Η κυβέρνηση Τραμπ συμπλέει με το ΔΝΤ για το “Ελληνικό Ζήτημα”: Σιωπά για τη χρηματοδότηση




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει την χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο «Ελληνικό Πρόγραμμα». Τείνει, πάντως να στηρίξει τις όποιες αποφάσεις του Δ.Σ. του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές στο Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, για τα προγράμματα του Ταμείου.

Το συμπέρασμα εξάγεται μετά την ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε ομάδα δημοσιογράφων. Ο αξιωματούχος, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση, και ενώ στην απάντησή του ανέφερε το σημείο του ερωτήματος που αφορούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απέφυγε να τοποθετηθεί. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μινούτσιν πιστεύει ότι πρόκειται για πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να επιλυθεί μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της κυβέρνησης Τραμπ και για το συγκεκριμένο θέμα, θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, αμέσως μετά την έγκριση από τη Γερουσία και την ορκωμοσία των στελεχών της κυβέρνησης που θα πλαισιώσουν τον Στίβεν Μινούτσιν στο υπουργείο των Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το «Ελληνικό Ζήτημα» θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των επτά πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (G7), και όχι στο περιθώριο, όπως αναμενόταν, μία κίνηση που σημαίνει ότι υπάρχει βούληση για διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.

Πηγές εκτός Ταμείου μας ανέφεραν ότι το ΔΝΤ δεν μοιράζεται την αισιοδοξία που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες και επιμένει στην επίλυση του θέματος του ελληνικού χρέους πριν λάβει τελικές αποφάσεις. «Η βιωσιμότητα του χρέους είναι το κλειδί» είπαν οι πηγές. Οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναμένουν ότι στις 22 Μαϊου θα ξεκινήσει η συζήτηση, καθώς επιμένουν ότι είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί.

Οι πηγές εκτός Ταμείου εξήγησαν ότι «το θέμα των πλεονασμάτων δεν έχει κλείσει για μετά το 2018» και σημείωσαν: «Ότι ακούγεται αφορά και εκφράζει επιθυμίες και απόψεις των υπολοίπων δανειστών».

Σημείωσαν ότι «αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα καταλήξει». Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα ακόμα, προειδοποίησαν οι πηγές.

Το ΔΝΤ δεν θέλησε να τοποθετηθεί στα διάφορα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εφημερίδων, ούτε σχολίασε την αποκάλυψη του κειμένου της προκαταρκτικής συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανώτερος αξιωματούχος που έκανε την ενημέρωση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό Πρόγραμμα. Αφού χαιρέτισε τη συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους δανειστές για τις συντάξεις και τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία τόνισε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

Είναι φανερό, μας είπαν οι πηγές, ότι στηρίζουν το δίπτυχο, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: