“Επιθετική” πρόταση Αναστασιάδη για λύση: Ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς τη Δευτέρα




Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει τη Δευτέρα στις 10.00 στο πλαίσιο συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την πρότασή του για το Κυπριακό ενώ ακολούθως θα γίνουν και δημόσια δηλώσεις για το περιεχόμενό της.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της συζήτησης του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προσθέτοντας ότι «δεν θα αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων».

«Πέραν των όσων έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σας αναφέρω ότι έχουμε ενημερωθεί από τον Ειδικό Σύμβουλο τον κ. Έιντε για την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ενημερωθεί σχετικά ο Πρόεδρος δεν θα αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του.

Πρόσθεσε ότι «τη Δευτέρα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νοιώθει την ανάγκη πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ακολούθως θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις πολύ συγκεκριμένες σε σχέση με το περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου, το σκεπτικό της πρότασης του Προέδρου, τα δεδομένα που δημιουργεί, αν όλοι όντως πραγματικά επιθυμούμε τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας, έτσι ώστε να γνωρίζει και ο κυπριακός λαός»

Σε ερώτηση αν θα γίνει διπλωματία του πήγαινε – έλα από τον κ. Έιντε μέχρι τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Έιντε αναχωρεί απόψε από την Κύπρο».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν έχει τερματιστεί η προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη απάντησε ότι «δεν χρησιμοποιώ ούτε λέξεις ότι έχει “σταματήσει” ή ότι έχει “τερματιστεί” απλά αναφέρω κάποια γεγονότα».

«Θα κάνουμε υπομονή όλοι μέχρι τη Δευτέρα να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο στις 10.00 και ακολούθως – επαναλαμβάνω – δημόσια να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός και για την πρόταση, το περιεχόμενο, το σκεπτικό πίσω από την πρόταση και ποιος είναι ο πραγματικός στόχος». Που για μας, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει άλλη από την επιλογή να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αν υπάρξει θετική ανταπόκριση μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα». Άρα, είπε, «αν θέλετε, είναι η ώρα της αλήθειας αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού».

Φτάνοντας στο Προεδρικό νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έιντε είχε αναφέρει ότι «βλέπετε μόλις ήρθα». Θα ενημερωθώ από τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν εξουσιοδοτημένος να συναντηθεί ως Διευθυντής του Διπλωματικού μου Γραφείου και να δει κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη με βάση τη πρόταση που έχουμε υποβάλει».

Σε ερώτηση αν πάμε για αδιέξοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το τελευταίο που θα επιδίωκα είναι το αδιέξοδο». Όμως, πρόσθεσε, «θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι όταν υποβάλλεις κάτι θετικό που μπορεί να υποβοηθήσει στην άμεση λύση, στην συντομότερη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος, ε, δεν μπορείς να συνεχίσεις την ίδια τακτική που για 43 χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε».

Έδωσε το παράδειγμα του εδαφικού λέγοντας ότι «στην παρούσα περίπτωση οφείλω να πω ότι κατατέθηκαν χάρτες, υπάρχει μια ακτίνα συμφωνίας, υπάρχει μια διαφορά αλλά είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας». Όμως, πρόσθεσε, «ουδέποτε προηγουμένως στα 43 χρόνια ηγέρθη από δικής μας πλευράς ή και η άλλη πλευρά αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης των συνομιλιών να αγγίξουμε το θέμα των εγγυήσεων κάτι το οποίο είναι ένα ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό ελληνισμό θέμα».

Από την πλευρά του ο κ. Έιντε είχε πει φεύγοντας από το Προεδρικό ότι δεν έχει κάτι καινούριο να αναφέρει, αρκούμενος στο να επαναλάβει ότι «εργαζόμαστε σκληρά».

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/05/2017 21:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: