Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά της στάσης που τηρεί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και η επιστολή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, κυρίως στην Ευρώπη, η επανεκλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου στην προεδρία της ΕΔΕΚ και ο επικείμενος διορισμός νέου ΥΠΕΣ, μετά την παραίτηση του Σωκράτη Χάσικου, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Αθήνα – Λευκωσία κατά `Αιντα”, πως επιστολή δυσπιστίας προς το πρόσωπο του `Εσπεν Μπαρθ `Αιντα, αλλά και με έντονα παράπονα για τις τουρκικές προκλήσεις, αποστέλλει σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλού αναφέρει πως ηρέμησε η Ευρώπη μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει το “ναι” του Κωνσταντίνου Πετρίδη για το Υπουργείο Εσωτερικών.

“Η Σημερινή” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Βάζει στη θέση του τον `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε”, για “οργή της Λευκωσίας για την απροκάλυπτα φιλοτουρκική στάση του Νορβηγού” διπλωμάτη και πως επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ διαβιβάζει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλού αναφέρει πως ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως η χώρα θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου σε περίπτωση επεισοδίου. Επίσης γράφει πως συντονίζονται οι “τρεις” του Κέντρου, που συγκροτούν προσεχώς εκλογικό επιτελείο.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Στήνουν στον τοίχο τον `Αιντα” γράφει, στο κύριο του θέμα, πως Λευκωσία και Αθήνα αδειάζουν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για τις ενέργειές του, και πως ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Νορβηγού διπλωμάτη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επανεκλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου στην προεδρία της ΕΔΕΚ με ποσοστό 84,3%. Αλλού γράφει πως εγκύκλιος εντάσσει τους βουλευτές και τα μέλη του Ανωτάτου στους αξιωματούχους οι οποίοι θα ταξιδεύουν σε “επιχειρηματική θέση”.

Η “Χαραυγή”, με τίτλο “Κόντρα με `Ειντε με επίκεντρο τις εκλογές”, γράφει στο κύριο της θέμα, πως μέτωπο με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε άνοιξε χθες δημόσια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατηγορώντας τον ότι βιάζεται και επικαλείται τις προεδρικές εκλογές. Αλλού αναφέρεται σε ανακούφιση από την αναχαίτιση της ακροδεξιάς στη Γαλλία και την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Επίσης γράφει πως στο περίμενε για μήνες βρίσκονται οι ρευματοπαθείς.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/05/2017 07:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: