Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, ο τουρισμός και οι εξελίξεις σε ότι αφορά το ΓεΣΥ είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του  Τύπου σήμερα. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Κίνα, στις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του 2018, στις εξελίξεις γύρω από τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, στον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, και στην επικείμενη του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Οι 6 υπαναχωρήσεις του Μουσταφά Ακιντζί” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Τ/κ ηγέτης άλλαξε τη θέση του σε σημαντικά ζητήματα, όπως FIR, περιουσιακό, εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που φέρνουν το Κυπριακό ένα βήμα πίσω. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι υπέρ της σταδιακής εφαρμογής του ΓεΣΥ για να αναδιοργανωθούν σωστά τα νοσοκομεία. Σε άλλο θέμα προβάλλει ρεπορτάζ για την κατάσταση στη Λουρουτζίνα και αναφέρει ότι η Αλήθεια είναι το πρώτο ε/κ ΜΜΕ που επισκέφθηκε το αποκλεισμένο από το 1963 χωριό και μίλησε με τους κατοίκους.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Νέα σφοδρή αντιπαράθεση στην ομάδα του διαπραγματευτή” αναφέρεται, στο κύριο της θέμα, σε διαφωνίες του εκ των συμβούλων του Προέδρου Αναστασιάδη, Πόλυ Πολυβίου στα θέματα της πολιτικής ισότητας, της άμεσης έναρξης ισχύος μιας πιθανής συμφωνίας και στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.  Στον κ. Πολυβίου, γράφει, απάντησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Παντελής Παντελίδης. Αλλού αναφέρει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν πρέπει να εμπλακούμε στο επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας εξαγγέλλει σήμερα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, εν μέσω έντονης εσωκομματικής διαφωνίας.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Γενεύη για το τέλος παιχνιδιού” γράφει, στο κύριο του θέμα, για μήνυμα της Άγκυρας πως θα επιδείξει ευελιξία στην ασφάλεια εάν εξασφαλίσει 4 ελευθερίες και προσθέτει ότι γίνεται έντονο παρασκήνιο για νέα Διάσκεψη παρά τις επιφυλάξεις της Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν το Κυπριακό χωρίς κοινό έδαφος στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση που έγινε στο Πεκίνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εντός του 2018 μπαίνει το τρυπάνι στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ από τις Exxonmobil – Qatar Petroleum.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Τα δίπλωσε ο Πρόεδρος για τις εκλογές” αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε σχετικές δηλώσεις χθες του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού ότι τώρα που φθάσαμε σε ένα προχωρημένο στάδιο, με χάρτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με την Τουρκία απέναντί μας στο θέμα της ασφάλειας, “τα διπλώσαμε και ξεκινήσαμε προεκλογική εκστρατεία”. Αλλού γράφει για την γονική αποξένωση στην Κύπρο, τους θύτες, τα θύματα και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κενά και ασάφειες εντοπίζονται στο νομοσχέδιο για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” με  τίτλο “Οι δύο ηγέτες στη μέγγενη” γράφει στο κύριο της θέμα ότι η πίεση του χρόνου και οι αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεβάζουν τη θερμοκρασία και πως στις 17 Μαϊου θα τεθούν δύο σενάρια για τη συνέχιση της διαδικασίας στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού αναφέρει ότι Κυπριακό και Αιγαίο θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στη σκιά της τουρκικής δυσαρέσκειας για την αμερικανική ενίσχυση στους Κούρδους της Συρίας. Σε άλλο θέμα γράφει για κενό 4.000 υπαλλήλων στα ξενοδοχεία, με τις συντεχνίες να εκφράζουν φόβους και τον ΠΑΣΥΞΕ να δηλώνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” με τίτλο “Πάμε για ρεκόρ…επί ρεκόρ το `17” φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ, Μαρίνου Μενελάου για τον τουρισμό, τις αφίξεις και τα φυσικά έσοδα. Αλλού γράφει ότι κρίσιμη θα είναι η αξιολόγηση προοπτικών που θα κάνουν την Τετάρτη οι δύο ηγέτες στη νέα συνάντηση που θα έχουν. Σε άλλο θέμα γράφει για τη γεωπολιτική διάσταση του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας και τις προεκτάσεις που αυτή έχει.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία “Sunday Mail” με τίτλο “Το ΓεΣΥ ενάντια στην `ανίερη συμμαχία`” φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος εκφράζει ανησυχίες για θυματοποίηση του συστήματος υγείας λόγω εκλογών. Αλλού γράφει ότι ειδικοί βλέπουν κινδύνους από τις νέες κυβερνοεπιθέσεις στο διαδίκτυο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το σύστημα μαζικής μεταφοράς στη Λεμεσό είναι μια πραγματική πρόκληση.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/05/2017 11:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: