Η βασική αιτία πίσω από την τελευταία άρνηση πρόσβασης των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ




Γράφει ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Η Γερμανία εξαιτίας των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, τους οποίους προκάλεσε, έχει θεσπίσει συνταγματικά μια ιδιότυπη αδράνεια της Bundeswehr (Ομοσπονδιακή Άμυνα), δηλαδή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Έτσι, αυτές υπόκεινται σε μια σωρεία απαγορεύσεων, εκ των οποίων κάποιες ξεπερνιούνται ενώ άλλες όχι. Παραδείγματος χάριν, τα ομοσπονδιακά κρατίδια δεν έχουν το δικαίωμα να διατηρούν στρατό, δικαιοδοσία που ανάγεται μόνον στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ως συμμετέχουσα στον διεθνή συνασπισμό καταπολέμησης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, έχει διαθέσει όπως και πολλές άλλες χώρες στελέχη των ενόπλων της δυνάμεων και υλικοτεχνική υποδομή καθώς και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado. Μια μονάδα των τελευταίων, συνοδεία 250 Γερμανών αξιωματικών και υπαξιωματικών, έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ, η οποία βρίσκεται στα Άδανα της νότιας Τουρκίας και η οποία βάση ελέγχεται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία και την τουρκική.

Τους τελευταίους δέκα περίπου μήνες, όμως, η Τουρκία ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν και επί τη βάσει των εξωπραγματικών αιτημάτων της την βάση του Ιντζιρλίκ προξενώντας ρωγμές στις σχέσεις της με άλλα κράτη. Όλοι θυμόμαστε πως την επομένη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 η βάση έκλεισε και σχεδόν όλοι όσοι στρατωνίζονταν εκεί υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Θυμόμαστε την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό που οι ΗΠΑ εξέφραζαν για το προσωπικό τους και για τις πυρηνικές κεφαλές που λέγεται ότι υπήρχαν. Απόρροια αυτού ήταν η επίσκεψη που ο Αμερικανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Τζόσεφ Ντάνφορντ έκανε στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τότε μετέβη πρώτα στο Ιντζιρλίκ. Άλλωστε, αυτή ήταν και η πραγματική αιτία του ταξιδιού του. Η Άγκυρα συνεχίζοντας τους λανθασμένους χειρισμούς έχει βάλει απέναντι και τους Γερμανούς πολιτικούς. Λίγοι θυμούνται πως η Τουρκία έχει προκαλέσει τριβές με τη Γερμανία λόγω του Ιντζιρλίκ, όχι μία, αλλά τρεις φορές.

Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2016, όταν το γερμανικό κοινοβούλιο με ψήφισμά του αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Η δεύτερη ήταν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οπότε η Τουρκία απαίτησε από τη Γερμανία να της παρέχει πρόσβαση σε φωτογραφικό υλικό που έχει αποκτηθεί από τις πτήσεις των Tornado. Το αίτημα αυτό της Τουρκίας κατέτεινε στον σκοπό απόκτησης κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τις δυνάμεις των Κούρδων της βόρειας Συρίας, ώστε κατόπιν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πλήγματα εναντίον τους. Η Γερμανία για άλλη μια φορά αρνήθηκε να κάνει το χατίρι της Τουρκίας. Απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο και αυτό εξόργισε και τον Τούρκο διοικητή.

Πριν λίγες μέρες επαναλήφθηκε το ίδιο πάνω κάτω σκηνικό. Η Άγκυρα είπε πως δεν θα δεχθεί την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ιντζιρλίκ δυναμιτίζοντας το κλίμα. Μάλιστα, αυτή τη φορά η αντίδραση της Καγκελαρίου ήταν πιο έντονη από τις προηγούμενες, αφού προειδοποίησε ανοιχτά για αναζήτηση άλλης χώρας και περιοχής για την μεταστάθμευση των αεροσκαφών και του προσωπικού της. Η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε προς την Άγκυρα πως το Βερολίνο θα εξετάσει τη δυνατότητα να μεταφέρει τα στρατεύματά της στην Ιορδανία. Εξέλιξη η οποία εάν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε επικίνδυνο σημείο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ποιά ήταν όμως η αιτία για το «νάζι» αυτή τη φορά της Τουρκίας;

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια παρέκβαση. Στις 14 Μαΐου 2017 διεξήχθησαν εκλογές στο κρατίδιο της Νότιας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Σε αυτές τις εκλογές είχε καταβληθεί εργώδης προσπάθεια από την Τουρκία να έχει λόγο. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το προαναφερθέν ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο, ιδρύθηκε το Κόμμα της Συμμαχίας των Γερμανών Δημοκρατών (Allianz Deutscher Demokraten). Ένα κόμμα που αποτελείται από τουρκογενή στελέχη και επιδίωξή του είναι να συμμετέχει στο εκλέγεσθαι. Γενικός του γραμματέας είναι ο Χαλίλ Ερτέμ. Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, πρόκειται περί ενός κόμματος που εξυπηρετεί αυστηρά τα τουρκικά συμφέροντα και επιθυμεί να αποτελέσει το μακρύ χέρι του τουρκικού κράτους εντός των γερμανικών εδαφών.

Το γερμανικό κράτος, ωστόσο, έχει προβάλει προσκόμματα στη λειτουργία και κυρίως στη δυνατότητα του ανωτέρω κόμματος να πάρει μέρος στις εκλογές. Τέσσερις φορές οι υπεύθυνοι του ADD έχουν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος στη Γερμανία και τέσσερις φορές οι γερμανικές αρχές έχουν προβεί στο σφράγισμα των λογαριασμών.

Σημείωση πρώτη: οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί σε διαφορετικά τραπεζικά ιδρύματα

Σημείωση δεύτερη: η πίεση από το Βερολίνο είναι τόσο ισχυρή που ακόμη και τουρκικές τράπεζες έχουν αρνηθεί να συναλλαγούν με το εν λόγω κόμμα. Αποτέλεσμα αυτού του οικονομικού αποκλεισμού ήταν να μην κατέλθει στις εκλογές της 14ης Μαΐου η «Συμμαχία των Γερμανών Δημοκρατών», χάνοντας την ευκαιρία της πολιτικής συμμετοχής. Ένας εκ των συνιδρυτών του κόμματος ο Ραμαζάν Ακμπάς δήλωσε πως οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι άνευ προηγουμένου και πως έχουν υποβάλει αίτηση «σε 200 τράπεζες 79 εκ των οποίων μέχρι τώρα έχουν απορρίψει το αίτημα»!

Η ανακοίνωση, λοιπόν, της τουρκικής γραφειοκρατίας περί απαγόρευσης επίσκεψης από βουλευτές της Γερμανίας στο Ιντζιρλίκ εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο περισσότερο και λιγότερο σε άλλες υπαρκτές αιτίες. Είναι πασίγνωστο εξάλλου το γεγονός πως η Τουρκία παγίως μεριμνά ή έστω ενδιαφέρεται για τουρκογενείς ή και απλώς τουρκόφωνους πληθυσμούς όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. Από τους Τουρκομάνους της Συρίας και του Ιράκ έως τους Ουιγούρους της Κίνας και από τις μουσουλμανικές μειονότητες όπου Γης μέχρι τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Εκτιμάται, ότι ο πολιτικός ακρωτηριασμός που υπέστη η Άγκυρα από τις γερμανικές αρχές κατά τα φαινόμενα στοίχισε αρκετά στους Τούρκους ιθύνοντες, οι οποίοι κάνουν το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Μακάρι να εκμεταλλευόταν δεόντως αυτά τα λάθη ο Ελληνισμός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: