Γενεύη για τέλος παιχνιδιού: Έντονο παρασκήνιο για νέα Διάσκεψη παρά τις επιφυλάξεις της Λευκωσίας




Tου Κώστα Βενιζέλου

Σκηνικό νέας Γενεύης διαμορφώνεται στο παρασκήνιο με στόχο να υπάρξει τελική φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διαπιστώνονται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες με στόχο εντός Ιουνίου να συγκληθεί νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό, παρά τις επιφυλάξεις της Λευκωσίας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως εάν η Λευκωσία αποδεχθεί τις τέσσερις ελευθερίες τότε η Άγκυρα θα είναι πιο «ευέλικτη» στα πλαίσια μιας Διάσκεψης, στα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Το τουρκικό αίτημα για εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συντηρείται στο παρασκήνιο, παρά τις ενστάσεις της Λευκωσίας. Τούτο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι επιχειρείται να συζητηθεί με την λογική του σαλαμιού για να μειωθούν και οι αντιδράσεις (χωριστά η διακίνηση προσώπων και προϊόντων).

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά την επάνοδο του στις διαπραγματεύσεις, ήγειρε θέμα Διάσκεψης. Ο Πρόεδρος του υπέδειξε πως για να πραγματοποιηθεί νέα διεθνής σύναξη θα πρέπει να συμφωνηθούν οι συγκλίσεις και να σμικρύνουν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα. Από πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως μια νέα διεθνής σύναξη θα μπορέσει να έχει τελικό χαρακτήρα ( λύση ή οριστικό αδιέξοδο), προσέγγιση που συμπίπτει με αυτή της Άγκυρας. Στον Διεθνή Οργανισμό θεωρούν πως οι συζητήσεις στη Λευκωσία δεν προχωρούν και πως μόνο σε ένα τέτοιο επίπεδο θα μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα. Η προσπάθεια του ΟΗΕ είναι να ανακοινωθεί ημερομηνία για Διάσκεψη μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί στις 17 Μαίου. Αν και δεν αποκλείεται να αποφασιστεί να γίνουν μερικές ακόμη συναντήσεις και μετά να αξιολογηθεί το σενάριο για νέα Γενεύη.

Το σκηνικό για σύγκληση Διάσκεψης τον Ιούνιο συνδέεται και με την προσωπική ατζέντα του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα είναι υποψήφιος βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και σε εκλέξιμη θέση, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 11 Σεπτεμβρίου 2017. Τούτο σημαίνει πως ο κ. Άιντα θα αποχωρήσει από τη θέση το καλοκαίρι. Γι αυτό και επιδιώκει αποτέλεσμα εντός Ιουνίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: