Η χαλάρωση των capital controls μεταξύ των 140 προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας




Στον κατάλογο με τα 140 προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαϊου, όπου και αναμένεται να κριθεί εάν οι εταίροι θα εγκρίνουν την 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να γίνει και η αποταμίευση της επόμενης δόσης, επισημαίνεται ότι έως τις 16 του τρέχοντος μηνός θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), να δημοσιοποιήσουν τα επόμενα, άμεσα βήματα για περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που ισχύουν στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2015.

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρεται να είναι καίριας σημασίας για την όποια χαλάρωση των capital controls. Δύο είναι, εν προκειμένω τα καίρια σημεία που έχουν θέσει οι δανειστές, και που φαίνεται να έχει αποδεχθεί και η κυβέρνηση. Πρώτον, η διευκόλυνση της δραστηριότητας των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Και δεύτερον, η νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Ειδικά για το δεύτερο θέμα, η οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική» που δημοσιεύει σήμερα όλον τον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, παρατηρεί ότι υπάρχει ασάφεια ως προς τον τρόπο που θέλει να το χειριστεί η κυβέρνηση, «με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις».

Οι δανειστές, πάντως, φέρεται να είναι απολύτως σαφείς και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να δίνεται προστασία στα στελέχη, τραπεζικά και του Δημοσίου, κατά την πραγματοποίηση αναδιαρθρώσεων και εφόσον δρουν σύμφωνα με τις υφιστάμενες τραπεζικές διαδικασίες. Ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για μεγάλες υποθέσεις και να αποφευχθούν αδικαιολόγητες νομικές διώξεις.

Ο κατάλογος, που δημοσιεύεται σήμερα και που θεωρείται τελικός, καθορίζει ότι από τα 140 μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν, τα 88 απαιτούν νομοθετική επικύρωση, κάτι που αναμένεται να γίνει στην ψηφοφορία της Βουλής που ήδη ανακοινώθηκε για τις 18 του μηνός.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 09/05/2017 13:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: