Και η Ρώμη υπέρ της Μέρκελ και εναντίον Τραμπ: Για μια ισχυρότερη Ευρώπη…




Η Ιταλία υποστήριξε σήμερα την έκκληση που απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για μια ισχυρότερη Ευρώπη στη διεθνή σκηνή την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit.

«Σίγουρα συμμεριζόμαστε την ιδέα ότι το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να βρίσκεται στα χέρια μας, οι διεθνείς προκλήσεις το απαιτούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων ή της συμμαχίας με τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Όμως η σημασία που δίνουμε σε αυτούς τους δεσμούς δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στο να απαρνηθούμε αυτές τις θεμελιώδεις αξίες όπως και τη δέσμευσή μας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή υπέρ των ανοικτών κοινωνιών και του ελεύθερου εμπορίου» υπογράμμισε ο Ιταλός ηγέτης.

Οι δηλώσεις του Πάολο Τζεντιλόνι έγιναν ενώ ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της Άγγελας Μέρκελ και του Ντόναλντ Τραμπ, που επιτέθηκε εκ νέου σήμερα εναντίον της Γερμανίας.

Οι τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ με αγκάθια τις εμπορικές σχέσεις, τη μετανάστευση και το κλίμα, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες εάν η χώρα του θα τηρήσει ή όχι τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα.

Οι Τζεντιλόνι και Τριντό επέμειναν πάντως στη σημασία διατήρησης των εγκάρδιων σχέσεων. Υπογραμμίζοντας τους πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ του Καναδά και της Ευρώπης, ο Τριντό διαβεβαίωσε:

«Θα εργαστούμε μαζί και θα υπογραμμίσουμε τις κοινές μας αξίες που είναι τόσο σημαντικές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Σχετικά με το κλίμα, ο πρωθυπουργός του Καναδά επανέλαβε ένα επιχείρημα που παρουσιάστηκε επανειλημμένως στον Τραμπ στη σύνοδο της G7 στην Ταορμίνα:

«Το μοναδικό μέσο να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον δημιουργώντας θέσεις εργασίας τις οποίες έχουμε ανάγκη τώρα και στο μέλλον».

30/05/2017 20:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Ρώμη, Italy

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: