Οχι στις εγγυήτριες δυνάμεις επανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς στον Άιντα: Πάει τώρα στην Άγκυρα




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Αθήνα εμμένει στην άποψή της ότι είναι καίριας σημασίας για την ίδια αλλά και για τη βιωσιμότητα της λύσης για το Κυπριακό να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και να μην υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις και δη με παρεμβατικά δικαιώματα.

Αυτό μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε στη συνάντηση που είχαν προ ολίγου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης, που σήμερα κιόλας αναχωρεί για Άγκυρα, και θα έχει και διαβουλεύσεις και με την τρίτη εγγυήτρια δύναμη, Βρετανία, δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία του έχουν δώσει να καταλάβει ότι επιθυμούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, και ότι τελικά η απόφαση για αυτό θα είναι στο χέρι του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το πρωί της Δευτέρας έγινε δεκτός, στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά ο Ειδικός Σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”, η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στον κ. Κοτζιά, ο οποίος επικοινώνησε την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Έιντε και τον προσκάλεσε στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

“Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σε σχέση με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος,” ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Έιντε την περασμένη Παρασκευή, προσθέτοντας ότι “Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε – έλα”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: