Οι «Ψηφίδες Ιστορίας» του Πέτρου Παπαπολυβίου: Ένα σημαντικό βιβλίο της κυπριακής ιστορίας




Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Λευκωσία η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου «Ψηφίδες Ιστορίας» – Σημειώματα για την ιστορία της Κύπρου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» 2006-2016, στην παρουσία πολιτικών αξιωματούχων,  αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, βουλευτών, ανθρώπων του πνεύματος και των γραμμάτων.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικοπολιτικών Μελετών, Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» Άριστος Μιχαηλίδης και ο δημοσιογράφος, Λάζαρος Μαύρος.

Σε χαιρετισμό του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το βιβλίο «Ψηφίδες Ιστορίας» συνιστά μια σημαντική προσφορά στη βιβλιογραφία της  Κύπρου, αφού όπως σημείωσε, πρόκειται για «ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης γνώσεων, αλλά και των στοιχειών εκείνων, που θα κάνουν τον αναγνώστη, τον μελετητή, τον οποιοδήποτε ασχολείται και ενδιαφέρεται πραγματικά για την ιστορία του τόπου, καλύτερο γνώστη το παρελθόντος, με τρόπο που να μπορεί να κατανοεί βαθύτερα το παρόν, αλλά και να προβλέψει, στο βαθμό του δυνατού,,το μέλλον».

«Πρόκειται για ένα πολύχρωμο και πολυσύνθετο ψηφιδωτό, που προσθέτει στην ιστορική βιβλιογραφία, χωρίς να είναι απαγορευτικό για το σύνολο του αναγνωστικού κοινού που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις ιστορικές του γνώσεις μέσα από μια σύγχρονη και εύπεπτη αποτύπωση», είπε.

Όπως σημείωσε, «αν μπορούσε κανείς να δώσει ένα γενικό χαρακτηρισμό στο βιβλίο θα είχε κάθε λόγο να μιλήσει για μια αυθεντική ιστορική έρευνα σε πιο απλή ή καλύτερα κατανοητή μορφή». Πρόσθεσε πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάντρεμα ιστορικής έρευνας, αφήγησης με πιο δημοσιογραφική απόδοση, ώστε να μπορέσει να φιλοξενηθεί στον Τύπο και να περάσει στην κοινή γνώμη”.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως «τα κείμενα του Πέτρου μας δείχνουν ακόμη πώς η ιστορία μπορεί να γίνει ανάγνωσμα, πώς ψηφίδα- ψηφίδα, δημιουργήθηκε η σύγχρονη εποχή», για να προσθέσει ότι μας δείχνουν «μέσα από ποια μονοπάτια, αντιπαραθέσεις και αντιφάσεις πέρασε, όπως και ποια στάθηκαν σταθερά σημεία προσανατολισμού της κοινωνίας μας».

«Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος της παιδείας, όπως και η συμβολή ανθρώπων με πολιτική ωριμότητα, πρωτοποριακές ιδέες και πνευματικό έργο. Με τις αναφορές του επέκτεινε το πεδίο της αυτογνωσίας και στο χώρο του πνεύματος. Αποκατέστησε έτσι την πνευματική υποδομή ως υπόβαθρο αξιών και όχι ως ‘χαρτοπόλεμο’, όπως χαρακτηρίστηκε ακόμη και από τους ηγέτες, το έργο των πνευματικών ανθρώπων».

Σημείωσε ακόμα πως «ο Πέτρος Παπαπολυβίου τη στιγμή της κατάρρευσης αξιών, πίστεων και πεποιθήσεων, την ώρα της μεγαλύτερης καταστροφής της Κύπρου με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ανταποκρίθηκε σε μια βαθύτερη παρόρμηση του λαού μας να ξαναδεί την ιστορία του σε μια υπέρτατη προσπάθεια αυτογνωσίας», συμπληρώνοντας πως «ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξε τόσο ενδιαφέρον για την κυπριακή ιστορία όσο μετά το δραματικό 1974».

«Η συμβολή του Πέτρου στη διαμόρφωση νέων ιδεών μέσα από την ιστορική πείρα είναι ουσιαστική. Πλαταίνει τη σκέψη και τους ορίζοντες του αναγνώστη των κειμένων του. Τον μαθαίνει να τιμά και ν’ αναγνωρίζει την έννοια της προσφοράς. Αναδεικνύει αξίες, με την επαναφορά στο προσκήνιο ανθρώπων και συμβάντων που μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα. Φανερώνει, ακόμη, ότι αξίζει το κόπο να αφιερώσει κανένας τη ζωή του για ένα σκοπό που να είναι σημαντικός, τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία. Οι ‘Ψηφίδες’ είναι καρπός έγνοιας για την τύχη της πατρίδας και προσφορά στους ανθρώπους της», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξήρε το έργο του Πέτρου Παπαπολυβίου, καθώς και τη συνεργασία του με την εφημερίδα.

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης «ο Πέτρος κάθε Σάββατο (στην εβδομαδιαία στήλη του) αποκαθάρει την ιστορία», για να σημειώσει ότι «την τοποθετεί στις πραγματικές διαστάσεις της ως αγνός επιστήμονας – μελετητής, που φυσικά δεν του επιτρέπεται να θεωρητικολογεί με αβάσιμα στοιχεία και αυθαίρετα συμπεράσματα».

«Όπως κάνουν πολλοί σήμερα, ακόμα και μερικοί που έζησαν τα γεγονότα, αλλά τους βολεύει να τα προσαρμόζουν στις σύγχρονες πολιτικές επιλογές τους», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μαύρος ανέφερε πως κάθε μια από τις ψηφίδες της ιστορίας του Πέτρου Παπαπολυβίου επιδέξια λακωνίζοντας προσέφερε και προσφέρει στους αναγνώστες του σημαντικά στοιχεία γνωριμίας με όσα διαμόρφωναν δια μέσου των αιώνων τη συλλογική μας ταυτότητα.

Είπε επίσης πως η επιτυχία του βιβλίου έγκειται ασφαλώς στο περιεχόμενο του, ενώ τα κείμενά του είναι προϊόντα της επιστημονικής σπουδαίας εργατικότητας του στην ακούραστη επιστημονική έρευνα.

«Το βιβλίο είναι πολύτιμο για όσους έριξαν σίγουρη άγκυρα και όσους θα δέσουν στο σίγουρο αγκυροβόλιο της βιβλιογραφίας», πρόσθεσε ο κ. Μαύρος.

Στην αντιφώνηση του ο Πέτρος Παπαπολυβίου εξήρε το έργο των ομιλητών και εξέφρασε την εκτίμησή του προς αυτούς. Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους του φίλους του που τον τίμησα μα την παρουσία τους, καθώς επίσης και σε όλους του φοιτητές, τις φοιτήτριες και την οικογένειά του.

Ο Πέτρος Παπαπολυβίου είναι Επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960 και μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 κατοικούσε στη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας. Από τον Οκτώβριο του 1974 η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της ίδιας σχολής.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις επικεντρώνονται στην ιστορία του κυπριακού ενωτικού κινήματος, με έμφαση στη μελέτη του κυπριακού εθελοντισμού, και στη δεκαετία του 1940 στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ιστορικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και βιβλία.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: