Η Κύπρος οδεύει ξανά για πρωτιά στη NASA και ζητεί στήριξη του κόσμου




Η Κύπρος οδεύει προς μια ακόμη επιτυχία στη NASA και ζητεί τη στήριξη του κόσμου.

Συγκεκριμένα, η κυπριακή ομάδα NestFold βρίσκεται μέχρι στιγμής στη δεύτερη θέση στο διεθνές στάδιο του διαγωνισμού International Space Apps Challenge στην NASA, στην κατηγορία της «Λαϊκής Ψηφοφορίας».

Αν η Nestfold καταφέρει και διατηρηθεί μεταξύ των πέντε πρώτων μέχρι τις 22 Μαΐου, τότε πάει και στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού που αρχίζει στις 22 Μαΐου, και κρατάει μια βδομάδα.

Πρόκειται για μια από τις τέσσερις κυπριακές ομάδες που αναδείχθηκαν στην Κύπρο, στις 30 Απριλίου, στον Διαγωνισμό Διαστημικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της NASA, που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) στην Λεμεσό.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός, «οι τρεις νικήτριες ομάδες μας, υποβλήθηκαν στη NASA και ανταγωνίζονται διεθνώς. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπω ότι μετά από τις παγκόσμιες επιτυχίες της Κύπρου που είχαμε στην NASA το 2013 με την ομάδα MarsSense, και το 2015 με την ομάδα ArachnoBeeA, φαίνεται πως κατευθυνόμαστε προς μια 3η κυπριακή επιτυχία. Με την βοήθεια σας, δηλαδή την ψήφο του κοινού, μπορούμε να πετύχουμε άλλη μια κυπριακή νίκη»

“Άρα η Nestfold χρειάζεται την ψήφο σας – μπορείτε να την ψηφίζετε μια φορά κάθε ημέρα – μέχρι τις 22 Μαΐου” είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

Πώς να ψηφίσετε

Η καμπάνια για την ψηφοφορία βρίσκεται στον πιο κάτω σύνδεσμο.

Οσοι επιθυμούν να στηρίξουν την κυπριακή ομάδα μπορούν να ακολουθήσουν εναλλακτικά και τα ακόλουθα βήματα:
register εδώ: https://2017.spaceappschallenge.org/auth/signup/
λάβετε ένα e-mail με θέμα “Welcome to Space Apps! – Please Verify Your Account”
το email και κάντε κλικ στο “verify your account”. Χωρίς αυτό το βήμα δεν μπορείτε να ψηφίσετε.

Έπειτα πηγαίνετε στο: https://2017.spaceappschallenge.org/vote?q=NestFold
Πατήστε το κουμπί “Vote” για 3 δευτερόλεπτα μέχρι να πρασινίσει και να γράψει “Voted!”
Μπορείτε να ψηφίζετε (δηλαδή, βήματα 4 και 5) μια φορά την ημέρα, μέχρι και τις 22 Μαΐου.

«Αν – και ευελπιστούμε ότι θα το πετύχουμε – η ομάδα Nestfold, περάσει στον τελικό, θα καθοδηγήσουμε το κυπριακό κοινό για το τελικό μέρος της παγκόσμιας ψηφοφορίας, ευχόμενοι ότι μπορούμε να φέρουμε την πρωτιά, άλλη μια φορά στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Η διαδικασία ψηφοφορίας

Ο Διαγωνισμός Διαστημικών Εφαρμογών της NASA, διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου στην Κύπρο, όπου και αναδείχθηκαν τέσσερις κυπριακές ομάδες. Από αυτές οι τρεις διαγωνίζονται τώρα στο διεθνές και ημιτελικό στάδιο του διαγωνισμού International Space Apps Challenge στην NASA, σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες.

Οι κυπριακές ομάδες:
1η Θέση – Απόφαση Κριτών: GalaxyCY
2η Θέση – Απόφαση Κριτών: AGreenSpace
3η Θέση – Λαϊκή Ψηφοφορία: Nestfold

Συγκεκριμένα οι δύο πρώτες ομάδες, που επιλέχθηκαν με απόφαση των κριτών στην Κύπρο, θα κριθούν τώρα από τους κριτές της NASA, στο παγκόσμιο επίπεδο. Η ομάδα που πήρε την 3η θέση στην Κύπρο με την «Λαϊκή Ψηφοφορία», διαγωνίζεται διεθνώς, μέσω παγκόσμιας λαϊκής ψηφοφορίας. Είναι αυτή η ομάδα, η Nestfold , που μέχρι στιγμής είναι στην 2η παγκόσμια θέση.

Προηγούμενες επιτυχίες και πρωτιές της Κύπρου

Το 2015, η Κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA ξεκινώντας από το NASA Space Apps στην Κύπρο, συνέχισε διεθνώς και κέρδισε το πρώτο βραβείο παγκοσμίως, μέσω κριτικής επιτροπής της NASA, για το «Best Mission Concept» και κλήθηκε από τη NASA στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για να παρακολουθήσουν εκτόξευση πυραύλου προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δείτε το τρέιλερ στον πιο κάτω σύνδεσμο.

Επιπλέον, το 2013, η ομάδα “MarsSense” – νικήτρια του NASA Space Apps στην Κύπρο, κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award – δηλαδή μέσω της λαϊκής ψηφοφορίας.

Πέρυσι, η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση στην Κύπρο, ήταν μια ομάδα μαθητών από διάφορα λύκεια της Λεμεσού, που έφτιαξαν μαζί μια ομάδα με όνομα HOPs, και σχεδίασαν ένα καινοτόμο Jet Pack για αστροναύτες στον Άρη.

Ο φετινός Διαγωνισμός

“Το φετινό επίπεδο του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα ψηλό. Η ποιότητα καθώς και καινοτομία των διαγωνιζομένων ομάδων εντυπωσίασε. Ο CSEO πρόσφερε βραβεία για να υποστηρίξει τις πιο πολλά υποσχόμενες ομάδες, δίνοντας μέλλον στα έργα τους και τονώνοντας έτσι το οικοσύστημα καινοτομίας διαστημικών εφαρμογών της Κύπρου” ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

Συνεργάτες του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος για την διοργάνωση του διαγωνισμού είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το CUTing Edge – An American Space. Στρατηγικός εταίρος και κύριος χορηγός είναι η CYTA μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών. Χορηγός επικοινωνία είναι το ΚΥΠΕ.

Ο όλος διαγωνισμός NASA Space Apps στην Κύπρο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Οι 4 νικήτριες ομάδες – Περιγραφή των εφαρμογών τους

Μετά από ένα διήμερο δημιουργίας καινοτόμων εφαρμογών, παρουσίασης ιδεών και τεχνολογιών στους κριτές, ο διαγωνισμός NASA Space Apps της Κύπρου ανέδειξε τις τέσσερις καλύτερες ομάδες που βραβεύθηκαν και οι πρώτες τρεις εκπροσωπούν τώρα την χώρα μας στο διεθνές επίπεδο.

Η κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από το Γ. Δανό, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, τον Χ. Πρωτοπαπά, CEO της Hellas Sat, τον Α. Ευσταθίου, Αντιπρύτανη Έρευνας του European University Cyprus, και τον Χ. Δανέζη, καθηγητή Γεωδαισίας και Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης του ΤΕΠΑΚ, διάλεξαν τις 4 καλύτερες ομάδες.

Οι 4 φετινές νικήτριες κυπριακές ομάδες είναι:

1η Θέση – Απόφαση Κριτών: GalaxyCY
2η Θέση – Απόφαση Κριτών: AGreenSpace
3η Θέση – Λαϊκή Ψηφοφορία: Nestfold
4η Θέση – Τιμητική αναφορά: PyroFighters

GalaxyCY: Επιλύσανε με χρήση drone, δορυφορικών δεδομένων και επίγειων έξυπνων αισθητήρων το πρόβλημα της άμεσης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών και της προστασίας των επηρεαζόμενων πολιτών.

AGreenSpace: Πρότειναν λύσεις για βελτίωση ενός Κλειστού Βιοτικού Περιβάλλοντος-Οικοτόπου (enclosed living habitat) προς εποικισμό του Άρη, με χρήση ορόφων φυτικών καλλιεργειών και δημιουργία ηλεκτρισμού με κινητική και ηλιακή ενέργεια.

Nestfold: Πρότειναν την χρήση ενός πτυσσόμενου έξυπνου καταφυγίου, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, σεισμοί, δασικές πυρκαγιές και ολισθήσεις εδαφών.

PyroFighters: Πρότειναν την δημιουργία laser-φασματογράφων για την ανίχνευση αερίων από πυρκαγιές, προς άμεσης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών. Επίσης με την χρήση drones και την χρήση δορυφορικών δεδομένων και λογισμικών, πρότειναν λύσεις για την προστασία των επηρεαζόμενων πολιτών.

Το NASA Space Apps Challenge είναι ένα διήμερο διαγωνισμού που διεξάγεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 200 πόλεις παγκοσμίως και έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογιών που σχετίζονται τόσο με την εξερεύνηση του διαστήματος αλλά και την χρήση ήδη υφιστάμενων τεχνολογιών, υπηρεσιών και δεδομένων από δορυφορικά συστήματα. Η απεικόνιση δεδομένων, η χρήση ρομποτικής, ο σχεδιασμός αντικειμένων ή ακόμη και η επινόηση μιας έξυπνης ιδέας είναι μερικοί από αυτούς.

17/05/2017 09:16 – ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: