Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ανακοίνωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι τερματίζει την προσπάθεια του στο Κυπριακό, η άρνηση της Τουρκίας να στηρίξει τη γεφυρωτική πρόταση του κ. Έιντε,  η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η επιστροφή των λειψάνων 17 Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Κύπρο το 1964 και το 1974, και η έκθεση του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσον αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Αγωνία για την επόμενη μέρα», γράφει ότι ένα μούδιασμα προκάλεσε αρχικά η χθεσινή αιφνίδια ανακοίνωση του κ. Έιντε για “τερματισμό της προσπάθειάς του για το κυπριακό, λόγω του ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη 2”. Γράφει, επίσης, ότι στην πατρώα γη αναπαύονται από χθες, με δεκαετίες καθυστέρησης, 17 παλικάρια της Ελλάδας που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους την Κύπρο και έγιναν θυσία κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και στη βύθιση της τορπιλακάτου «Φαέθων» το 1964. Επίσης, γράφει ότι η μεθοδολογία υπολογισμού των νέων διατιμήσεων προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα χρεώνονται με το πραγματικό κόστος του ηλεκτρισμού τη στιγμή που το καταναλώνουν.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Έκλεισε την πόρτα η Τουρκία σε νέα διάσκεψη», γράφει ότι «μπλόκο» στην προσπάθεια αποφυγής αδιεξόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό έβαλε η Άγκυρα, αρνούμενη να στηρίξει τη γεφυρωτική παρέμβαση του κ. Έιντε για εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών, όσον αφορά τη σύγκληση νέας διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη. Γράφει, επίσης, ότι με μια μελέτη μόλις πεντέμισι σελίδων, στην οποία τα συμπεράσματα για τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ περιορίζονται σε μερικές δεκάδες γραμμές, τροφοδότησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο. Επίσης, γράφει ότι γίνονται προετοιμασίες για την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο ενεργειακό.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Τα άστρα αποσυντονίστηκαν», γράφει ότι η στάση και η συμπεριφορά του κ. Ακιντζί δεν άφησε άλλα περιθώρια στον κ. Έιντε, παρά να τερματίσει την παρούσα προσπάθεια για σύγκληση διάσκεψης στη Γενεύη. Γράφει, επίσης, ότι το κατώφλι των Κεντρικών Φυλακών πέρασαν χθες μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας και έλαβαν κατάθεση από τον τέως Εκτελεστικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, Γιαννάκη Κυαμίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για δεκασμό. Επίσης, γράφει ότι τον γύρο του κόσμου κάνει η αναμνηστική φωτογραφία μερικών εκ των συζύγων των ηγετών κρατών του ΝΑΤΟ μαζί με τη Βασίλισσα του Βελγίου, στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Σε κατάρρευση οδηγούνται οι συνομιλίες», γράφει ότι σε κατάρρευση οδηγούνται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς ο κ. Έιντε ανακοίνωσε τερματισμό της προσπάθειας του για εξεύρεση κοινού εδάφους, ώστε να επιτύχει η συνέχεια της διάσκεψης της Γενεύης. Γράφει, επίσης, ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται δολοφονική μηχανή που σκορπά το θάνατο στον κόσμο, στο όνομα της προάσπισης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Επίσης, γράφει ότι η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνέρχεται σήμερα στις 09:30 για έναν κατ’ αρχήν προβληματισμό για τις προεδρικές εκλογές, το πολιτικό πλαίσιο και τις πιθανές επιλογές υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Ο Έιντε παραιτείται της προσπάθειας», γράφει ότι ο κ. Έιντε ανακοίνωσε χθες ότι τερματίζει την εκ του σύνεγγυς διπλωματία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς οι δύο πλευρές άρχισαν να ρίχνουν το φταίξιμο η μια στην άλλη. Γράφει, επίσης, ότι τα λείψανα 16 Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1974 και ενός που σκοτώθηκε το 1964, επιστράφηκαν χθες σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στην παρουσία των συγγενών τους, αφού ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Επίσης, γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ της αναβολής της ψηφοφορίας για πρόταση νόμου που να ρυθμίζει το επάγγελμα των κτηματομεσιτών.

ΚΥΠΕ – Ρεβέκκα Γρηγοριάδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/05/2017 09:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: