Για τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων μίλησε ο Καδής σε παρέμβαση στις Βρυξέλλες




Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών συστημάτων, η αναθεώρηση της οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα και η θέση του πολιτισμού στην διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα για το διήμερο Συμβούλιο των 28 υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ε.Ε.

Στο Συμβούλιο μετείχε από πλευράς Κύπρου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ο οποίος με παρεμβάσεις του εξήρε τη σημασία του διαλόγου με τους εκπαιδευόμενους και παρουσίασε την πετυχημένη πρακτική που ακολούθησε η Κύπρος για την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, η οποία προέβλεπε ενισχυμένη συμμετοχικότητα.

Οι 28 συζήτησαν το πως τα εκπαιδευτικά συστήματα στο μέλλον θα παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλους, αλλά και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις προοπτικές για ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και τον ρόλο των ΜΜΕ για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης, όπως και την υγιή ανάπτυξη του Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή του, στο Συμβούλιο Νεολαίας, ο Υπουργός Παιδείας, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των νέων στη λήψη αποφάσεων, παρουσίασε ως πετυχημένη πρακτική τη διαδικασία που ακολούθησε η Κύπρος για την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η στρατηγική ετοιμάστηκε από τους ίδιους τους νέους και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να διασφαλίζεται η δέσμευση της πολιτείας να στηρίξει την εφαρμογή της.

Συνεχίζοντας, ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμμετοχικότητα με την οποία διαμορφώθηκε η Στρατηγική και την πρόθεση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου να παρακολουθεί την υλοποίησή της με εξίσου συμμετοχικές διαδικασίες.

Σε δεύτερη παρέμβαση στη διάρκεια συζήτησης με θέμα τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων στη διαμόρφωση πολιτικών που τους αφορούν, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τους εκπαιδευόμενους και ανέφερε ότι σε εθνικό επίπεδο, οι επίσημες οργανώσεις εκπροσώπησης των μαθητών και φοιτητών αποτελούν βασικούς συνομιλητές του Υπουργείου Παιδείας, ενώ για τη συζήτηση νέων, σημαντικών πολιτικών στον τομέα της παιδείας, έχουν θεσμοθετηθεί Συμβούλια Παιδείας, στα οποία συμμετέχουν και οι οργανώσεις αυτές.

Στο Συμβούλιο Αθλητισμού που ακολούθησε και τη συζήτηση σε σχέση με τον ρόλο των Μέσων Αθλητικής Ενημέρωσης στη δημιουργία, αναπαραγωγή και προβολή θετικών προτύπων οι Υπουργοί Αθλητισμού παρουσίασαν καλές πρακτικές από τις χώρες τους. Ο κύπριος Υπουργός παρουσίασε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται με συνέργειες της εκπαίδευσης και του αθλητισμού και προβάλλονται θετικά από τα ΜΜΕ.

Στο Συμβούλιο Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην αναθεώρηση της οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα. Το Συμβούλιο υιοθέτησε αναθεωρημένο κείμενο της Οδηγίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από έντονες διαβουλεύσεις. Η αναθεώρηση της Οδηγίας κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ανάγκης ρύθμισης των νέων τρόπων διάθεσης και μετάδοσης οπτικοακουστικού υλικού.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου Πολιτισμού, το Συμβούλιο ενέκρινε τα Συμπεράσματα για τη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, τονίζοντας τη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός και η πολιτιστική διπλωματία στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, έγινε επίσης ανασκόπηση της επιτυχούς τριαντάχρονης λειτουργίας του προγράμματος Erasmus και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης του προγράμματος Erasmus+ μέσα στην επόμενη περίοδο.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου Αθλητισμού, η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, κ. Laura Flessel, παρουσίασε την υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, εξασφαλίζοντας θετικά σχόλια από πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και την Κύπρο.

24/05/2017 11:42 – ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: