμο παίζοντας το «παιχνίδι» της Τουρκίας που «εκ γενετής» προκαλεί (μέσα από το δικό μας Κωνσταντινοπολίτικο «σπόρο»); Εκείνο που λέω είναι να «πολεμήσουμε» για αυτά που δικαιούμαστε. Να δια-χωρίσουμε και επίσημα τα σύνορα μας, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα και οι διεθνείς κανονισμοί. Να αφήσουμε τα λόγια και να «μΑΟΖέψουμε» τη θάλασσα μας!

Και τότε, οι εννιά (ή έστω οι οκτώ, επτά, έξι) στους δέκα Έλληνες θα ασχοληθούν με το Εθνικό Survivor (επιβίωση)! Τότε, δεν θα είστε μόνοι σας. Τότε, θα μπορεί ο Έλληνας να νιώσει πως η «αξιοπρέπεια» του επανέρχεται.

Υ.Γ. Εύχομαι να πάρετε τα μηνύματα (αν δεν είναι ήδη αργά). Αλλιώς, θα αναγκάσετε και εμάς που ανήκουμε στους έναν στους δέκα Έλληνες (και Ελληνοκύπριους) που δεν βλέπουν Survivor να «ξεχαστούμε» παρακολουθώντας το!

 • Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
  Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)
  https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades

1 Comment on "Κύριε Τσακαλώτε, εσείς σπρώξατε τους Έλληνες στο Survivor …to survive! Γιατί μόνο ένας έβλεπε Βουλή;"

 1. Κωνσταντίνος Πάνου | May 20, 2017 at 4:30 PM | Reply

  Κωμικοτραγική πράγματι η ατάκα του Υπουργού. Ίσως κάποιος παριστάμενος θα έπρεπε να του παρατηρούσε, ότι μπορεί να έβλεπαν οι 3 στους 10 ή και 5 στους 10 αν είχε τηρήσει την υπόσχεσή του και παραιτείτο, αφού το αφορολόγητο κατρακύλησε πολύ κάτω από τα 9.100,00 ευρώ. Δεν το έκανε. Γιατί λοιπόν ο κόσμος να ασχοληθεί με ασόβαρους και όχι με κάποιους νεαρούς, που συμμετέχοντας σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι, διδάσκουν την αναρχοφασιστική κοινότητα και υπενθυμίζουν και στην πολιτεία γενικότερα, ότι είναι αδύνατον να συμβιώσουν 2, όχι περισσότεροι, χωρίς Αρχές και Κανόνες.
  Και σεις, όμως, κύριε αρθρογράφε δημαγωγείτε! Την “κακομάθειά μας” την ξεπετάξατε σε μια παρένθεση (…φυσικά!). Κανείς δεν φόρτωσε με το ζόρι με δάνεια. Εμείς τα αξιώσαμε! Επιτακτικά! Να μας τα τάξουν και να μας τα χορηγήσουν. Όσοι δεν το έκαναν εξοβελίστηκαν. Διορθωθήκαμε με ό,τι έχουμε πάθει. Κάθε άλλο! Μας φταίνε αυτοί που μας δάνεισαν! Οι “τοκογλύφοι”! Λες και δεν ξέραμε τους όρους του δανείου κάθε φορά που α(ε)παιτούσαμε τα δανεικά. Κάνουμε πως ξεχάσαμε το “μέσον” που βάλαμε ώστε το δάνειο να είναι μεγαλύτερο αυτού που κανονικά δικαιούμασταν. Κανουμε τους ανήξερους ότι τα Ταμεία ήταν εν γνώσει μας άδεια και η Οικονομία δεν παρήγαγε τίποτα όταν ΣΑΝ πολίτες απαιτούσαμε με ταραχές και εκβιασμούς πληθωρικά λεφτά (μισθούς, συντάξεις, “επιδόματα”). “Εμείς” είμαστε, πάντα, αολύτως δικαιολογημένοι να αγνοούμε ότι η ευμάρειά μας ήταν εικονική.
  Έπρεπε, λοιπόν, να ακούσουν “τη Φωνή του Λαού” μέσω του Δημοψηφίσματος. Να πούμε την Αλήθεια στους εαυτούς μας (πρώτοι απ’ όλους οι ισχυροί που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη κύριε αρθρογράφε….) είναι το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ!
  Καλείτε επιπλέον τους νυν κυβερνώντες να στυλώσουν τα πόδια ενάντια στους κινδύνους! Με τι εθνικά εφόδια να το κάνουν αυτό κύριε αρθρογράφε; Τα Κράτη πρώτα στέκονται ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ στα πόδια τους και μετά είναι σε θέση να τα “στυλώσουν”.
  “Εθνεγερτήριες” υπερφίαλες, άστοχες, επιπόλαιες και ανεδαφικές κουβέντες, λοιπόν, μπορεί να είναι ανέξοδες και “αρεστές” (δημαγωγικές δηλαδή, για να συνεννοούμαστε), αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες Εθνικά.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*