Η “απολογία” του Αλέξη μπροστά τους βιομήχανους: Αναλάβαμε επιλογές με σημαντικό κόστος, να είμαστε ενωμένοι




«Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των 110 χρόνων από την ίδρυσή του.

«Επτά χρόνια βαθιάς κρίσης, κατέδειξαν ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο, παρά τη πρόσκαιρη εκτίναξη λίγο πριν τη κρίση, είναι ένα μοντέλο που απέτυχε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

«Αν επιθυμούμε με ασφάλεια να οδηγήσουμε τη χώρα και την οικονομία έξω από τη κρίση, πρέπει να το επανασχεδιάσουμε, να το αναδιαμορφώσουμε, γιατί η επιστροφή στο 2009, πέρα από ουτοπία, αποτελεί και στρατηγικό λάθος».

«Σήμερα πιστεύω», είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δίνεται η δυνατότητα να κουβεντιάσουμε ανοιχτά για αυτό. Να παραδεχτούμε λάθη και στρεβλώσεις και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, με περισσότερη νηφαλιότητα και λιγότερη ένταση».

«Η Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «έχει εκπληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και τους δανειστές της και για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Αναζητούμε μια συνολική συμφωνία, μια καθαρή λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όχι για λόγους επικοινωνίας ή μικροπολιτικής διαχείρισης αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να διαβεί το κατώφλι των αγορών με αξιώσεις. Με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και με βιώσιμο, καθαρό διάδρομο σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές, εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση, η οποία θα εμπεδώνει την σταθερότητα, θα εγγυάται μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η έξοδος αυτή θα γίνει «αρχικά και άμεσα με δοκιμαστικές εξόδους, οι οποίες όμως θα προετοιμάσουν το έδαφος ώστε από το Σεπτέμβρη του 2018 και ύστερα να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.
Εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες, ούτε μια εκλογική νίκη ή ήττα. Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο» τόνισε με έμφαση.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαΐου, και υπογράμμισε ότι η πρόταση που υποβλήθηκε δεν έγινε αποδεχτή από την χώρα μας γιατί δεν εξασφάλιζε αυτά τα κριτήρια, «γεγονός που», όπως τόνισε, «αναγνώρισαν και πάρα πολλοί από τους εταίρους μας. Μια σειρά από χώρες όπως και η πλειοψηφία του διεθνούς τύπου αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της απέναντι στους δανειστές της», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι καθήκον ηθικό αλλά και νομικό, των δανειστών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.

«Είναι λοιπόν αναγκαίο, και για αυτό εργαζόμαστε σκληρά, στο προσεχές διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλοι οι δανειστές μας και κυρίως η Ε.Ε και η ΕΚΤ, να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους και που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται αυτή την περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε “ιδιαιτέρως αυξημένο”, και επεσήμανε ότι «αυτό που αναμένουν τόσο οι επενδυτές όσο και οι αγορές χρήματος είναι ένα καθαρό σήμα ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Και η Ελλάδα θα αφήσει οριστικά πίσω της, σαν ένα μακρύ εφιάλτη που όμως τελείωσε, τη κρίση, τα μνημόνια, την ύφεση, την αποεπένδυση».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “καθοριστική” στην προσπάθεια αυτή τη συμβολή του ΣΕΒ, των υπολοίπων κοινωνικών εταίρων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

«Δε θέλω να κρύψω ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις.
Αλλά δεν αξίζει στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η οικονομία, στο όνομα αυτών των διαφορών, να επικοινωνούμε με ενημερωτικά δελτία μικροπολιτικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης.

Οι διαφορετικές μας απόψεις, μπορεί να είναι και πλούτος αν προσέλθουμε σε έναν υγιή διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό προς τον συνομιλητή και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της διαλεκτικής.

Αρκεί όλα τα μέρη να προσέρχονται καλόπιστα στο διάλογο, χωρίς παραπλανητικά ή ψευδό – επιστημονικά επιχειρήματα, χωρίς την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων και την υποτίμηση προσπαθειών και επιτευγμάτων και κυρίως χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Η παρωχημένη αντίληψη περί ανταγωνιστικότητας μέσω υποτίμησης των μισθών, οδηγεί στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, στην περαιτέρω φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων και επιτείνει το brain drain είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αντιθέτως, προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στην εξωστρέφεια, την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας, στην καινοτομία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Ο πρωθυπουργός έκανε τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις που οδηγούν στο νέο παραγωγικό πρότυπο όπως “τα δίδυμα ελλείμματα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τείνουν όπως είπε, να μετατραπούν σε μόνιμα πλεονάσματα και το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ έφτασε το 30% το 2016, όταν το 2009 βρισκόταν στο 19%.

“Η δημοσιονομική εξυγίανση που επιτύχαμε, έβαλε σε σταθερές βάσεις τα οικονομικά του κράτους, εξορθολογιζοντας τις δαπάνες και ομαλοποιώντας την πορεία των εσόδων”.

Μέτρα όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και μελλοντικές παρεμβάσεις, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, φέρνουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Το κράτος γίνεται πιο γρήγορο, αξιοκρατικό και φιλικότερο στο επιχειρείν. Αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια, οι αδειοδοτήσεις γίνονται ευκολότερες και παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις.

“Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι «ανεπίδεκτη» αλλαγών, μετασχηματισμών και μεταρρυθμίσεων, όπως ορισμένοι με διδακτικό ύφος μας κατηγορούν.

Αναλάβαμε επιλογές με σημαντικό κόστος, με κριτήριο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεμπλοκή μας από τα μνημόνια.

Τη σπουδαία προσπάθεια που έγινε την αναγνωρίζουν πλέον τόσο οι θεσμοί οι εταίροι μας, όσο όμως και αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα” είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

“Η αξίωση μας για μια καθαρή λύση για το χρέος, λοιπόν, θα επιφέρει μια σειρά από θετικές συνέπειες όπως τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την ανάκτηση της ζωτικότητας του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Γιατί αλήθεια, για ποια ανταγωνιστικότητα να μιλάμε, όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκινούν πίσω από τη γραμμή εκκίνησης σε σχέση με τις ομοειδείς τους ευρωπαϊκές ως προς τα επιτόκια;

Για ποια εφαρμογή και υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων να μιλάμε, όταν οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες δεν βλέπουν θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα και το βιοτικό τους επίπεδο;

Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών, αλλά και δικών μας, ήδη από την αρχή της κρίσης.

Αναφερόμενος στα τελευταία θετικά, όπως τα χαρακτήρισε, εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, είπε πως “έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού, το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, χωρίς προκαταλήψεις, και ιδεοληψίες και κυρίως χωρίς διχαστικά και διαιρετικά – γεωγραφικά και εθνικά – σχήματα.

Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, να προχωρήσουμε στους απαραίτητους προοδευτικούς μετασχηματισμούς, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ειδάλλως σε λίγα χρόνια αυτό που ξορκίζουμε θα είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, μίλησε για τα αποτελέσματα των κυβερνητικών προσπαθειών ιδίως σε ότι αφορά τους παραγωγικούς φορείς.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, είπε πως “καταφέραμε να ανεβάσουμε το ποσοστό απορρόφησης στο 11,4% από τον αρχικό στόχο του 7% όπως τον είχαμε συνδιαμορφώσει με την Κομισιόν ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ίδιο ποσοστό ήταν στο 1,5% και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους εδώ”.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική όπως είπε αύξηση, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που, για πρώτη φορά μέσα στην κρίση, φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

“Σύμφωνα μάλιστα με τη συμφωνία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα αυξάνεται κατά 300 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι το 2021, δηλαδή ένα δισ. ευρώ στην τριετία και προσπαθούμε να βρούμε το δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει την επέκταση αυτής της αύξησης και τα επόμενα χρόνια” σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε.

“Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί σε 26% από 29%, που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπάρχει η πρόβλεψη για ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο 5 δισ. ευρώ ως το 2021, που είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθεί, το οποίο θέλουμε να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών, η παροχή κινήτρων και η βελτίωση των παρεχόμενων με στοχευμένο τρόπο υπηρεσιών”.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση εισάγει τη  δυνατότητα αξιοποίησης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η επενδυτική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Equifund, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Συνεπενδύσεων, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, που θα διαθέσουν συνολικά μέσα στο 2017 πάνω από 3 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία”.

Αναφέρθηκε επίσης σε παρεμβάσεις στο θεσμικό πεδίο όπως το πλαίσιο για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων, “με βασικό “, όπως είπε, “την αποτελεσματικότητα και τη συνολική αντιμετώπιση και διευθέτηση τόσο των «κόκκινων» δανείων, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία”.

“Στόχος μας”, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης, κατάλληλα δομημένου ώστε να αποκλείονται επιχειρήσεις στρατηγικοί κακοπληρωτές που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους και παράλληλα να διευκολύνει τη διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η επίλυση των χρεών και θα διαχωριστούν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, οι βιώσιμες από τις νεκρές επιχειρήσεις”.

Χαρακτήρισε τον αναπτυξιακό νόμο, “πολύπλευρο εργαλείο” και σημείωσε πως “σε μόλις λίγους μήνες από την έναρξη ισχύος του, υποβλήθηκαν πάνω από 770 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ”.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των βιομηχανιών για την ακριβή ενέργεια επισημαίνοντας ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές.

“Καταργήσαμε ήδη από πέρυσι τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, και τον μειώσαμε για τη βιομηχανική παραγωγή. Θέσαμε σε ισχύ το μέτρο της «Διακοψιμότητας» που περιορίζει τα ενεργειακά κόστη των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας μας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση των εξαγωγών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με άμεσα οφέλη στην εθνική οικονομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην παράταση του μηχανισμού της Διακοψιμότητας για τρία έτη, κοινοποιώντας πολύ σύντομα το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις άμεσες ενέργειές μας, εντάσσεται και η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ που έχουν υιοθετηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2018 το νέο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το λεγόμενο Target Model, το οποίο θα διαμορφώσει πιο ανταγωνιστικές τιμές ενώ θα δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντισταθμίζουν και να ελέγχουν πλήρως τα ενεργειακά τους κόστη συμμετέχοντας οι ίδιες στην αγορά και συνάπτοντας διμερείς συμβάσεις με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας”.

“Επίσης”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, “εξασφαλίσαμε στα αντίμετρα, από αυτά τα 300 εκατομμύρια ευρώ της αύξησης κάθε χρόνο από το 2019 και μετά, του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, τα 100 εκατ. ευρώ από αυτά να πηγαίνουν στοχευόμενα για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών που θα εξασφαλίσουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής.

Αναφερόμενος τέλος στον τομέα των υποδομών ο Τσίπρας, είπε πως δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα προχωράμε στην έναρξη των μεγάλων έργων παραχώρησης Τρίτης Γενιάς”.

“Πρόκειται για ένα μακρόπνοο πρόγραμμα υποδομών που θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και των τοπικών κοινωνιών” είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

“Θεσμοθετούμε την υποχρεωτική σύνταξη πραγματικών προϋπολογισμών για όλα τα έργα, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των μελετών με οικονομικά παράλογες εκπτώσεις”.

Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η γεωγραφική μας θέση, οι υποδομές σε δίκτυα και μεταφορές, η ενεργειακή διασύνδεση και ο στρατηγικός μας ρόλος, η αγροτοδιατροφική αλυσίδα και οι διακλαδικές της συνδέσεις με την μεταποίηση, τα υψηλού επιπέδου ερευνητικά ιδρύματα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

“Οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση κατήρτισε ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το λεγόμενο growth strategy, που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με το σύνολο των φορέων το προσεχές διάστημα.

Ένα σχέδιο που συνολοκληρώνει για πρώτη φορά τις στοχευμένες δράσεις με τα βήματα για την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με διατηρήσιμα χαρακτηριστικά και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες”.

“Παράλληλα τόνισε”, “εγώ προσωπικά αλλά και τα αρμόδια υπουργεία, έχουμε επιδοθεί σε μια συντονισμένη σειρά επαφών με ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές για να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι δεν αργεί ο καιρός που θα γυρίσει η σελίδα και νέες επενδύσεις θα έλθουν μαζικά στην Ελλάδα.

Αυτό θα είναι όμως και μια σημαντική επιβράβευση για όσους έδειξαν τον λεγόμενο επενδυτικό πατριωτισμό, τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, αλλά και σε όσους ξένους επενδυτές δεν έσπευσαν να αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους με το ξέσπασμα της κρίσης” σημείωσε.

Θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να συμπορευτούν στον κοινό μας αγώνα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, δίκαιης, αυτόνομης και παραγωγικής, γιατί αυτή είναι σε τελική ανάλυση η κοινή μας μοίρα, και πρέπει πάση θυσία να τα καταφέρουμε” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κ. Θεοδωρακάκος
31/05/2017 22:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: