Η ανανεωμένη εθνική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής «πετά» για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα




Η ανανεωμένη και νεανική ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη πρόκληση, το 33ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη από τις 19 έως και τις 21 Μαϊου.

Η Ελένη Κελαϊδίτη και η Κατερίνα Δερβίση θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο ατομικό, ενώ το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα πέντε κορίτσια, τη Σοφία Φιλίππου, τη Φωτεινή Ιωαννίδη, την Ελένη-Ιωάννα Δημοπούλου, τη Μαρία Τοπαλίδη και τη Χριστίνα-Ουρανία Ρήγα, που συνθέτουν το ανσάμπλ νεανίδων, καθώς η εφετινή διοργάνωση δεν περιλαμβάνει το ανσάμπλ γυναικών. 

Η ελληνική αποστολή αναχωρεί αύριο για την ουγγρική πρωτεύουσα, μαζί με τις προπονήτριες του ατομικού Μαρίνα Φατέεβα, Νούλη Γιαννιτσοπούλου, τις προπονήτριες του ανσάμπλ νεανίδων Σοφία Αϊβαθιάδου, Αθηνά Δημητριάδου, τον γιατρό Γιάννη Παππά και τις διεθνείς κριτές Έφη Πανταζίδου, Μαρία Πάχτα. Αρχηγός της ελληνικής αποστολής θα είναι η πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ρυθμικής της ΕΓΟ, Αθανασούλα Λαμπροπούλου-Συροπούλου, ενώ στο πλευρό της ομάδας θα βρεθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης.

Είναι η δεύτερη φορά που η Βουδαπέστη θα φιλοξενήσει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ρυθμικής. Η πρώτη ήταν το 1999 και αποτέλεσε ορόσημο για την ελληνική γυμναστική, αφού εκεί είχαν κάνει την πρώτη τους εμφάνιση τα κορίτσια του ανσάμπλ, οι οποίες ένα χρόνο αργότερα πήραν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Οι Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου και Κλεονίκη Γεωργακοπούλου (αντί της Κλέλιας Πανταζή) είχαν κατακτήσει και τα τρία χρυσά μετάλλια στη Βουδαπέστη.

Στην εφετινή διοργάνωση, που θα φιλοξενηθεί στην Αρένα «Λάζλο Παπ», έχουν δηλώσει συμμετοχή 84 αθλήτριες του ατομικού γυναικών και 28 ομάδες ανσάμπλ νεανίδων, εκπροσωπώντας συνολικά 36 χώρες.

Στο ατομικό, οι Κελαϊδίτη και Δερβίση θα αγωνιστούν την Παρασκευή (19/05) στο στεφάνι και στην μπάλα και το Σάββατο (20/05) στις κορύνες και στην κορδέλα. Από το άθροισμα που θα συγκεντρώσουν στα οκτώ προγράμματα που θα εκτελέσουν, θα προκύψει η θέση της Ελλάδας στην τελική ομαδική κατάταξη. Παράλληλα, οι οκτώ καλύτερες αθλήτριες σε κάθε όργανο θα προκριθούν στους τελικούς οργάνων της Κυριακής (21/05). Η φετινή διοργάνωση δεν περιλαμβάνει μετάλλια στο σύνθετο ατομικό.

Στο ανσάμπλ νεανίδων, όλες οι ομάδες θα παρουσιάσουν από δύο φορές το πρόγραμμά τους στις 10 κορύνες, την Παρασκευή (19/05) και το Σάββατο (20/05) και από το άθροισμα θα βγει η τελική κατάταξη του σύνθετου αγώνα. Επιπλέον, οι οκτώ χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία θα προκριθούν στον τελικό οργάνου της Κυριακής (21/05), στον οποίο θα εκτελέσουν άλλη μία φορά το πρόγραμμά τους στις 10 κορύνες, ξεκινώντας από μηδενική βαθμολογική βάση.

Δημήτρης Βασιλόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: