Η Ελλάδα τίμησε τους δημοσιογράφους: Εκδήλωση στον ΟΗΕ για την Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου




Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Ασφάλεια Γυναικών Δημοσιογράφων σε Καταστάσεις Ένοπλων Συγκρούσεων».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Λιθουανίας, οι οποίες είναι συμπρόεδροι της άτυπης Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Η «Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων» δημιουργήθηκε το 2016 και αποτελείται από 17 κράτη-μέλη, από όλες τις περιφερειακές ομάδες του ΟΗΕ, που δεσμεύονται να ενισχύσουν την προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ για τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον τους. Αυτές είναι: η Αργεντινή, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Βραζιλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Δημοκρατία της Κορέας,  η Κόστα Ρίκα, η Λετονία, ο Λίβανος, η Λιθουανία, η Ουρουγουάη, η Σουηδία, η Τυνησία, και η Χιλή.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι κκ Erin Banco, ρεπόρτερ στη Μέση Ανατολή, Marie Bourreau, ανταποκρίτρια της Le Monde και του Radio France Internationale (RFI), Tatiana Mossot,  δημοσιογράφος της Voice of America, Elisa Lees Muñoz, εκτελεστική διευθύντρια της International Women’s media foundation (IWMF) και ο Joel Simon, εκτελεστικός διευθυντής της Committee to Protect Journalists. Τη συζήτηση συντόνισε η ανταποκρίτρια του πρακτορείου Reuters, κα Michelle Nichols.

Οικογενειακή φωτογραφία των Μονίμων Αντιπροσώπων που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Φωτογραφία www.mignatiou.com
Οικογενειακή φωτογραφία των Μονίμων Αντιπροσώπων που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Φωτογραφία www.mignatiou.com

Στα εισαγωγικά της σχόλια, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα,  αναφέρθηκε στην ισχυρή διασύνδεση μεταξύ ελευθερίας του Τύπου και ασφάλειας των δημοσιογράφων. Ανέφερε ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες καλύπτουν εμπόλεμες συγκρούσεις και αναλαμβάνουν τεράστια ρίσκα για να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνολικής προσέγγισης από πλευράς υπηρεσιών και ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ όπως επίσης από την Κοινωνία των Πολιτών και τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης για την προώθηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων τονίζοντας ότι τα ΜΜΕ θα πρέπει να φροντίσουν για τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση των δημοσιογράφων τους όταν αυτοί συμμετέχουν σε αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες.

Τόνισε επίσης ότι τα κράτη θα μπορούσαν να διοχετεύσουν την τεχνογνωσία τους σε εξειδικευμένα κέντρα, προσωπικό και υποδομές και ότι η Ελλάδα ήδη συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την κατεύθυνση με τη λειτουργία εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) – http://www.mpsotc.gr/.

Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία της καταπολέμησης της ατιμωρησίας και τη διασφάλιση της λογοδοσίας για αδικήματα εναντίον γυναικών δημοσιογράφων σε εμπόλεμες καταστάσεις.

#PressFreedom  #WPF2017   #ProtectJournalists  #womenjournalists #WPF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: