Η “τραγωδία” του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας: Ενώπιον μίας καταστροφικής ήττας




Tου Jim Pickard (*)

Κάθε πρωί στις επτά, το Εργατικό Κόμμα συσκέπτεται στο αρχηγείο του στο Σάουθσαϊντ, στο κέντρο του Λονδίνου. Οι σύμβουλοι του Τζέρεμι Κόρμπιν λένε ότι ο αρχηγός του κόμματος πιστεύει πως μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην Τερέζα Μέι, άλλοι όμως μιλούν για ένα ζοφερό κλίμα στο κτίριο.

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι υπάρχει κακή χημεία ανάμεσα στην ομάδα του Κόρμπιν , η οποία μετακόμισε εδώ από το κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες και αξιωματούχους του κόμματος, οι οποίοι φοβούνται μια καταστροφική ήττα.

«Ακούμε ιστορίες για ένα γυάλινο δωμάτιο όπου συνεδριάζει η μια ομάδα κι ένα γυάλινο δωμάτιο όπου συνεδριάζει η άλλη, και οι δύο ομάδες δεν επικοινωνούν ποτέ μεταξύ τους», λέει ένα στέλεχος του κόμματος. Ορισμένοι σύμμαχοι του Κόρμπιν χαρακτηρίζουν μάλιστα το Σάουθσαϊντ «σκοτεινή πλευρά».

Μετά τη σύσκεψη, όπου όλα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος είτε παρίστανται είτε παρεμβαίνουν τηλεφωνικά από το σπίτι τους, ο στενός κύκλος του Κόρμπιν πραγματοποιεί συχνά τη δική του σύσκεψη για θέματα στρατηγικής. Εδώ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας Σέιμους Μιλν, η προσωπάρχις Κάρι Μέρφι και ο αναπληρωτής διευθυντής στρατηγικής Στιβ Χάουελ καθορίζουν το πρόγραμμα μέχρι τις 8 Ιουνίου, την ημέρα των εκλογών.

Αλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο γενικός γραμματέας Ιαν ΜακΝίκολ, παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς το επιτελείο του Κόρμπιν φοβάται διαρροές. Εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ούτε ανάμεσα στον Κόρμπιν και τον υπαρχηγό του κόμματος Τομ Γουότσον.

Η γρήγορη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας δημιούργησε προβλήματα στο κόμμα. Σε μια συνεδρίαση της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής, πολλά μέλη της έμειναν άναυδα όταν άκουσαν τον Χάουελ να λέει ότι «οι πραγματικοί εξτρεμιστές είναι οι Τόρις». Η φράση αυτή αποσύρθηκε καθώς υπήρξαν φόβοι ότι θα γινόταν σύγκριση με τον ακροαριστερό χαρακτήρα της εκστρατείας του Κόρμπιν.

Ολόκληρο το κόμμα ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο εσωτερικών αντιπαραθέσεων μετά τις εκλογές. «Θέλω να βρίσκομαι στην άλλη άκρη του κόσμου όταν ξεκινήσει η διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος», τονίζει ένας σκιώδης υπουργός. Ο Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του όσο μεγάλη κι αν είναι η ήττα του κόμματός του. Οι φόβοι για μια κατάρρευση όμως είναι τόσο μεγάλοι, ώστε το επιτελείο του Κόρμπιν προσπαθεί να στηρίξει τους βουλευτές που του αντιτάχθηκαν στο παρελθόν: τον περασμένο Σεπτέμβριο, 172 από τους 230 βουλευτές υπέγραψαν πρόταση δυσπιστίας κατά του αρχηγού τους, αλλά δεν μπόρεσαν να τον ανατρέψουν.

«Ανησυχώ πολύ. Προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε όσο περισσότερους βουλευτές μπορούμε», λέει ένας σύμμαχος του Κόρμπιν. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους 31 στενούς συμμάχους του αρχηγού εκλέγονται σε ασφαλείς περιφέρειες και θα διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Το κόμμα έχει όμως και μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Σε κανονικές εποχές, τα μεγάλα συνδικάτα , το Unite, το GMB, το Usdaw και το Unison  παρέχουν το μεγάλο μέρος των πόρων που απαιτούνται για την προεκλογική εκστρατεία. Αυτή τη φορά όμως ο χρόνος προετοιμασίας ήταν λίγος και είναι αμφίβολο αν θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν τα 12,2 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν την προηγούμενη φορά. «Αυτές οι εκλογές είναι πρόωρες, δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να προγραμματίσουμε, αναγκαζόμαστε να αυτοσχεδιάσουμε», παραδέχεται ένας αξιωματούχος ενός συνδικάτου.

Ένα μέρος των αναγκών καλύπτεται από τη χρηματοδότηση από το «πλήθος» (crowdfunding), με εθελοντές να έχουν συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο λίρες από μικρές δωρεές την πρώτη εβδομάδα μετά την εξαγγελία των εκλογών. Και τα οικονομικά του κόμματος ενισχύθηκαν από τον διπλασιασμό των μελών του επί αρχηγίας Κόρμπιν.

Ο τελευταίος αρνήθηκε να προσλάβει πολιτικούς συμβούλους, αντίθετα με τον προκάτοχό του Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είχε πληρώσει ένα εξαψήφιο ποσό για να προσλάβει τον Ντέιβιντ Αξελροντ, τον πρώην σύμβουλο του Μπάρακ Ομπάμα. Μέλη όμως της ομάδας που βοήθησε την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκπαιδεύσει εθελοντές του Κόρμπιν.

Πριν από τις τελευταίες εκλογές του 2015, το Εργατικό Κόμμα είχε συντάξει έναν κατάλογο με 104 έδρες που επιδίωκε να κερδίσει. Τελικά κέρδισε μόνο 22 και έχασε 48 έδρες σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Σκωτία. Αυτή τη φορά δεν έχει δημοσιοποιηθεί τέτοιος κατάλογος. «Για να πούμε την αλήθεια, προσπαθούμε απλώς να ενισχύσουμε την άμυνά μας», λέει ένα στέλεχος του κόμματος.

Την εκστρατεία συντονίζει ο Αντριου Γκουιν, ένας βουλευτής από το Ντέντον, ο οποίος χαρακτηρίζεται από συναδέλφους του «τρομερά αισιόδοξος» και χαίρει σεβασμού από όλες τις πλευρές καθώς θεωρείται ότι εργάζεται μόνο για το καλό του κόμματος. «Δεν είναι Κορμπινίστας, αποφάσισε απλώς να παραμείνει για να ασκεί κάποια επιρροή στα γεγονότα», λέει ένας διαφωνών με την ηγεσία. Μαζί του στον συντονισμό βρίσκεται ο Ιαν Λέιβερι, πρώην περιφερειακός ηγέτης της Εθνικής Ενωσης Μεταλλωρύχων. Υπεύθυνος για τη σύνταξη του μανιφέστου του κόμματος, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 15 Μαϊου, είναι ένας «σκληρός αριστερός», ο Αντριου Φίσερ.

Ο Κόρμπιν έχει υιοθετήσει μια στρατηγική περιορισμένης επαφής με τις εφημερίδες, τις οποίες συχνά δεν ενημερώνει καν για το πού θα βρίσκεται κάθε μέρα. Αυτό αφορά κυρίως τα μισητά «συστημικά μέσα», όπως την Ντέιλι Μέιλ, τη Σαν και τη Σάντεϊ Τέλεγκραφ. Ανάλογη στρατηγική είχε ακολουθήσει το 2015 και ο Εντ Μίλιμπαντ, αρνούμενος να ενημερώνει ορισμένες δεξιές εφημερίδες πριν από μεγάλες πολιτικές εξαγγελίες.

(*) Ο Τζιμ Πίκαρντ είναι αρθρογράφος των Financial Times

(Πηγή: Financial Times)

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: