Η Wikipedia προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον αποκλεισμό της στην Τουρκία




Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia προσέφυγε στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να εμποδίζεται η πρόσβαση στον ιστότοπό της από τη χώρα, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, καθώς η υπόθεση εγείρει ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.

Η επιτροπή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες πως η πρόσβαση στη Βικιπαίδεια από την Τουρκία πλέον έχει αποκλειστεί, επικαλούμενη έναν νόμο που της επιτρέπει να εμποδίζει την προσπέλαση ιστοτόπων που θεωρείται ότι εγείρουν απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Ο αποκλεισμός του ιστοτόπου οφείλεται σε δύο λήμματα της Βικιπαίδειας τα οποία κάνουν λόγο περί δεσμών της Τουρκίας με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, εξήγησαν τουρκικά ΜΜΕ. Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών υποστήριξε ότι η Βικιπαίδεια διεξήγε μια «εκστρατεία κατασυκοφάντησης» της χώρας επειδή ορισμένα λήμματά της υποστήριζαν ότι η Άγκυρα συντόνισε τη δράση της με αυτή εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Τουρκικό εφετείο απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει το Wikimedia Foundation, το οποίο διαχειρίζεται τη Βικιπαίδεια, εναντίον του αποκλεισμού, επιχειρηματολογώντας πως παρότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, μπορεί να περιορίζεται σε υποθέσεις όπου υπάρχει «ανάγκη για ρύθμιση».

Το Wikimedia Foundation ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβαση στον ιστότοπό της.

09/05/2017 16:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: