Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκεύης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για να αποφευχθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, οι προσπάθειες του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τις χωριστές συναντήσεις του χθες με τους δύο ηγέτες, οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για αυτοσυγκράτηση σε ότι αφορά τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, και οι διεργασίες στα κόμματα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Με αγκάθια ο δρόμος προς τη Γενεύη», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ολοένα και αυξάνονται τα αγκάθια στο δρόμο για τη Γενεύη και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό. Αλλού, γράφει για παρ’ ολίγον έκρηξη για το ΓεΣΥ στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι Οδυσσέας Μιχαηλίδης και Χάρης Γεωργιάδης δεν αντάλλαξαν ούτε καλημέρα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Βουλή.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Πρόταση λύσης ενώπιον του Μουσταφά Ακιντζί», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγείται στον Τ/κ ηγέτη τη μετάβαση στη Γενεύη για διεθνή διάσκεψη με στόχο το κλείδωμα των κεφαλαίων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Εδαφικό. Αλλού γράφει πως με απόφαση του Υπουργικού μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Σε άλλο της θέμα γράφει για την αποχώρηση στελεχών από τη Συμμαχία Πολιτών.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Η μπάλα στον Ακιντζί» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει ανταπόκριση από τον κατοχικό ηγέτη στην πρότασή του για συζήτηση των κεφαλαίων ασφάλειας-εδαφικού σε μια νέα Γενεύη. Αλλού, γράφει ότι κινεζικός κολοσσός αναζητεί έκταση 120 χιλιάδων τ.μ για να εισάγει προϊόντα από την Κίνα και να τα διανέμει μέσω Πάφου στην Ευρώπη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι και το FBI έψαχνε από τον περασμένο Φεβρουάριο τον 19χρονο χάκερ, ο οποίος μαζί με τη 54χρονη μητέρα του έκαναν την επίθεση στο σύστημα της Cablenet.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Στην εντατική οι συνομιλίες για το Κυπριακό», ότι ο `Εσπεν Μπαρθ Έιντε κατέβαλε χθες ύστατες προσπάθειες για να διασωθεί η διαδικασία από το αδιέξοδο που οδηγείται, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. Αλλού, γράφει για επιστολές του ΑΚΕΛ σε Πρόεδρο Αναστασιάδη και Γενικό Εισαγγελέα για θέματα διαρροών από τον Ιωνά Νικολάου. Σε άλλο της θέμα γράφει για την αυτοσυγκράτηση που συστήνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Ο Λαβρόφ καλεί σε αυτοσυγκράτηση για την ΑΟΖ» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη είπε πως υπάρχει ανάγκη για αυτοσυγκράτηση σε ότι αφορά τις απειλές για χρήση βίας ή από την ίδια τη χρήση βίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού, γράφει ότι ο Έιντε αναχώρησε από την Κύπρο χωρίς να οριστεί νέα συνάντηση των δύο ηγετών. Σε άλλο της θέμα γράφει για τις έρευνες για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν θέσεις σε πολιτικά κόμματα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Πρόβες προεδρικού κοστουμιού», γράφει ότι συμπληρώνεται το παζλ για τους υποψήφιους Προέδρους και αρχίζει ο σκληρός και μακρύς προεκλογικός αγώνας. Αλλού, γράφει για τη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου με την αντιπροσωπεία του Δήμου Λύσης. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι σταθερή είναι η στήριξη του Μητροπολίτη Κύκκου-Τηλλυρίας Νικηφόρου στο Δήμο Λύσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα!», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με τις δημόσιες εμφανίσεις «και το δηλητήριο που χύνει προς πάσα κατεύθυνση» παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα. Αλλού, γράφει για “διασπάθιση δημόσιου χρήματος” για την προεκλογική καμπάνια του Νίκου Αναστασιάδη. Σε άλλο της θέμα γράφει για το θέμα της Σάβιας Ορφανίδου ότι “το σκάνδαλο είναι το βόλεμα με ψηλά εισοδήματα”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Επανεκλογή μέσω ΑΚΕΛ επιδιώκει ο Αναστασιάδης!», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι καταρτίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη με τις ψήφους του ΑΚΕΛ. Σε άλλο του θέμα γράφει για θρίλερ στο Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Νικόλα Παπαδόπουλου, με βάση δημοσκόπηση. Αλλού, γράφει ότι ο Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς και άλλα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών αποχώρησαν από το κόμμα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Weekly”, στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αδέλφια μέσα από τον πόλεμο», γράφει για την ιστορία ενός Ε/κ και ενός Τ/κ οι οποίοι, ενώ βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο στον πόλεμο, ξεπέρασαν την έχθρα και έγιναν φίλοι. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων βρίσκονται ένα βήμα πριν το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει για την έκκληση Λαβρόφ για αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/05/2017 08:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: