Η έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για βιασμό μπήκε στο αρχείο, ανακοίνωσε η σουηδική εισαγγελία




Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα πως βάζει στο αρχείο την έρευνα για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, κλείνοντας μια δικαστική υπόθεση που διαρκεί από το 2010.

Ωστόσο, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, πως ο Ασάνζ θα συλληφθεί αν βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό», αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η εισαγγελία διευκρινίζει πως θα αιτιολογήσει την απόφαση σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στη Στοκχόλμη.

Ο επίλογος αυτός είναι μια νίκη για τον 45χρονο Αυστραλό, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει σε βάρος του τον Αύγουστο του 2010 μια 30χρονη Σουηδή.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ελπίζοντας να διαφύγει από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει σε βάρος του η Σουηδία.

Ο Ασάνζ καταγγέλλει έναν ελιγμό με στόχο να εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με δίωξη για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Τον Νοέμβριο, έπειτα από πολλές διαδικαστικές περιπλοκές, είχε καταθέσει στο Λονδίνο σε έναν εισαγγελέα από τον Ισημερινό παρουσία Σουηδών δικαστικών. Και είχε επαναλάβει πως είναι εντελώς αθώος, καθώς οι σεξουαλικές σχέσεις με την μηνύτρια ήταν κατ’ αυτόν συναινετικές.

19/05/2017 12:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Στοκχόλμη, Sweden

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: