Είναι «φιγουρατζής» ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ: Τάδε έφη Ντόναλντ Τραμπ




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «φιγουρατζή» τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και δήλωσε ότι θα τον είχε απολύσει ανεξάρτητα από τις συστάσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι φιγουρατζής. Το FBI βρίσκεται σε αναταραχή», δήλωσε ο Τραμπ τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, την πρώτη μετά την αποπομπή Κόμεϊ.

«Είχα σκοπό να απολύσω τον Κόμεϊ. Δική μου απόφαση», τόνισε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως: «Θα τον απέλυα ανεξάρτητα από συστάσεις».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ λίγες ημέρες πριν από την αποπομπή του είχε ζητήσει από το Κογκρέσο τη διάθεση περισσότερου προσωπικού προκειμένου η υπηρεσία του ν’ ολοκληρώσει πιο αποτελεσματικά την έρευνα για ενδεχόμενες επαφές μελών της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, δημοσιοποίησε σήμερα πηγή του Κογκρέσου.

Η κίνηση του Τραμπ ν’ απομακρύνει τον Κόμεϊ από τη διεύθυνση του FBI έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον μέσω της άσκησης σκληρής κριτικής τόσο από Δημοκρατικούς, όσο κι από Ρεπουμπλικάνους και με την κυβέρνηση Τραμπ, να επικρίνει τον Κόμεϊ αναφορικά με την άσκηση των διευθυντικών καθηκόντων του απορρίπτοντας κάθε σχέση μεταξύ της απόλυσης του και της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Ρωσία.

Ο Τραμπ συναντήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καταλογίζοντας υποκρισία στους Δημοκρατικούς και υπερασπιζόμενος την απόφασή του ν’ απομακρύνει τον Κόμεϊ από το FBI.

Από την άλλη μεριά, σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του Κόμεϊ προς τα στελέχη του FBI η οποία έφτασε στο CNN ο ίδιος φέρεται να έχει γράψει για την πεποίθησή του ότι “ένας πρόεδρος μπορεί ν’ απολύσει τον διευθυντή του FBI για οποιαδήποτε λόγο ή χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος.”

Ο Κόμεϊ είχε τοποθετηθεί στην διεύθυνση του FBI από τον πρώην πρόεδρο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2013.
Στην επιστολή του δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα αναλώσει περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να κατανοήσει την απόφαση του προέδρου Τραμπ ή τον τρόπο που αυτή υλοποιήθηκε.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί δίνουν βαρύτητα σε ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν και συνδέουν την αποπομπή του Κόμεϊ με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το FBI για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας σε προσπάθεια επηρεασμού των Αμερικανών ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και για το ενδεχόμενο επαφών μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Μερικοί Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν επίσης την απόλυση του Κόμεϊ ως προσπάθεια να συγκαλυφθούν καταστάσεις κι ενέργειες που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Πηγή του Κογκρέσου που έχει γνώση για το θέμα δήλωσε ότι ο Κόμεϊ κατά τις προηγούμενες από την αποπομπή του ημέρες είχε ζητήσει από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης της διάθεση περισσότερων μέσων και κυρίως προσωπικού προκειμένου να προχωρήσει αποτελεσματικά η έρευνα για την Ρωσία. Ο Κόμεϊ ενημέρωσε σχετικά τους Γερουσιαστές, καθώς η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας που διεξάγει τη δική της ανεξάρτητη έρευνα για το ίδιο ζήτημα, είχε ζητήσει από το FBI να επιταχύνει τη διεξαγωγή της δικής του έρευνας σχετικά με τη Ρωσία, τόνισε η ίδια πηγή του Κογκρέσου.

Η Γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν που ηγείται των Δημοκρατικών στην αρμόδια δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σύμφωνα με την προσωπική της αντίληψη ο Κόμεϊ ζητούσε ενίσχυση των διαθέσιμων μέσων και του προσωπικού για την έρευνα αναφορικά με τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με αναφορές των ΜΜΕ ότι ο Κόμεϊ είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ροζενστάιν την ενίσχυση του FBI για την έρευνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ίαν Πράιορ δήλωσε σε ηλεκτρονικό του μήνυμα: “Είναι απολύτως αναληθές.”

Από την πλευρά τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε έρευνα που ολοκλήρωσαν τον Ιανουάριο συμπέραναν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει τη διεξαγωγή επιχείρησης προκειμένου να διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών, συμπεριλαμβάνονταν και οι ηλεκτρονικές υποκλοπές προσώπων και υπηρεσιών του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να καλλιεργηθεί θετικό πολιτικό κλίμα υπέρ του Τραμπ.

Ωστόσο, η Ρωσία απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή της, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ διαψεύδει τους ισχυρισμούς για προεκλογικές επαφές με τη Μόσχα.

Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έσπευσε να υποστηρίξει την απόφαση του Τραμπ για την αποπομπή του Κόμεϊ. Ωστόσο, δεν έλειψαν κι αυτοί που τη χαρακτήρισαν προβληματική. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέισον Τσάφετζ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης τη διεξαγωγή έρευνας για την αποπομπή του Κόμεϊ.

“Δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Είναι απλό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ για την απόλυση του Κόμεϊ στην διάρκεια συνάντηση που είχε με τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στο Οβάλ Γραφείο.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης ότι η αποπομπή του Κόμεϊ έγινε εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση της ιδιωτικής διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατά την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι ο θυμός του Τραμπ για τον Κόμεϊ συσσωρευόταν για μήνες, με το κρίσιμο σημείο για την πορεία των εξελίξεων να προσδιορίζεται στην άρνηση του πρώην διευθυντή του FBI να ενημερώσει συνεργάτες του προέδρου σχετικά με την ακρόαση που είχε στη Γερουσία (3 Μαΐου) γύρω από την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον. Η άρνηση αυτή του Κόμεϊ θεωρήθηκε ανυπακοή από τον Τραμπ και τους συμβούλους του, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

11/05/2017 20:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: